Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psihijatrija

Samoubojstvo treći vodeći uzrok smrti među adolescentima

Rajko Ostojić u KBC-u Zagreb
Foto: Robert Anić/PIXSELL
10.06.2014.
u 16:13

Otvoren je Klinički odjel za dječju i adolescentnu pshijatriji U KBC-u Zagreb u kojem je deset kreveta. Bavit će se adolescentima od 14 do 18 godina

U Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb jučer je otvoren Klinički odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju. Odjel s deset kreveta prvi je takav u ovoj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, a prema riječima pročelnika Odjela doc. dr. sc. Ivana Begovca, najviše će se baviti adolescentima od 14 do 18 godina.

Indikacije za prijam slične su dosadašnjem iskustvu rada u dnevnoj bolnici za mladež: anksioznost, depresivni poremećaji, emocionalni poremećaji tipični za djetinjstvo, poremećaji jedenja te psihosomatski pacijenti.

– U 2013. godini je u specijalističkom zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju pri Klinici za psihološku medicinu KBC-a pregledano gotovo 4500 djece do 18, a oko 3300 ih je liječeno. To govori o značenju ovog odjela – kazao je doc. dr. sc. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb.

Studije govore da oko 20 posto djece i adolescenata u svijetu ima značajne psihičke smetnje, a čak 50 posto poremećaja u odrasloj dobi ima svoj početak u djetinjstvu ili adolescenciji. Zabrinjava i podatak da je samoubojstvo treći vodeći uzrok smrti među adolescentima te činjenica da je dječja i adolescentna psihijatrija vrlo deficitarna struka.

– Sve tražene specijalizacije te vrste Ministarstvo je odobrilo, ali nažalost bolnice su ih tražile relativno malo – kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić. 

>> Opačić: U Hrvatskoj se ne brine dobro o mentalnom zdravlju djece

Komentara 3

NV
novo vriijeme
16:18 10.06.2014.

Molim novinara VL da kod navoda o istraživanjima navede naziv i godinu objave studije kao i glavnog istraživača.

MS
mare_split
22:15 10.06.2014.

Ostavite djecu na miru! Dajte Roditeljima mogućnost da zarade dovoljno za život, naučite ih da djecu vole, da budu strpljivi s njima ... 'Poremećaj jedenja' ... psihijtrijska bolest? Kako se liječi? ... 'Emocionalini poremećaji tipični za djetinjstvo' ... Bolest? Kako se liječi? ... Zar otrovima za um?! 'Strah' ... bolest? Zar se i to 'liječi' s 'lijekovima'? Depresija ... jer me ne će djevojka ... Bolest? Kako se liječi? ... itd! Ostavite djecu na miru jer će se poubijati ili biti za cijeli život 'žigosana' kao stoka!

NV
novo vriijeme
16:23 10.06.2014.

Primjedba broj dva: zašto je uz ovaj članak ilustracija slika ministra Ostojića. A ne neka slatka adolescentica koju moramo spašavati, Slikom adolescenta bolje bi se skrenula pažnja čitatelja na problem. Više bi odgovara slika Ostojića uz sliku suvišnih aparata iz priče ono udruge liječnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije