Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival graševine

Šampionska vina Krauthakera, Kutjeva i Feravina

graševina
Duško Mirković/PIXSELL
20.06.2010.
u 09:11

Festival graševine organizirala je u Kutjevu udruga "Kutjevački vinari" s ciljem promoviranja ove poznate vinske sorte.

KUTJEVO - Proglašenjom vinske kraljice, te dodjelom niz nagrada završena je tradicionalna gospodarsko-gastronomska priredba Festival graševine koju je organizirala u Kutjevu udruga "Kutjevački vinari" s ciljem promoviranja ove poznate vinske sorte. Okupila je proizvođače graševine iz cijele zemlje, te niz stručnjaka i znanstvenika, a tu su našlo više tisuća posjetitelja koji su uživali u sadržajnom i zanimljivom programu, gastronomskoj ponudi i degustaciji najboljih vina kutjevačkog vinogorja.

Među 148 uzoraka vina na ovogodišnjem rekordnom ocjenjivanju šamionima su proglašena "Mitrovac" vinara Vlade Krauthakera, zatim graševina Feravina iz Feričanaca i graševina ledene berbe dd "Kutjeva", pa im je ministar poljoprivrede Petar Čobanković u ime pokrovitelja Festivala Ministarstva poljoprivrede uručio velike zlatne medalje.

Vinskom kraljicom proglašena je Nikolina Tandara (Obiteljsko gospodarstvo Tandara iz Kutjeva), prvom princezom  Tamara Ivanović( Vinarstvo Adžić Kutjevo), a druga Marta Lukić (Podrumarstvo Krauthaker).

Održan je i stručni skup "Krndija" na kojemu je desetak uglednih akademika i znanstvenika izlagalo o mogućnostima te planine za daljnji razvoj vinogradarstva.

- Graševina daje najbolje rezultate na Krndiji i srednjeslavonskim gorama i to zbog mikroklimatskih uvjeta, sastava tla i odličnih zemljišnih terena - kazao je dr. Edi Maletić, prodekan za znanost zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Kutjevčani su prvi kod nas osnovali Udrugu ljubitelja graševine kojoj je  predsjednik postao njihov gradonačelnik Ivica Nikolić.

Najlješom bocom po vizualnom identitetu proglašena je ona vina "Mitrovac" Vlade Krauthakera, a najljepše fotografije cvatnje graševine snimili su zagrepčanin Milan Klisović, zatim fotoreporter "Večernjeg lista" Duško Mirković, te Tihomitr Ivčetić iz Vetova. 

U zabavno-glazbenom programu kojega su vodfili Davor Dretar i Vid Balog nastupili su brojni izvođači, a završen je koncertom Kiće Slabinca i požeških tamburaša "Zlatna dolina".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije