Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neki zastupnici misle da mafija s istoka, posebice iz Srbije, i to pod pokroviteljstvom ruske mafije, kani spriječiti ulazak RH u EU

Sanader: Ne bojim se za svoj život, a mafija neka strepi!

sanader_sabor-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 13:08

Ne bojim se za svoj život! Ali želim jasno reći: Nitko u kriminalnom miljeu ne može mirno spavati! – poručio je premijer Ivo Sanader samo koju minutu prije nego što se, u vrlo napetoj atmoferi, obratio saborskim zastupnicima.

Malo je reći da je ubojstvo Ive Pukanića, s kojim se većina saborskih zastupnika tijekom godina barem jednom susrela, u parlamentu izazvalo samo šok.

Tjeskoba u Saboru
Osim zaprepaštenja i zgroženosti, na saborskim se hodnicima jučer mogla osjetiti tjeskoba. Nije ni čudno, prvi su se put susreli sa slikama koje nagovještavaju opću opasnost. Kad su ujutro prilazili javnoj garaži na Tuškancu kako bi parkirali automobile, naime, prvo što su ugledali bili su načičkani policajci s dugim cijevima, raspoređeni u okolnim šumarcima.

“Teško se oteti dojmu da si odjednom i ti ugrožen, da se svi možemo naći na nišanu”, prenio je jedan zastupnik misao koja ga je prožela u tom trenutku. Svima u Saboru živci su titrali. SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić zatražio je da premijer Sanader upozna Sabor s događanjima jer je nezamislivo da zastupnici raspravljaju o onečišćenju Jadrana, a svima se pred očima vrte slike automobila razorenog bombom i mrtvim tijelima koja leže uz njega. Socijaldemokrati su se zbog toga i povukli iz sabornice čekajući premijerov dolazak. I on je, naime, zatražio od predsjednika Sabora da organizira njegov dolazak pred zastupnike.

Kajin dramatično
Damir Kajin (IDS) uporno je ponavljao da je pucanj u Ivanu Hodak bio pucanj u premijera, a da je poruka Pukaniću poruka predsjedniku Mesiću. Dok se čekaju rezultati policijske istrage, među zastupnicima kolaju različite interpretacije motiva koji se skrivaju iza bombaškog zločina. Dok jedni smatraju da je Pukanić stradao kao žrtva obračuna mafijaških klanova, koji jedni drugima šalju poruke, drugi misle da mafija s istoka, posebice iz Srbije, i to pod pokroviteljstvom ruske mafije, kani ovakvim atentatima spriječiti ulazak Hrvatske u EU.

Zastupnici koji motive vide u krvavom nadmetanju kriminalnih skupina drže da će u sljedećem krugu ubojstava biti na udaru članovi obitelji ili najbliži suradnici mafijaških šefova. Da stanje u društvu doživljavaju vrlo dramatičnim, govori i to što rijetko tko vjeruje da će ubojstva prestati. Dragutin Lesar (NZ) drži da će se na meti naći političari. Lesar čak i u odabiru Pukanića iščitava tu mogućnost jer, poznato je, kaže, da je izdavač Nacionala bio prijatelj predsjednika Mesića.

Nesigurnost se prelila na politiku. Boro Grubišić, zastupnik HDSSB-a, ne želi podleći strahu, ali ipak u posljednje vrijeme, kaže, razmišlja o tome je li mu pametno govoriti baš sve što zna. Andrija Hebrang, HDZ-ov zastupnik, koji je često s Pukanićem bio u konfliktu, ne skriva šok i ističe da je, bez obzira na to, Pukanić bio novinarska avangarda. Ušli smo u poslijeratnu rupu, kaže Hebrang, u kojoj se naš represivni aparat mora reorganizirati.

Zastupnici ne žele problematizirati spremnost policije i obavještajaca za obračun s mafijom. No, neslužbeno kažu da bi trebalo razmisliti o pozivanju instruktora iz zemalja koje imaju razvijene antimafijaške sustave.


Milanović: Imate našu potporu, ali to je vaša volja

Imate većinu u Saboru, imate okvir za djelovanje, ali ako treba više, ako je to uvjet, podrška SDP-a je apriorna. Vi imate mač i lisnicu, izabrali ste suradnike, ali na kraju dana potrebna je volja, drskost za obračun s onima koji rade ovakve stvari -kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović napominjući da je nizom zločina s mafijaškim potpisom ugrožen način života hrvatskih građana.


Pusić: Moramo znati sadržaj konsenzusa

Treba nam konsenzus, ali moramo znati sadržaj tog konsenzusa -naglasila je predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić.
Iako se slaže da sve mjere treba provesti, smatra da je situacija previše akutna da bi se rješavala samo promjenom institucionalnih aranžmana.
Nešto se treba napraviti odmah, ustvrdila je, objasnivši da se vođe mafije trebaju pozvati na obavijesne razgovore.
- Ministri u srijedu trebaju izvijestiti koje su konkretne mjere poduzete od danas do srijede, inače promjene u zakonu i institucijama neće postići cilj koji nam je potreban, oko toga tražimo konsenzus - zaključila je V. Pusić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije