Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanader Bradtkeu

Sanader Bradtkeu: Demantirajte da dogovaramo prodaju Plive Barru

Sanader12_pam_unu_010709
20.12.2010.
u 17:42

Američko veleposlanstvo u srpnju je javilo State Departmentu da je iskoristilo sastanke s Vladinim dužnosnicima da podrže Barr, koji je za Plivu ponudio 2,3 milijarde dolara

Američko veleposlanstvo u Zagrebu odigralo je 2006. aktivnu ulogu u lobiranju da američka kompanija Barr preuzme Plivu, sastajući se s hrvatskim dužnosnicima i naglašavajući prednosti koje takvo preuzimanje donosi. U jeku rata o preuzimanju koje su vodili Barr i islandski Activis, tadašnji premijer Ivo Sanader izrazio je američkom veleposlaniku u Zagrebu Robertu Bradkeu zabrinutost zbog medijskih napisa koji ga povezuju s favoriziranjem američke kompanije – riječ je, može se zaključiti, o famoznom putu u Veronu - te molio veleposlanstvo da ih opovrgne, kaže se u dva dokumenta WikiLeaksa koji se bave Plivom i Barrom.

U ratu za preuzimanje Plive hrvatska se Vlada svrstala na stranu američke kompanije, piše u depeši poslanoj iz Zagreba Pliva je javno podržala Barr, kao i Vlada, navodeći da je važnije da se očuva Plivin brand, da se proizvodnja nastavi u Hrvatskoj te da broj zaposlenika ostane isti, nego da se dobije dodatnih 10 kuna po dionici, piše u dopisu te nastavlja:

– Plivini i Vladini dužnosnici osjećaju se sigurniji s Barrom nego s Activisom, koji navodno ima veze s ruskim kapitalom.

Američko veleposlanstvo u srpnju je javilo State Departmentu kako su iskoristili sastanke s Vladinim dužnosnicima da podrže Barr, koji je za Plivu ponudio 2,3 milijarde dolara.

– Hrvatska Vlada iznimno je zainteresirana da posao uspije, što ne bi bilo samo dobro rješenje za Plivu nego i signal da je hrvatska ulagačka klima zdrava – javili su u Washington.

Problem je nastao kad je Index.hr objavio tekst koji je uznemirio Sanadera. Premijer je nazvao veleposlanika Roberta Bradtkea 4. rujna kako bi izrazio zabrinutost zbog Indexova članka u kojem se tvrdi da je Sanader s tadašnjim predsjednikom uprave Plive Željkom Čovićem i Miomirom Žužulom tajno dogovarao podršku prodaje Plive Barru. U članku se, piše Bradtke, tvrdi da Sanader vjeruje da Pliva mora ići Barru kako bi se osigurali dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i SAD-a.

Sanadera je članak vrlo uznemirio, primijetio je veleposlanik. Smatrao je da je to početak «vrlo prljave» kampanje opozicije s ciljem diskreditiranja njegove vlade preko prodaje Plive. Kazao je veleposlaniku da će «odbaciti netočne optužbe» i zamolio da veleposlanstvo također odgovori izjavom za medije, s obzirom na to da se u članku spominjao i veleposlanikov intervju otprije nekoliko mjeseci. Veleposlanik se složio i zaista izdao izjavu u kojoj se kaže kako prodaja Plive mora odrediti tržište, da prodaja mora biti transparentna i u skladu sa zakonom te da rezultat neće utjecati na odnose dviju država.

Veleposlanstvo je State Departmentu javilo da je u kontaktu s Barrovim predstavnicima u Zagrebu te da za sada nema informacije o nepravilnostima u prodaji. No, dodali su, pretpostavljaju da će iz tako veliko preuzimanje za medije biti izvor pravih i lažnih skandala još dugo, posebice kako se približavaju izbori 2007. godine.

Ključne riječi

Komentara 30

OB
-obrisani-
18:06 20.12.2010.

Bas vam hvala...i dalje pisite i slikajte gigante koji vise nisu NASI... Pustite nas da zaboravimo, ne podsjecajte nas na ono sto smo nekad bili...

JA
jankoprekobrda
18:17 20.12.2010.

A drIvo je dobio proviziju i jedan lijepi sat na poklon. Jebem ti USA daboga sagorila iznutra prije karaja godine, nikome nista dobra nisu donijeli ni napravili ma koliko god neki mislili suprotno. Eto kosovo naprimjer su doveli u duznickoo ropstvo iz kojega se nece tako lako iscupati a mozda i nece do nekog novog Balkanskog ili svijetskog rata.

CU
cunt
20:43 20.12.2010.

bogami srbi su bili bolji nego ova vlada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije