Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera hypo

Sanader će sutra biti ispitan zbog sumnji u pranje novca

sanader (1)
Marko Pripić/Pixsell
03.02.2011.
u 13:27

O nazočnosti hrvatskih istražitelja na ispitivanju bivšeg premijera ništa se ne zna

Ta priča o provizijama već kola godinama u javnosti, no i hrvatsko Državno odvjetništvo već 2001. godine zaključilo je da tu pravno gledano nema ničega, rekao je Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan za austrijski dnevni list  Kleine Zeitung istaknuvši da njegov klijent nije nikada primio novac od Hypo banke.

Uz Suppana oglasio se i bivši predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer koji je preko svog odvjetnika Ferdinanda Lankera poručio da on niti išta zna niti je osobno sudjelovao u isplatama provizije Ivi Sanaderu, ustvrdivši da ta toga uopće nije bilo.

Nakon što je u srijedu austrijski državni radio Ö1 objavio informaciju da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader navodno primio pozamašne provizije za sređivanje kreditnih i drugih poslova Hypo banci, u austrijskom medijskom prostoru pojavile su različite oprečne špekulacije: od navodne potvrde anonimnog izvora iz klagenfurtskog državnog odvjetništva austrijskim medijima kako su u posjedu dokaza o uplati novca Ivi Sanaderu do demantija glasnogovornika istog državnog odvjetništva Helmuta Jamniga da je spomenuti pravosudni organ protiv bivšeg hrvatskog premijera pokrenuo postupak zbog davanja navodno lažnog iskaza u svjedočenju pred istražnim povjerenstvom Zemaljskog parlamenta Koruške. Jamnig je rekao da mu "ništa o tome nije poznato“.

Sanader je u saslušanju istakao da "s aferom Hypo nije imao ništa i da nije primio nikakve provizije“. Pokaže li se da doista nije govorio istinu, prijete mu novi pravosudni problemi u Austriji, gdje bi mogao biti optužen za lažno svjedočenje, a to bi moglo dodatno zakomplicirati Sanaderovo izručenje Hrvatskoj.

Prijavu podnijela jedna tirolska banka
Istražitelji saveznog Ureda za borbu protiv korupcije austrijske kriminalističke policije i jedan državni odvjetnik iz Beča ispitivat će u petak 4. veljače od 8 do 12 sati prije podne Ivu Sanadera zbog sumnji u pranje novca, javljaju austrijski mediji.

Prijavu Državnom odvjetništvu u Innsbrucku podnijela je protiv bivšeg hrvatskog premijera i člana njegove obitelji te treće neimenovane osobe zbog sumnji u pranje novca jedna tirolska banka.

Kao način saslušanja u petak isključuje se mogućnost videokonferencije između Beča i Salzburga, kao što je to bio slučaj 23. prosinca prošle godine i navodi se kako sve govori u prilog tome da će istražitelji u "četiri oka“ osobno porazgovarati sa Sanaderom u pritvoru ili posebnoj prostoriji salzburškog Zemaljskog suda na Rudolfsplatzu br 2.

O tome je li nadležni austrijski sud uslišao USKOK-ov zahtjev upućen austrijskim kolegama preko Ministarstva pravosuđa da uz tamošnje istražitelje saslušanju budu nazočni i hrvatski kako bi mogli ispitati Sanadera je li novac na njegovim i računima njegove obitelji u Austriji potječu iz Hrvatske, gdje se ga sumnjiči za protupravno stjecanje imovinske koristi od 28 milijuna kuna (odnosi se na novac navodno izvučen preko marketinške agencije Fimi media), austrijski mediji koji su o tome već špekulirali, u četvrtak ne izvještavaju.

U slučaju da i USKOK u petak ispita Sanadera u austrijskom pritvoru, nakon toga bi njegovim hrvatskim odvjetnicima bilo omogućeno da dobiju uvid u spis što do sada nije bio slučaj.

Bez obzira na to pristane li nakon toga na izručenje ili ne, Ivo Sanader mogao bi dulje ostati u Austriji ako se protiv njega tamo pokrene bilo kakav kazneni postupak.

– Smatramo da ćemo u potpunosti rasvijetliti sva kretanja novca – rekao je Suppan, dodavši kako je njegov klijent i prije ulaska u politiku dobro zarađivao u Austriji i drugim zemljama. Za ono što je zaradio u Austriji, u Austriji je i platio porez, istakao je Sanaderov odvjetnik.

Suppan je također izrazio nezadovoljstvo što hrvatske pravosudne vlasti još uvijek nisu dozvolile Sanaderovim hrvatskim odvjetnicima uvid u spis o Sanaderu. Prema Suppanovim riječima to je razlog što Sanader nije pristao na pojednostavljen postupak izručenja jer bi to moglo imati loše posljedice za njega.

Komentara 18

AU
austria
06:45 04.02.2011.

Obitelj Smranadera, Rončevića, Polančeca, Barišića su svi ogrezli u pljački i kriminalu Domovine, sve ih treba procesuirati i oduzeti imovinu. Veleizdajnici i ruglo stranke.

OB
-obrisani-
07:41 04.02.2011.

Sanader će biti oslobođen Ako je i ukrao,napravio je to za dobro sviju hrvata

MO
mocira
13:42 03.02.2011.

Pa zar je kazneno djelo primiti proviziju za obavljeni posao? Pošteno obaviš posao, primiš dogovorenu proviziju, pošteno platiš porez i sve je OK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije