Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Škare-Ožbolt

Sanader je preko novina podmetao i J. Kosor i Šeksu, što su oni trpjeli

Vesna škare ožbolt
Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2010.
u 11:46

U početku je bio izvrstan premijer, uspio je zadobiti i divljenje EU. Poslije sam zapazila da ministre drži u ovisnosti. Stvarao je kult ličnosti i oni su ga se bojali

Vesna Škare-Ožbolt sa Sanaderom je radila dva puta; u Tuđmanovu uredu i kao ministrica u Sanaderovoj vladi.

Poznavajući Sanadera, očekujete li da će se predati?

Napuštanjem zemlje samo je pridonio stvaranju još gore slike o sebi. Moram priznati da sam očekivala ovakav potez, to je tipično za njega, ali očekujem i da će se vratiti svjestan da se ne može skrivati cijeli život. Ovo mu nije bilo mudro i bit će to ono po čemu će ga pamtiti povijest.

Na svom blogu usporedili ste dva bjegunca s vlasti u Hrvatskoj: Antu Pavelića i Ivu Sanadera.

Samo sam prenijela komentar jednog povjesničara koji je šokiran Sanaderovim naglim odlaskom s vlasti rekao kako su samo dva čovjeka u povijesti Hrvatske glavom bez obzira pobjegla s vlasti. Ante Pavelić ‘45. godine, kada je napustio vlakom zemlju, i Ivo Sanader kada je napustio Vladu bez ikakva objašnjenja.

Možete li reći jeste li i u kojem trenutku shvatili, dok ste bili u Vladi, o kakvu je načinu vladanja riječ?

U početku je bio izvrstan premijer, koristio se svojim iskustvom u diplomaciji gradeći imidž europski uljuđenog lidera i sve je držao pod kontrolom. Uspio je zadobiti divljenje EU, medija, oporbu je držao na SMS-ovima i imao je česte kontakte s većinom od njih. Sindikate je također držao u tijesnoj komunikaciji. Poslije sam zapazila da ministre drži u ovisnosti puštajući medijima kojekakve priče o njima.

Svakog od ministara izložio je nekom skandalu dok je za sebe čuvao dobru reputaciju. S vremenom je razvio dvostruko ponašanje. Vanjsko je lice bilo uljuđeno, ali unutarnje vrlo hladno i katkad okrutno. Stvarao je kult ličnosti i suradnici su ga se bojali.

Navodite i da je prema ljudima bio okrutan. Možete li to potkrijepiti?

Svakom je nešto po novinama podmetnuo, od Primorca, Šeksa pa sve do Šukera. Ni prema Jadranki Kosor nije bio milostiv, ali to su oni stoički podnosili.

Tvrdite i da je Tuđman bio manje autoritaran od Sandera. Zašto?

Tuđman i Sanader uopće se ne mogu uspoređivati. Ne kažem da Tuđman nije imao grešaka, ali bitna je razlika u tome što bi Tuđman prije donošenja ključnih odluka proveo određeno vrijeme u konzultacijama sa suradnicima. Sanader bi ključne odluke donosio sam, a onda promatrao kako javnost reagira. Ako bi ga počeli kritizirati, on bi odluke povlačio ili gurnuo nekog od suradnika da vadi kestenje iz vatre, ako bi odluka bila dobro prihvaćena, poentirao bi to medijski, danima. Nitko ne voli kritike na svoj račun, ni Tuđman ni Sanader, no podsjećam da je za vrijeme Tuđmana Feral, koji ga je najjače napadao, izlazio bez obzira na ljutnju, a u vrijeme „demokratskog i proeuropskog“ Sanadera ugasio se pod izgovorom ekonomske neodrživosti.

Je li vaš prijedlog antikorupcijskoga programa bio ključan razlog za smjenu?

Antikorupcijski program bio je nešto na što je doslovce poludio, rekao mi je: „Zar misliš da smo svi mi mafijaši i lopovi? Kakav ti je to stav o politici?“, a kad sam predložila i oduzimanje imovine, pitao me zašto mi takvo što pada na pamet.

Tvrdite i da je Sanaderova vladavina nanijela štete gotovo kao srpska agresija.

Od 2004. trebali smo provesti ključne reforme i da smo ih napravili, danas bismo bili zemlja vrlo poželjna za ulaganje. Golem smo novac izgubili, a sada se u krizi zbog propuštenih prilika koprcamo. Napravio je model da se vezom i strahom može sve. To je na žalost sastavni dio hrvatske zbilje.

Komentara 47

CC
ccccccc
09:45 12.12.2010.

Pustite vi Sanadera i dođite igrati erepublik,igra je dobra simulacija RL-a samo za razliku od svađa i prepirki ovdje smo svi dobra ekipai borimo se za istu stvar a to je bolja Hrvatska u igrici,Igrica je besplatna a možeš se i ti regat klikom na ovaj link http://www.erepublik.com/en/referrer/cmrekic imamo problem jer smo pod napadom Srbije koja je napala nas i is nase saveznike u igrici Bosance.Stoga bih molio da se regate na igricu iz razloga sto Bosna samo što je nema na karti a mi imamo samo 7 tisuća igrača dok Srbi ,Mađari i Slovenci zajedno oko 25 tisuća ( oni su u savezu) osim borbe za svoju hrvatsku možeš pisat novine,biti predsjednik republike,biti ministar , ambasador,ekonomist, biznismen i još puno drugih stvari dođi i pomozi nam.

Avatar cluesblues
cluesblues
13:53 11.12.2010.

da je smranader kriminalac, to stoji, da je narcisoidni autokrata se vidi cim zine, ali da je on kriv da danas zivimo u korumpiranoj banana drzavi, to je notorna glupost i ocito trazenje alibija za 20 godina nesposobnosti i pljacke - pa smranader je samo iskoristio vec uspostavljeni sistem u kojem je od samog pocetka cvala korupcija i ko sta je vrh1 vec spomunul, u vrijeme dok je on preuzeo vlast vec je onih tudjmanovh 200+ povlastenih obitelji debelo haracilo po svom feudalnom carstvu - a najveca je sprdacina izjava da su 2004. namjeravali napraviti kljucne reforme koje je smranader sprijecio.... ko je namjeravao napraviti te reforme? oni isti ministri koji i danas sjede u tim istim foteljama?...pa ako je tako, onda ih treba sve pod hitno krivicno goniti jer su presutno i sasvim svjesno radili protiv drzave i naroda slusajuci svog autokratskog sefa (na to ih niko nije prisiljavao, mogli su dat ostavku u bilo kojem trenutku, ali umjesto toga su se tukli za te fotelje i jedan drugom podmetali nogu- a medju najmarljivijima je bila jadranka kosor, bez koje se smranadera nije moglo vidjet ni na zahodu) i sad si licemjerno uzimaju za pravo kukat preko medija da su bili samo bespomocne zrtve u rukama diktatora (ko recimo eichmann ili himmler u vrijeme hitlera )...a ove usporedbe s tudjmanom su stvarno vrhunac jeftine retorike - smranader je ugasio feral, ali zar se zaboravilo da je tudjman vlastiti narod nazivao stokom sitnog zuba i pokusao ugasiti radio 101 i da je ta stoka sitnog zuba to ipak nekako srpijecila (vjerovatno je sef popustio na nagovor savjetnika, da se kmetovima ostavi neki ispusni ventil), da je tudjman promijenio ime dinama i pretvorio ga u svoju privatnu zabavu itd....eto, sad bi hapsenjem smranadera trebalo rehabilitirati sve hdz kriminalce, i sva zla i unistenje ove drzave koju su napravili u zadnjih 20 godina pripisati ovom bolesniku, a kosoricu i njezinu bandu (istu onu koja je svojevremeno radila za smranadera) proglasiti herojima antikorupcijske borbe...i najgore je da ce puno ljudi upravo tako dozivjeti ovaj hdz-ov najnoviji spin, a kalmeta, suker i ostali ce skupljati politicke poene ( o bivsoj smranaderovoj zapisnicarki da ne se ne govori).....a drzava ce i juriti u bankrot, ali sad cemo bar \"znati\" tko je za to kriv......

GE
GeemBaa
13:39 11.12.2010.

Unesite tekst...pa unio bih ga da me pustite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije