Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOZIMO Nada Grgić samohrana je majka devetero djece

Samohrana majka: Što će djeca ako potpuno oslijepim?

Nada sa svojim najmlađim djetetom
Foto: Tihomir Ivčetić
13.07.2008.
u 17:51

Dirnula me priča o obitelji Nade Grgić, posebno jer se radi o devetero djece. Zato bih im željela pomoći – rekla je to poduzetnica iz Krapine nakon što je nazvala našu redakciju kako bi dobila broj na koji može kontaktirati gospođu Nadu ili joj poslati novac.

Podsjetimo, obitelj Nade Grgić, o kojoj smo već pisali na ovim stranicama, imani devetero djece: Nikola, Zoran, Alen, Mara, Ružica, Kaja, Slađana, Ivana i Antonija. Uz njih, u kući u Gornjoj Obriježi žive i djeca najstarijeg sina, Samuel i Patrik.

Grgićevi su 1992. godine, bježeći pred ratom, doselili iz Bosne i najprije se nastanili kod Nadine sestre. Prije sedam godina dobili su na korištenje kuću u Obriježi, no Nadu je ubrzo napustio muž pa su djeca postala uglavnom njezina briga.

Pomoć sinova
– Kuća koju koristimo nije dovršena niti do kraja uređena. Zgrada u dvorištu je još bez krova i ne možemo je koristiti. Kad bismo je uspjeli pokriti, mogli bismo nabaviti koju svinju pa bismo ih uzgojili i imali mesa – ispričala nam je Nada. Obitelj Grgić živi od 2000 kuna Centra za socijalnu skrb te isto toliko dječjeg doplatka. Stariji sinovi pokušavaju obitelji pomoći sezonskim radom pa je tako Alen trenutačno u Dubrovniku. Mara je krenula u srednju školu u Daruvar, ali ju je, zbog novca, morala prekinuti.

– Srećom, uspjela se nedavno zaposliti u jednom pakračkom kafiću, ali u kući je još puno djece koja idu u školu ili tek trebaju krenuti. Ružica želi biti frizerka pa se ovih dana upisala u školu u Garešnici. Istina, đaci dobiju besplatno knjige, ali ima tu i drugih troškova i ne znam kako ću sve to izdržati – kazala je Nada.

Bez zdravstvenog
Osim novca Nadu još više brine zdravlje i činjenica da nema zdravstveno osiguranje. Izgubila ga je nakon razvoda jer nije pravodobno u Zavod odnijela potrebne papire.
– Na oči mi se navlači mrena pa sada već ne vidim čitati. Trebala bih u Zagreb na operaciju, ali kako? Jedva sam namakla 220 kuna za pregled u Pakracu. Što će djeca ako potpuno oslijepim? – zabrinuto se pita Nada.  


Račun za pomoć

Grad Pakrac obitelji Grgić povremeno daje jednokratne novčane pomoći kako bi platili struju, komunalije ili jednostavno imali za hranu. Po 1100 kuna ovog su ljeta osigurali za ljetovanje dvoje djece u odmaralištu Crvenoga križa na Viru.
– Pomognu mi i mještani, osobito jedna žena koja mi posuđuje čekove, a ja joj vratim novac kad stignem – kaže Nada. Svi koji žele pomoći Grgićevima mogu uplatiti novac na račun u Privrednoj banci Zagreb 3206951634, a s gospođom Nadom može se kontaktirati na broj telefona 034-437-000.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije