Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstvo

Sanacija kliničkih bolnica gubitaša idući tjedan

bolnica,portal
Marijan Sušenj/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
01.03.2013.
u 11:37

Projektom outsourcinga, izdvajanja djelatnosti, doznajemo, planiraju se rezati troškovi u zdravstvu, ali i u školstvu i u socijali

Unatoč preporukama MMF-a da u zdravstvu treba dodatno smanjiti rashode za zdravstveno osiguranje ograničavanjem izuzeća participacije te odlučnim rezanjem troškova u bolnicama koje i dalje gomilaju gubitke, u Ministarstvu zdravlja zadovoljni su ocjenom stanja.

Smatraju kako su najavljenom sanacijom bolnica gubitaša, planiranom reformom bolničkog sustava te objedinjenjem javne nabave na pravom putu da ispune očekivanja. Neslužbeno doznajemo, sanacija svih kliničkih bolnica počinje već idućeg tjedna kada će biti poznat i sastav sanacijskih vijeća, a za županijske bolnice on će biti poznat za 15-ak dana. Činjenica jest da je zdravstvo generiralo novih 1,5 milijardi duga i da sanacijska vijeća moraju provesti odlučne rezove troškova žele li zaustaviti gomilanje novog.

Iako su plaće zdravstvenih djelatnika i hladni pogon bolnica fiksni troškovi na kojima ne može biti rezanja, iz Ministarstva kažu da se neće rezati stavke za lijekove i potrošni materijal. Ostojić, doznajemo, generiranje dugova, osim restrukturiranjem bolnica, planira zaustaviti outsourcingom ili spinoffom nezdravstvenih djelatnosti. Time se osim objedinjenom nabavom materijala i jeftinijom nabavom lijekova, za koje planira da će mu donijeti 600 milijuna, nada uštedjeti dodatnih 200 milijuna kuna.

Projekt outsourcinga, neslužbeno doznajemo, neće biti model uštede samo u zdravstvu nego i u drugim sektorima poput školstva i socijale, a projekt će voditi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić. Već se sastao s Rajkom Ostojićem kako bi razgovarali o toj temi, a hoće li se nezdravstvene djelatnosti iz bolnica izdvajati spinoffom ili će servise preuzeti privatne tvrtke, još nije definirano.

>> MMF Vladi: Odlučite već ove godine da se u mirovinu tek sa 67 godina!

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:25 01.03.2013.

Zašto su bolnice postale gubitaši upitno je. Koliko ima privatnih bogataša zainteresiranih za kupnju istih, možda za jednu kunu. Da li će jedan od njih biti ravnatelj HZZO-a stari i novi sa ministrima. Ova vlada kao i bivša skolona jee kao i Domove zdravlja dati u privatizaciju, koju plaćaju nedužni pacijenti, poradi štetnih ugovora i zakona. Koliko ima sirotinje u HZZO-u i zdravstvu. Koliko je bivših zaposlenika DZ kupilo i otkupilo prostore. Mali je broj onih koji su u zakupu, kako ne bi dali do znanja da posjeduju bogatstvo. Da im je loše zar bi mladi liječnici nastojali dobiti zaposlenje kao kontrolori. Svjesni da produživanje bolovanja,odobravanja produženih njega zdrave djece, donose bogatstvo, kojim kupuju stanove i sve ono što požele. Svo zlo korupcije, polazi iz HZZO-a koji se okomljava na bolnice poput zadarske, gdje im nije bio po volji ravnatelj. Izgleda da je to i sada kod ovih bolnica gubitaša.Što je i zašto tu loše?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije