Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spojene optužnice

Sanader će se očitovati je li uzeo mito za pogodovanje MOL-u

'03.11.2011. Zupanijski sud, Zagreb - Pocetak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Hypo. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
09.11.2011.
u 19:00

S obzirom na spajanje optužnica, ovaj tjedan vjerojatno neće biti saslušani predloženi svjedoci.

Iako je za četvrtak, u nastavku suđenja Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a, bilo predviđeno saslušanje troje svjedoka – prijatelja i rodbine tajanstvenog Eugena Laxe, oni tada najvjerojatnije neće sjesti na klupu za svjedoke. Naime, s obzirom na to da je od prošlotjednog ročišta do četvrtka optužnica za Hypo spojena s optužnicom za slučaj Ina – MOL, Sanader će se za početak morati očitovati o optužbama da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi pogodovao MOL-u, odnosno kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo. Budući da je odluka o spajanju optužnica donesena nakon optužnog vijeća za slučaj Ina – MOL, to zapravo znači da neće biti ni pripremnog ročišta u tom slučaju, na kojem su USKOK i Sanaderov odvjetnički tim trebali predložiti svoje dokaze.

Inače, pripremno ročište obvezno je za djela u kojima je predviđena kazna zatvora viša od 12 godina, što u ovom slučaju nije riječ. S kakvim argumentima raspolažu suprotstavljene strane čut će se tako na glavnoj raspravi, pa će na glavnoj raspravi biti odlučeno i hoće li u sudski spis kao dokaz biti uvrštena snimka iz restorana "Marcelino". Riječ je o videozapisu, zapravo snimci zajedničkog ručka Sanadera i Zsolta Hernadija, koju je USKOK pribavio nakon završetka istrage. Zbog toga Sanaderova obrana smatra da je riječ o nezakonitom dokazu, dok USKOK, razumljivo, ima suprotan stav. Nakon što sasluša kakve dokaze predlažu obje strane, vijeće suca Ivana Turudića vjerojatno će im ostaviti nekoliko dana da se o tome očituju te da se pripreme za uvodne govore. Bude li se sve odvijalo po tom scenariju, to znači da ovaj tjedan neće biti saslušan ni Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, koji je trebao svjedočiti u petak.

Objedinjenom optužnicom USKOK sada Sanadera tereti za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i mito.

Ključne riječi

Komentara 17

CR
crocro
19:09 09.11.2011.

Obzirom da INA izgubila upravljačka prava na kriminalni način a to znači nelegalno, već ispod stola, istodobno znači da se stvari moraju vratiti na početak, te INI vratiti sva upravljačka prava. Sudionici kriminalnih radnji s Hrvatske i mađarske strane trebaju odgovarati i odslužiti zaslužene kazne. Umjesto ovakvog scenarija trebao se dogoditi scenarij da upravo INA kupi MOL i to na potpuno zakonit i legalan način.

KO
Kontras22
19:17 09.11.2011.

Uskoku su dostavljeni i vidozapisi sa tanih sastanaka Josipovica-Milanovica-Mesica-Bajica u jednoj srpskom ugostiteljskom objektu na teritoriju Republike Hrvatske Da li su oni dogovarali strategiju tu o rusenju HDZ-a i podizanju optuznice protiv Sanadera ili je optuznica napisana tu Svi ucesnici tajnih sastanaka optuzuju se za djelovanje protiv Republike Hrvatske

SP
splitskaljeta
23:02 10.11.2011.

Ne vjerujem da je Sanader jedini kriv za sve loše u ovoj državi. Evo večeras gospodin ŠOLA ponovno govori gluposti na televiziji, u Otvorenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije