Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader i Špirić: Suradnju Hrvatske i BiH ojačati, otvorena pitanja riješiti

29.03.2007.
u 14:09

SARAJEVO, 29. ožujka (Hina) - Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju puno više zajedničkoga i razloga za suradnju nego što imaju otvorenih pitanja u međusobnim odnosima, istaknuo je u četvrtak u Sarajevu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader dodajući da su obje strane suglasne o potrebi jačanja uzajamne suradnje i što bržeg rješavanja otvorenih pitanja.

Premijer Sanader predvodi vladino izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, čiji je prvi i najvažniji dio bio susret s članovima Vijeća ministara BiH, predvođenim predsjedateljem Nikolom Špirićem.

Sanader je nakon ovih razgovora novinarima kazao kako su obje strane suglasne da uzajamnu suradnju treba ojačati a otvorena pitanja riješiti bez odgoda, sukladno najboljim međunarodnim standardima. Hrvatski je premijer potvrdio kako je bosanskohercegovačkoj strani upućen novi prijedlog kojim bi se trajno riješio spor oko korištenja Luke Ploče.

Bosanskohercegovački premijer Špirić kazao je kako je riječ o promemoriji kojom se BiH u Pločama nudi status najpovlaštenije nacije. Taj će prijedlog BiH razmotriti i o njemu se očitovati, najavio je Špirić.

"Sigurno je da način na koji i RH i premijer Sanader pristupaju tom problemu jest aktivna pozicija u nalaženju mogućeg rješenja", istaknuo je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Hrvatski je premijer dodao kako rješenje za Ploče treba tražiti u kontekstu planova za gradnju koridora V c pa se stoga i predlaže suvremeni pristup kakav je davanje statusa najpovlaštenije nacije BiH.

Komentirajući pitanje granica, dvojica premijera suglasna su kako je najveći dio toga riješen, dok bi stručnjacima trebalo prepustiti da još jednom pokušaju naći rješenje za spor oko granice kod Neuma te na rijeci Uni kod Kostajnice.

Ne uspije li se u tome, do konačnog rješenja treba doći međunarodnom arbitražom, kazali su i Sanader i Špirić.

Premijer Sanader izrazio je uvjerenje kako će uskoro početi gradnja mosta za Pelješac, jer je i oko toga postignut dogovor o svim bitnim tehničkim pitanjima.

U vezi s raspravama oko vlasništva nad Jadranskim naftovodom (JANAF) Sanader je konstatirao kako je za Hrvatsku to pitanje riješeno krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća te da je on hrvatsko vlasništvo, no dodao je kako će se razmotriti eventualni novi argumenti i dokazi koje bi BiH mogla ponuditi.

Premijer Sanader kazao je i to kako Hrvatska snažno podupire kandidaturu Sarajeva za sjedište stalnog tajništva Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik hrvatske vlade pojasnio je kako vlada u Zagrebu drži da BiH sada treba modernije rješenje unutarnjeg ustroja od onoga koje nudi Daytonski sporazum, no do njega treba doći uz suglasnost sva tri naroda.

Također je kazao kako bi mu "bilo drago" ako bi došlo do približavanja pa čak i objedinjavanja HDZ BiH i HDZ 1990.

"Ako žele ponovo biti jedna stranka, zašto da ne", kazao je Sanader no pritom je istaknuo kako je to stvar Hrvata u BiH, jer se Zagreb u to ne želi miješati.

Na izravno pitanje je li njegov posjet BiH upravo sada dio kampanje za izbore u Hrvatskoj, Sanader je kazao kako to nipošto nije slučaj.

"A ako vas zanima rezultat izbora u studenome, onda je to čista pobjeda HDZ-a", kazao je na kraju Sanader.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije