Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU POSREDUJE U SUKOBU RH I SLOVENIJE

Sanader: Hrvatska želi spor riješiti na međunarodnom sudu

26.01.2009.
u 21:58

Iako su i slovenski izvori i Bruxelles već dosta toga rekli o inicijativi Europske komisije po kojoj bi u graničnom sporu posredovala skupina stručnjaka s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem na čelu, premijer Sanader i dalje ističe da ne smije govoriti o detaljima.

Bez detalja
– Pozdravljam uključivanje Europske komisije. Ali dogovor je između Europske komisije i dviju država da se ne govori o sadržaju najnovije inicijative – kazao je premijer.

Kako je u nekoliko navrata naglasio da pozdravlja inicijativu Europske komisije, a isto toliko puta je i ponovio da Hrvatska smatra izlazak pred međunarodno pravosudno tijelo jedinim rješenjem, ostalo je nejasno što premijer zapravo smjera. Znači li to da prihvaća posredovanje (Ahtisaarija i ostalih) bez opcije međunarodnog suda, ili samo takvo posredovanje koje će organizirati rasplet graničnog spora po međunarodnom pravu?

Na to pitanje, premijer opet odgovara posredno, ali prilično jasno.

– Međudržavne komisije koje pripremaju izlazak pred međunarodni sud daleko su došle u pripremama i trebaju završiti taj posao. Granični spor treba odvojiti od hrvatskih pregovora s EU. Ne dolazi u obzir da Hrvatska pred ulazak u EU bude tretirana drukčije od Slovenije prije pet godina, koja u trenutku ulaska u Uniju također nije imala riješeno granično pitanje.

Iz Sanaderova se odgovora moglo zaključiti da on rješenje i dalje vidi na tragu svoga bledskog dogovora s Janšom o izlasku pred međunarodni sud. Iz toga se pak zaključuje da nije spreman na teritorijalne ustupke mimo onog što nalaže međunarodno pravo. Pritom je djelovao vrlo samouvjereno, kao da zna nešto što s drugima ne može podijeliti.

Prvo završiti posao
Skupina hrvatskih i slovenskih stručnjaka koje predvode Davorin Rudolf i Miha Pogačnik, a koja bi trebala pripremiti iznošenje graničnog spora pred međunarodnu arbitražu, sastaje se sutra. Pogačnik je najavio da će predložiti zaključenje rada te komisije. Sanader kaže da čeka što će biti sutra, ali i da ne treba “pokopati” jedno tijelo prije nego što je završilo posao.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije