Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16 ročišta u 3 procesa

Sutra opet pred Ivanom Turudićem: Mjesec istine Ive Sanadera

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.09.2015.
u 11:20

Iz Remetinca na sud pa natrag u Remetinec. I tako gotovo svakodnevno. Raspored je to koji će u rujnu, počevši od ponedjeljka, imati Ivo Sanader. Jer tijekom rujna Sanader će zbog tri afere, koje su u različitim pravosudnim fazama, pohoditi što zagrebački Županijski sud, što Vrhovni sud.

Tražit će izuzeće

Bivšeg premijera tijekom rujna na zagrebačkom Županijskom sudu čeka devet ročišta vezanih uz afere Hypo i Ina MOL te četiri ročišta za aferu Planinska. Osim toga, koncem rujna čekaju ga i tri ročišta na Vrhovnom sudu za aferu Fimi media. Ovisno o tome kako će se, prije svega, rasplesti slučaj Fimi media, Sanader bi možda mogao izaći na slobodu, a ta mogućnost ovaj rujan čini vjerojatno i najvažnijim mjesecom u Sanaderovu životu. No krenimo redom. Bivši premijer na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon duljeg vremena, ponovno će se pojaviti u ponedjeljak, kada se treba održati pripremno ročište za afere Hypo i Ina – MOL. Riječ je o aferama zbog kojih je Sanader bio osuđen na osam i pol godina zatvora, no presudu je u srpnju ukinuo Ustavni sud, navevši da ta odluka ne ispituje je li Sanader kriv za ratno profiterstvo i primanje mita, već samo utvrđuje jesu li mu povrijeđena Ustavom zajamčena prava. A prema stavu Ustavnog suda jesu, jer su niži sudovi, primjerice, Sanadera koji je u aferi Hypo optužen za djelo počinjeno 1994. sudili prema zakonu iz 1997. i 2011. Stoga se na ponovljenom suđenju povrede na koje je upozorio Ustavni sud trebaju ispraviti, a suđenje će početi u ponedjeljak pred vijećem suca Ivana Turudića. Riječ je o sudskom vijeću koje je Sanaderu sudilo i prvi put, a Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović već su najavili da će tražiti izuzeće suca Turudića. Pretpostavlja se da će izuzeće tražiti na pripremnom ročištu te da će o njihovu zahtjevu biti odlučeno odmah. Bude li im zahtjev odbijen, suđenje će se nastaviti već u utorak. Tijekom suđenja uglavnom bi se trebale riješiti pravne stvari na koje je upozorio Ustavni sud, a predviđeno je i saslušanje Roberta Ježića te njegova odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Milijuni eura na računu

Ježić je u aferi Ina – MOL odigrao značajnu ulogu jer su, prema optužnici, računi njegovih švicarskih tvrtki poslužili MOL-u kako bi preko njih uplatio mito Sanaderu. O tome je Ježić već iskazivao, kao što je iskazivao i da je pet milijuna eura, pola novca koji je, prema optužnici, MOL dao Sanaderu, ostalo na računu njegove švicarske tvrtke. No iako se u dva navrata na sudu obvezao da će taj novac uplatiti u proračun, to nije učinio pa će biti zanimljivo čuti što će o tome imati reći kada ponovno sjedne na klupu za svjedoke. Ako sjedne, jer je nedolaske na suđenje HEP-DIOKI, gdje je Sanaderov suoptuženik, pravdao teškom bolešću. Što se tiče samog tijeka suđenja, teško je reći koliko će trajati. Naime, faktor koji će o tome odlučivati svakako je i Sanaderovo zdravstveno stanje jer ima ozbiljnih problema sa srcem i tlakom, a prema stavu vještaka, stanje mu se može i pogoršati. Upravo zbog njegova zdravstvenog stanja u nekoliko je navrata prekidano suđenje za Planinsku. Zbog te afere Sanader će u rujnu četiri puta pohoditi Županijski sud, a suđenje je u završnoj fazi. Konkretnije, Sanader i njegovi suoptuženici trebaju iznijeti obrane, što bi se možda moglo dogoditi do kraja mjeseca. No najvažnije suđenje za Sanadera odigrat će se krajem rujna na Vrhovnom sudu. Tada će se na tri ročišta odlučivati o žalbama za aferu Fimi media. Kako mu je u tom predmetu određen istražni zatvor, ukidanje te presude automatski bi značilo da Sanader izlazi na slobodu. Pod uvjetom, naravno, da mu tijekom rujna ne bude ponovno presuđeno za Hypo i Ina – MOL ili ne bude osuđen na kaznu veću od pet godina za Planinsku. U svakom slučaju, bivšeg premijera, a i javnost, čeka pravno uzbudljiv mjesec, nakon kojeg će se moći reći je li Sanader – pukovnik ili “pokojnik”.

>>Ivo Sanader ostaje u Remetincu!

>>Sanader ostaje u Remetincu, obrana ide na ustavnu tužbu

Komentara 39

ĆA
ćaćaća
11:54 06.09.2015.

kako je partija tempirala rasprave točno prije izbora kako bi se o njima razglabalo po njihovim medijima..još jednom su pokazali ko kontrolira "neovisno" prevosuđe...

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:40 06.09.2015.

Ivo jel ti udba uturila...ahahhaha

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:52 06.09.2015.

IVO nisi smio ubacit u 5-u brzinu da nisi to napravio PERKOVIC I MUSTAC danas nebi bili u Minkenu..ahhahhah eto zato si ti tu gdje jesi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije