Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Glatki iz Baške na Krku uz minimalne prihode i u skučenom, unajmljenom stanu brine o dvoje malodobne djece, Jani i Tinu

Samohrani otac bez prava na pomoć

08.04.2009.
u 20:25

U skučenom, polumračnom stanu na prvom katu trošne obiteljske kuće u Dragi Bašćanskoj, slikovitom selu na južnom dijelu otoka Krka, stanuju samohrani tata Zdravko, njegova djeca – osmogodišnji dječak Valentino i četverogodišnja djevojčica Jana – te baka Ana.

Uz tek nešto više od tri i pol tisuće kuna mjesečnih primanja.

Ponižen i bespomoćan
Na koje su sve, ponekad i bizarne načine, prisiljeni preživljavati iz mjeseca u mjesec, Zdravko Glatki postaje to svjesniji što nam više otvara vrata mučne obiteljske intime.

– Osjećam se poniženo i bespomoćno jer plaća prodavača u Konzumu jedva je dostatna za iznajmljeni stan koji plaćam 1500 kuna i osnovne režije, a do kredita bezuspješno pokušavam doći već četiri mjeseca – kaže 44-godišnji Zdravko. Za Janu i Tina, kako ga odmila zovu, Zdravko je pravi tata heroj. Privrženi su mu toliko da čak spavaju u istom krevetu s njim. On sam tvrdi da je riječ o strahu – prije malo manje od godinu dana napustila ih je mama.

– Mojoj supruzi, uz bračne razmirice koje su nakon 11 godina braka postale sve češće, odjednom je počela smetati fizička prisutnost mene i naše djece – priča Zdravko. Tino pohađa drugi razred OŠ “Fran Krsto Frankopan” u Baški.

– Sretan sam što je zima iza nas, a s njom i najmukotrpniji tjedni zadatak – odlazak na obližnje brdo gdje se nalazi smetište, a pokraj njega i suho granje koje nam je služilo za ogrjev – domeće. Sami su otkrili da je njihova mama otišla s drugim, s kojim sad čeka i dijete. Zato još više cijene tatinu 24-satnu brigu za njih i trud da od krčkog Centra za socijalnu skrb dobije barem 900 kuna mjesečne pomoći.

– Ne želim ići u Punat niti čuti za njega. Sad hoću samo svog tatu! – uzviknuo je Tino kad smo ga upitali nedostaje li mu mama. Prije nekoliko mjeseci, nakon što je još jednom izostao suprugin iznos od 900 kuna za dječaka i 800 kuna za djevojčicu, potražio je socijalnu pomoć.

Besplatna marenda
– Na žalost, trenutačno ne postoje uvjeti da Centar mojoj djeci odobri sredstva za privremeno uzdržavanje. Formalno, bivša supruga i ja razišli smo se u rujnu prošle godine. Nakon što smo ostali sami, njoj je određena mjesečna alimentacija koju ne uplaćuje redovito. Socijalna radnica Nives Karabaić 20. veljače rekla mi je da sam stekao pravo na socijalnu pomoć, no tad je supruga ponovno, nakon dugo vremena, uplatila iznos. Gdje je tomu kraj? – očajan je Glatki.

Općina Punat, gdje su djeca prijavljena, omogućit će besplatnu marendu za sina, a nude i vrtić Jani, pa je to ipak, zbog prijevoza, samo dodatni trošak. Kako je moguće, pita se, da se Obiteljski zakon može početi primjenjivati samo ako unutar šest mjeseci djeca ne prime alimentaciju ili ako unutar devet mjeseci roditelj za šest mjeseci ne podmiri obvezu?

Za sve one koji žele pomoći obitelji Glatki, broj žiroračuna u PBZ-u je 3209947624.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije