Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sanader je pomogao Stoiberu u prodaji Hypo banke BayernLB-u

Njemački tjednik pronašao novu vezu između bivšeg hrvatskog premijera i posla koji u posljednje vrijeme žestoko potresa poslovni, a i politički svijet u Austriji
20. prosinca 2009. u 15:08 151 komentara 6 prikaza
ivo sanader
Foto: Arhiva VL

Bivši premijer Bavarske Edmund Stoiber potaknuo je 2007. prodaju Hypo Alpe Adria banke BayernLB-u, i to korištenjem poznanstva s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, otkriva tjednik Spiegel. Suglasnost su morale dati sve nacionalne banke u zemljama u kojima je Hypo banka bila aktivna, pa tako i HNB, koji je to odbijao.

Jučer je Večernji list dobio Stoiberov odgovor Der Spiegelu od 16. prosinca u kojem navodi kako su se prije kolovoza 2007., kada je posjetio Sanadera, HNB i BLB već bili dogovorili, čime Sanadera izostavlja iz priče. Deutsche Welle, međutim, posjeduje priopćenje Bavarskog državnog ureda od 19. kolovoza 2007. koje kaže da je jedna od tema razgovora Stoibera i Sanadera u Vili Dalmacija bila prodaja Hypa BLB-u te da se Stoiber “snažno založio” za pristanak HNB-a.

Guverner čvrstog stava
Vlada RH tada je priopćila da se razgovaralo samo o dobrim odnosima Bavarske i Hrvatske te o “podršci na putu u EU”, a HNB je potom ipak pristao.

Poznato je da je guverner HNB-a Željko Rohatinski gradio svoju visoku reputaciju na dva čvrsta stava i presudna dva trenutka u svojoj karijeri prvog čovjeka hrvatske monetarne politike. Zalaganje za čvrstu kunu, nisku inflaciju i protivljenje olakom povratku Ljubljanske banke podjednako su dobro poznati, baš kao i guvernerovo suprotstavljanje ulasku BLB-a u Hrvatsku kroz kupnju Hypo Alpe-Adria banke.

Savjet HNB-a predvođen Rohatinskim tada je pokazao kako nema kratko pamćenje te je od Nijemaca tražio posebna jamstva kod ponovnog ulaska u Hrvatsku, jer su doslovce pobjegli kao vlasnici Riječke banke zbog gubitaka koje je na forex tržištu prouzročio najstariji hrvatski devizni diler Eduard Nodilo.

Isprika Nijemaca
Tada se Rohatinski proslavio svojim čvrstim stavom glede ulaska BLB-a, iako je bilo jasno da ga snažno pritišće tadašnji premijer Ivo Sanader. Zahvaljujući odlučnosti Rohatinskoga Hrvatska je imala prilike uživati čak i u isprici Nijemaca zbog neslavnog bijega iz Riječke banke.

Nedavno je Rolf Holub iz austrijske stra

Nedavno je Rolf Holub iz austrijske stranke Zelenih podnio kaznenu prijavu jer je BayernLB platio previše za Hypo banku. Holub je naveo i poginulog desničarskog lidera Jörga Haidera kao umiješanog u precjenjivanje vrijednosti Hypa, a o krivnji za manju vrijednost banke rekao je da je posljedica rizičnih poslova na Balkanu, pa tako i stomilijunskih kredita Vladimiru Zagorcu, te provizije od 800.000 DEM Sanaderu.

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • -obrisani-:

    Jos je na slobodi ?!

  • milton:

    Bajiću, nisi normalan hapsi ga. Jesi Bajiću ti si kriv za sve. Koji si ku...c do sada štitio kriminalce poput Smradanera. Sve on ZNA ali ništa ne poduzima, prvo bi Bajića trebalo u zatvor