Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader: Granični spor sa Slovenijom ne povezivati s pristupom RH u EU

14.02.2009.
u 21:10

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je kako hrvatsko-slovenski granični spor ne treba povezivati s pristupom Hrvatske Europskoj uniji, budući da se radi o bilateranom pitanju, u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u prigodom susreta u Beču u petak s austrijskim premijerom Wernerom Faymannom.

- Nikada do sada jedno bilateralno pitanje nije podignuto na razinu pristupnih pregovora i tako i treba ostati - rekao je Sanader.

Tako je i Slovenija 2004. pristupila EU i NATO-u mada je to pitanje i tada bilo otvoreno pa bi isti standard trebao vrijediti i u slučaju Hrvatske, istaknuo je hrvatski premijer.
On je rekao kako to pitanje postoji već od raspada bivše Jugoslavije.

Glede razloga zašto je Slovenija u prosincu prošle godine blokirala pristupne pregovore Hrvatske s EU, Sanader je rekao:
- O tome imam svoje mišljenje, ali ga neću javno izreći.

Hrvatski premijer je ipak istaknuo kako su Hrvatska i Slovenija "dobri prijatelji" te da ima više toga što dvije zemlje povezuje u odnosu na "ovo malo otvoreno pitanje"

Sanader je u prilog nastojanju Hrvatske da se u pristupne pregovore ne uvode bilateralna pitanja naveo i primjer Rumunjske koja nije spriječena 2007. ući u EU unatoč tomu što je imala otvorena granična pitanja s Ukrajinom.

Sanader se založio da se hrvatsko-slovenski spor riješi u okviru međunarodnog prava.
- Ako Međunarodni sud pravde odredi granicu, mi ćemo to prihvatiti -istaknuo je on.

Na prihvaćanje moguće presude trebali bi se obvezati parlamenti obiju zemalja. Pored ovoga pravnog aspekta tada bi se na političkoj razini mogla rješavati pitanja "ribarenja ili slobodnog prolaza", rekao je hrvatski premijer.

Sanader je kazao kako Hrvatska načelno ne odbija prijedlog Europske komisije u vezi s posredničkom skupinom za spor Hrvatske i Slovenije na čijem bi čelu bio bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari, ali o tome za sada nema službenog stajališta.
- Budući da ne znamo s kojom misijom bi djelovala ova skupina dok traju konzultacije, ne bi bilo dobro o tome se očitovati - rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je rekao kako se i na bilateralnoj razini i dalje radi na rješavanju spora pa bi mješovito hrvatsko-slovensko međudržavno povjerenstvo koje se nedavno sastalo moglo imati nove razgovore "možda krajem ožujka". Sanader je najavio kako će se već u veljači sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

Raspoloženje u Hrvatskoj prema EU, prema premijerovim riječima, zbog slovenske blokade nije "trenutačno jako euforično", ali bi, ako se održi referendum kako je propisano Ustavom, jasna većina opredijelila za uključenje.
- Računam sa 60 posto potpore - rekao je premijer.

Sanader je suzdržano komentirao navode da bi probleme Hrvatskoj u pristupanju EU mogle raditi i Velika Britanija, Nizozemska ili Belgija, piše APA. On je kazao kako do sada postoje samo "glasine" da bi te zemlje mogle blokirati hrvatski pristup zbog prigovora da nedovoljno surađuje s Haaškim sudom.
- Te glasine čuo sam i ja. Međutim, mora se sačekati izvješće glavnog tužitelja Sergea Brammertza i tada se to može komentirati - rekao je predsjednik Vlade.

Sanader je istaknuo kako Hrvatska mora u potpunosti surađivati s ICTY-jem ne samo zbog "međunarodne situacije nego i zato što to zahtijeva i nacionalno zakonodavstvo".

Sanader je rekao kako je siguran da će Hrvatska početkom travnja ući u NATO i nije pokazao zabrinutost eventualnom mogućnošću da Slovenija organizira referendum o ulasku Hrvatske u Savez.

- Prvo, ne vjerujem da će do toga doći, a drugo Savez ne može čekati. Siguran sam da će Hrvatska početkom travnja na summitu NATO-a u Strasbourgu u Kehlu već biti članica. Hrvatska je već mnogo učinila za NATO, te je učlanjenje samo posljednji korak - rekao je Sanader austrijskoj novinskoj agenciji APA-i.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije