Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon pet godina na putovanju

Sanader u Londonu na Arbitražnom sudu: Nisam svjedok MOL-a, nego istine. Mita nije bilo

fiolić i sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.04.2016.
u 22:32

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, svjedok je MOL-a u arbitražnom postupku koji se vodi između države i mađarske naftne kompanije u slučaju Ina, potvrdio je izvor za Večernji list. Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera, poručila je kako bivši premijer nije išao u London na poziv stranaka u postupku, nego je išao na poziv suda.

Sanader je u Londonu u kojem se održava ročište na kojem će biti riječi i o izmjenama dioničarskog ugovora te o spornom ugovoru o plinskom poslovanju. Tim se naime ugovorom država obvezala otkupljivati plin po fiksnoj cijeni što bi izazvalo veću štetu.

- Nisam svjedok MOL-a, nego istine. Pozvao me predsjednik Arbitražnog suda, a arbitraža se vodi na prijedlog vlade Zorana Milanovića. Optužili su mene da sam primio mito, i MOL da je meni dao mito. To nije točno i nije dokazano na hrvatskom sudu. Milanović i njegova Vlada su podizanjem tužbe prije nego što je proces gotov poručili Vrhovnom sudu da ukoliko prihvate našu žalbu da su izdajnici. Drugo, mita nije bilo. To tvrdim danas, tvrdio sam jučer i tvrdit ću sutra - izjavio je Ivo Sanader za Dnevnik 3 HRT-a.

Sanader je optužen da je sporni ugovor potpisao zbog mita kao uostalom i dodatak dioničarskom ugovoru po kojem MOL, unatoč činjenici da nema većinski paket u Ini, ima upravljačka prava u najvećoj hrvatskoj tvrtki. Nad glavom Hrvatske visi šteta koja se procjenjuje na više od pet milijardi kuna ukoliko Hrvatska izgubi na LCIA-u, kako se službeno naziva arbitražno tijelo.

Sanader je u London otputovao u društvu odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, a izvori Večernjeg lista ističu da je ovo svjedočenje u službi vlastite obrane. To je prvo putovanje Sanadera nakon što ga je prije pet godina Austrija izručila Hrvatskoj zbog ovog postupka.

Podsjetimo, Ivi Sanaderu nakon pet godina suđenja poništena je nepravomoćna presuda u slučaju Ina i postupak je vraćen na početak. MOL je tijekom 2013. pokrenuo arbitražu tvrdeći da se Hrvatska oglušila o obveze vezane za MOL-ove investicije u naftnu industriju u Hrvatskoj.

Arbitraža je pokrenuta tijekom pregovora s Vladom Zorana Milanovića, a kako je navedeno u sporu glavni razlog je upravo plinski ugovor. MOL tvrdi da je oštećen za najmanje tri milijarde kuna.

Vlada je tijekom 2014. podnijela protutužbu u kojoj je glavni argument bila sumnja da je Sanader uzeo mito kako bi potpisao sporni ugovor.

>>Odgođena presuda Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi Planinska

Komentara 45

Avatar ljutatrava
ljutatrava
23:29 14.04.2016.

..ako nije primio mito kako upravljačka prava imaju mađari...ma nebi se on meni šetao ni sekunde , kakav london, kakvi bakrači, ...na koljena nas je bacio, pokrao i još ke na slobodi.... na tv je bio...to samo kod nas ima...gdje se može i kako provjeriti uplate koje je izvršio prema sloković-prodanović...tko plaća obranu, badava ga brane??,..od kuda mu novci za skupe odvjetnike?..

PA
Pape5
23:06 14.04.2016.

Kada se ovo razriješi, da li će onda, bivši državni odvjetnik, Mladen Bajić, kao najveći promotor montiranih sudskih postupaka i sudac, najveći specijalac u sudskoj praksi RH, Turudić, završiti tamo, gdje su završili i oni koje su oni sudili?

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:37 14.04.2016.

Ma sanader ima putra na glavi u to ne sumnjamo al ajmo malo izracunat kolko je bilo pokajnika i kolke su im svote oprostene a neki su i krumpire gulili za opce dobro a da ne spominjemo vidosevica pa kutlu pa pavica pa radosevica pa gucica pa privatizaciju banaka pa agram aderu pa mujanjanje gupa po potrebi a o dukatu i luki i borni da ne pricamo i kaj da velim pa sanader ima putra al je mala beba naspram ovih igraca i jednostavno je zrtvovan a njegvi suradnici mala nevinasca ma smijesno jos bu vidosevic postal i premijer i da jel tko zna kaj je sa njim jel u maminim nekretninama il svojim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije