Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bedekovčina - 47. Sajam i izložba zagorskih vina

Šampion Zagorja je chardonnay Nenada Posavca iz 2012. godine

Bedekovčina
Foto: Silvija Videk
1/3
09.06.2014.
u 12:00

‘Sokol’ Zvonka Severa je najbolji u grupi bijelih mirnih vina, a u grupi crnih vina to je cabernet sauvignon Vinarije Micak

Chardonnay berbe 2012. Nenada Posavca najbolje je ocijenjeno vino ovogodišnjeg 47. Sajma i izložbe zagorskih vina u Bedekovčini, a time i šampion ovog Sajma. To je bijelo, mirno i suho vino redovite berbe, dakle vino koje se u ovom podneblju najčešće konzumira. Nenadu Posavcu stoga je pripala i nagrada organizatora - posebno dizajnirana boca iz koje će ga točiti.

Duga tradicija

Tradicija uzgoja vinove loze u obitelji Posavec, čiji je vinograd smješten na južnim padinama Cesargradske gore u Vinogorju Klanjec, je duga, a trenutno imaju zasađenih četiri tisuće čokota i godišnje proizvedu oko tisuću litara vina.Sokol, autohtona zagorska sorta koja je u projektu revitalizacije starinskih zagorskih sorata, ove se godine prvi put mogla kušati. Štoviše, ovo vino kojeg je proizveo Zvonko Sever ocijenjeno je najboljim vinom u grupi bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera. Najbolje predikatno vino je mješavina sorata, ledena berba 2011. poznatog Bodrena, a u grupi crnih vina redovite berbe to je Cabernet sauvignon berbe 2011. Vinarije Micak.

Najviše uzoraka do sada

- U odnosu na prijašnje godine posebnost ovogodišnjeg Sajma je visoka kvaliteta i najviše do sada uzoraka svih sorata od europskih, hrvatskih do zagorskih – kazao nam je Željko Boroš, predsjednik udruge vinara i vinogradara Bilikum iz Bedekovčina, koja je jedan od organizatora ovog Sajma. Upravo je i njegovo vino pohvaljeno i dobilo zlatno odličje, a to nije uspio postići ni jedan bedekovčanski vinogradar već dugi niz godina.Inače, na OPG Boroš također se počelo raditi na projektu revitalizacije autohtonih zagorskih sorata gdje je zasađeno 400 trsova Zagorske beline. (sv)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije