Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši bliski suradnici prvog hrvatskog predsjednika podijeljeni su oko politike HDZ-a

Sanader ne provodi Tuđmanovu politiku?

OBZ-TUDJ-TXT.jpg
import
19.05.2006.
u 19:00

Današnji HDZ provodi Račanovu i Mesićevu politiku, a ne izvorno Tuđmanovu. Tvrde to nekadašnji bliski suradnici pokojnog Franje Tuđmana te napominju da je to suprotno temeljnim dokumentima i aktima HDZ-a. Međutim, neki tvrde da je Tuđman bio pragmatičan političar koji bi, da je danas živ, prilagodio svoju politiku novim izazovima. Kad je riječ o odnosima HDZ-a prema Tuđmanu i njegovoj obitelji, Drago Krpina tvrdi da vodstvo HDZ-a Tuđmana spominje na javnim skupovima kad im narod ne plješće.

Tada oni spomenu Tuđmana i pljesak je zajamčen. Članovi obitelji Tuđman, koji su bili u HDZ-u, doživjeli su sudbinu gotovo dvije trećine članstva koje je nakon tihe revizije članstva izbrisano iz stranke. No uvjeren sam da su oni nezadovoljni odnosom vodstva HDZ-a prema haaškim optužnicama gdje je dr. Tuđman stavljen na čelo "zločinačke organizacije", a da vodstvo HDZ-a nije reagiralo ističe Krpina.

Ivan Aralica tvrdi da je gotovo predviđao raskol između obitelji Tuđman i vodstva HDZ-a. Predlagao sam Sanaderu, dok smo još komunicirali, da se unutar HDZ-a osnuje tijelo koje bi promišljalo politiku stranke, a da na čelu bude Miroslav Tuđman. To je Sanader grubo odbio. Sanader mi je rekao da Miroslav nije član HDZ-a te ako želi sudjelovati u radu stranke, neka se upiše i počne ispočetka. Da je Sanader prihvatio moj prijedlog, do raskola HDZ-a i obitelji ne bi došlo, a siguran sam da bi profilacija novoga HDZ-a bila drukčija ističe Aralica. Ivan Milas tvrdi da su postupci HDZ-ova vodstva prema obitelji Tuđman stvar vanjskih kretanja.

Stranci su danas gospodari Hrvatske, a u toj Europi ime Tuđman nije omiljeno. Zaključak je jasan, da oni u Hrvatskoj, koji slušaju što Europa misli, moraju svoju politiku i svoje ponašanje pokoravati tom diktatu tvrdi Milas. Za Ljerku Mintas-Hodak dvojbe nema: Sanaderov HDZ jako se otklonio od politike dr. Tuđmana.

Što se tiče odnosa prema obitelji Tuđman, a i samom Tuđmanu, čini mi se da se Sanader i HDZ na njih pozivaju samo zbog starih članova od kojih još mnogi kao da nisu shvatili da je Tuđman umro tvrdi ona. Jure Radić se nada da će se nesuglasice između HDZ-a i obitelji Tuđman otkloniti. Svjedoči da je dr. Tuđman bio prilagodljiv vremenu i uvjetima. Uvjeren je da bi danas svoju politiku prilagodio strateškom cilju, a to je ulazak u Europu.

Ivić Pašalić smatra da vodstvo HDZ-a u potpunosti ignorira obitelj Tuđman jer da je ta obitelj svjedokom njihove nečiste savjesti. Žele ih maknuti iz HDZ-a jer se boje utjecaja koje imaju na staro članstvo. Posebno je sramotan odnos prema Ankici Tuđman koja je bila potpora svom suprugu u vremenima stvaranja i HDZ-a i Hrvatske tvrdi Pašalić.

Hrvoje Šarinić uvjeren je da će se popraviti odnos između obitelji Tuđman i HDZ-a. Ističe da HDZ vodi politiku kakvu je zacrtao dr. Tuđman jer koliko god da je bio kritičan prema Europi, govorio je da je ona naša sudbina. Ivica Kostović drži da je odnos prema obitelji Tuđman pitanje političke kulture.

Nema sumnje da je Tuđman zaslužan za osnivanje Hrvatske, a to hrvatski narod prepoznaje. HDZ je danas na tragu Tuđmanove politike, no jedna je politika bila za vrijeme rata, a druga kod približavanje EU zaključuje Kostović. Nitko od anketiranih bivših Tuđmanovih bliskih suradnika nije pokušao poreći činjenicu da su narušeni odnosi između članova obitelji pokojnog dr. Tu?mana i HDZ-a te da se vodstvo HDZ-a na Tuđmana poziva jedino kad se želi približiti članstvu koje je još uvijek sentimentalno na spomen prvoga hrvatskoga predsjednika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije