Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader: Odluka da se povučem iz aktivne politike bila je pogreška

sanader2
Marko Prpić/PIXSELL
03.01.2010.
u 10:01

Sanader je po prvi put nakon iznenadnog odlaska iz politike 1. srpnja sazvao konferenciju za novinare, praktički da bi najavio svoj povratak u aktivnu politiku.

- Od danas ću u potpunosti aktivirati svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika HDZ-a. Donio sam tu odluku budući da je HDZ u prvom krugu predsjedničkih izbora polučio najlošiji rezultat od osnutka 1989. do danas. Odgovornost ne leži samo u kandidatu Andriji Hebrangu nego u nesnalaženju u vođenju stranke - izjavio je Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare, što je njegovo prvo javno predstavljanje pred medijima otkako se povukao iz politike 1. srpnja prošle godine.

Objasnio je da će imati pravo sudjelovati u radu svih tijela stranke.

Sanaderov povratak u politiku

Moratorij na povratak u Sabor istječe 15. siječnja
- Vidim tu i dio svoje odgovornosti. Odluka da se potpuno povučem iz aktivne politike  bila je pogreška. Moj moratorij na mogući povratak u Sabor istječe 15. siječnja, a nakon toga sve je moguće. HDZ je pobjednička stranka, a ne stranka od 12 posto. Pogrešno je što se dugo nisu sastajala glavna stranačka tijela - rekao je bivši premijer.

Kosor mi nije pokazala sporazum sa Slovenijom
Na pitanje može li sada objasniti razloge svog iznenadnog povlačenja prije šest mjeseci Sanader je odgovorio:
- Nisam bio spreman prodavati hrvatski teritorij, to je bio glavni razlog. Htio sam proizvesti šok, rekao je Sanader, a nije htio komentirati sporazum sa Slovenijom.

- Ne mogu komentirati sporazum kad ga nisam vidio. Premijerka mi ga nije pokazala, a ne želim komentirati nešto što nisam vidio.

Podržat ću onog kandidata kojeg podrži Predsjedništvo stranke
Komentirao je i da nema nikakve veze s Hypo bankom niti s prodajom te banke. O predsjedničkim kandidatima rekao je da će podržati onog kandidata za kojeg se odluči Predsjedništvo HDZ-a te dodao da ne upravlja daljinskim upravljačem Milanom Bandićem.

U svom uvodnom govoru Sanader je prvo istaknuo da njegov današnji čin nije kritika Vlade Jadranke Kosor i da "podržava Vladu jer provodi program kojim je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima 2007. godine", ali se obrušio na vođenje HDZ-a, iako je pazio da ni u jednom trenutku izravno ne spomene Jadranku Kosor

Luka Bebić: Interes stranke na prvom mjestu
Nakon Sanaderovih izjava novinari su okružili Luku Bebića i tražili komentar, odnosno objašnjenje je li taj Sanaderov potez zapravo udar na Jadranku Kosor.
- Interes stranke treba biti na prvom mjestu. Zar bi bilo bolje da slabimo stranku? Ja sam jedan od osnivača HDZ-a i nikad nisam stavljao osobne interese ispred stranke čak ni onda kada me Tuđman triput smjenjivao. Stranka nam treba biti jaka, a ne pasti ispod 12 posto - poručio je Bebić.

Stranka ne smije oslabjeti

Iz Vlade zasad bez komentara
Na Sanaderov potez zasad nije reagirala ni premijerka Jadranka Kosor niti netko od ministara iz Vlade.

"Mišljenje iza kojeg ne stojim"

Sanader reagira nakon priče o razlozima nesudjelovanja u Hebrangovoj kampanji
Počasni predsjednik HDZ-a sazvao je konferenciju kako bi se osvrnuo na najnovije izjave HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga kako su ogranci HDZ-a bili protiv toga da se Sanader uključi u Hebrangovu predsjedničku kampanju.

Sanader o Hebrangu

Naime, Andrija Hebrang u intervjuu za jučerašnji Novi list u izjavio je kako počasni hadezeovac Ivo Sanader nije sudjelovao u njegovoj kampanji jer su se tome protivile sve središnjice HDZ-a smatrajući da bi Sanader bio uteg jer je otišao s vlasti bez obrazloženja.

- Ne trebamo ga. Sanaderovo sudjelovanje na skupovima samo bi donijelo negativne bodove - citirao je Hebrang hadezeovce diljem Hrvatske. Protiv toga, dodao je, nije mogao ići. Ipak, Sanader se sam ponudio da kao govornik sudjeluje u kampanji, no Hebrang, kada je vidio da su ljudi negativno raspoloženi prema njemu, odustao je od tog poziva.


Video: Marko Čubrilo/VLM

Zanimljivo je da je u središnjicu HDZ-a Sanaderu podršku došlo dati i desetak saborskih zastupnika HDZ-a: Luka Bebić, Niko Rebić, Ivanka Roksandić, Boris Kunst, Božica Šolić, Vedran Rožić, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Josip Đakić, Emil Tomljanović, Nikola Sopčić i Boris Matković.

Ključne riječi

Komentara 768

GA
gala
11:10 03.01.2010.

u sat vremena 17 stranica komentara, to dovoljno govori o snazi sanadera.

QU
quetzalcoatl
11:36 03.01.2010.

panika u redovima SDP-a, panika u redovima jadranke \"zaigrane\" kosor :)

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:51 03.01.2010.

Izgleda da je ovaj \"JOKER\" upropastio server VL?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije