Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekobomba
Povratak na članak

Sanacija otrovnog potoka stoji 80 mil. kn, ali je na čekanju 40 godina

Istragu nad Plivom i Kvascem DORH tražio 2007., studija završena u svibnju 2008. Zašto sanacija još nije gotova?

Komentari 5

OB
-obrisani-
00:17 24.09.2010.

U ovom članku je nadrobljena takva količina bedastoča da ih pas s maslom ne bi mogel probaviti. Nakon huškačke hajke 2007. a koja je imala za cilj da se Pliva natjera da isfinancira komunalni pročistač grada Zaprešića izvršena je analiza taloga potoka(od strane stranih neovisnih eksperata) koja je pokazala uobičajene vrijednosti zagađenja koje ne odstupaju od zakonski dozvoljenih. Smrad potječe od nusproizvoda fermentacije kvasca ali se tu ne radi o otrovima. U međuvremenu su i Pliva i Kvasac napravili nis poboljšanja unutar svojih postrojenja koja smanjuju mogućnost zagađivanja okoliša. Na kraju pitanje: Komu ova larma treba? Je li cilj staviti ključ u bravu u ovo malo proizvodnih firmi koje su nam preostale? Jesu li ovi novinari svjesni da je strpljenje vlasnika pri kraju a da bi Mađari i Rumunji, gdje vlasnici Plive imaju slična postrojenja ali većeg kapaciteta, pozdravili preseljenje proizvodnje u svoje zemlje?

VL
OB
-obrisani-
00:43 24.09.2010.

\"Jagoda Munić iz Zelene akcije (ZA) nije impresionirana najavljenom sanacijom. – Postavlja se pitanje gdje će se odložiti otpad i koja će se vrste tehnologija primijeniti jer u Hrvatskoj nemamo adekvatno zbrinjavanje toksičnog otpada...\" Gospođo Munić, najvjerojatnije će se mulj(inačee bezopasan), koji se skupljao u potoku 40 godina, voziti u Njemačku na spaljivanje, na veselje Nijemaca i trošak vlasnika. To bi naravno bilo tako kad bi se vlasnik najeo ludih gljiva. Predlažem da, nakon što pozatvarate preostale proizvodne pogone, izvezemo na privremeni rad u Njemačku vas i vaše istomišljenike a da se novcem koji će te tamo zaraditi financiraju radnici u Hrvatskoj, koji će ostati bez posla.

VL
OB
-obrisani-
01:24 24.09.2010.

\"J.Munić:...u Hrvatskoj nemamo adekvatno zbrinjavanje toksičnog otpada; čak dvije trećine završavaju tko zna gdje.\" Tu ste gđo Munić potpuno u pravu. Zbog toga što je, nakon požara, ugašena spalionica toksičnog otpada \"Puto\" na Jakuševcu u kojoj je spaljivanje koštalo 1DM/M/ kg a sada se otpad vozi na spaljivanje u Njemačku i Austriju, što košta 3-5E/kg.Kako dobar dio medicinskih ustanova i tvrtki taj novac nema, s toksičnim otpadom pune se kojekakve šupe po Zagrebu. Za to su krive kojekakve ekološke udruge, mediji i ljigavi političari. \"Puto\" je bilo sjajno tehnološko postrojenje koje je spaljivalo otpad na siguran način na 1700 C i ostalo je u požaru neoštećeno-izgorilo je skladište koje je bilo provizorij jer je kod gradnje novac otišao za Maksimirski stadion. Nakon požara je trebalo po propisima izgraditi novo betonsko skladište sa najmodernijim protupožarnim sustavima , nastaviti spaljivanje i danas problema ne bi bilo. Nakon silne dreke ekoloških udruga i medija ljigavim političarima je lakše bilo gurnuti problem pod tepih i ugasiti postrojenje.

VL
SW
swimm
08:01 24.09.2010.

ajmeeee,pa zna se vrlo dobro tko je zatrovao potok..dokazi su vrlo jasni...paaa...neka i plate,u cemu je problem...kaj treba platiti jos 5 studija iz dzepova gradjana..hebem i pravosudje i sustav i zakon i inspekciju i vlast..fuuuuj

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
10:51 24.09.2010.

Kad gledas reportaze gospodje Branke Separovic o Hrvatskoj prirodi i prirodnim bogastvima, kao sto je napr. pitka voda, stjece se dojam, da je Hrvatska \"raj na zemlji\". Medjutim, stvarnost je deleko od idile. Pola Hrvatske nema kanazicajijski sustav, a od druge polovice koja to ima, samo njih 40% ima bioloski prociscac otpadnih voda. Cijela dalmatinska Zagora napr. nema postene i po propisima napravljene septicke jame. Sve te otpadne vode, kao i nesavjesno ostavljane vozila po sumama i livadama, mijenjanje ulja u prirodi, ilegalne deponije, ostavljanje klaonickog otpada na ilegalnim depopijama ide u tim krsevitim podrucjima, direktno u podzemne vode i zagadjuje ih. Drzava, kao i u ostalim slucajevima je troma i bezidejna, a programi za povlacenje novca od predpristupnih fondova EU-a mogu se na prste jedne rueke izbrojati. Ovaj potok u kraj Zapresica pokazuje svu nasu perverznu stvarnost. Problem postoji, ne od jucer a nitko se ne smatra odgovornim niti pomislja na to da preuzme odgovornost, za ono sto je ucinio, odnosno nije ucinio.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.