Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalni slučaj

Samohrana majka petero djece u potrazi za adresom

samohrana majka (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/6
24.11.2010.
u 13:45

Samohrana majka i petero djece obitelj su bez adrese jer ih nitko ne želi prijaviti na adresi stanovanja

U trošnoj kućici staroj stotinjak godina u Kurjavićima kraj Višnjana živi samohrana majka Jasna Kasunić i njeno petero djece. Otac je prije 20-ak dana umro pa je obitelji sada posebno teško. Samohrana majka i petero djece obitelj su bez adrese jer ih nitko ne želi prijaviti na adresi stanovanja.

Kupaju se na otvorenom ispod stubišta

U staroj istarskoj kući na kat ova obitelj koristi 40-ak četvornih metara stana koji je trebao biti tek privremeni smještaj jer prostor nije pogodan za život mnogobrojne obitelji. No ondje obitelj živi već 13 godina. Sanitarni čvor bez tekuće vode nalazi se u dvorištu, a u dvorištu ispod stubišta nalazi se mali prostor bez vrata gdje se djeca (među njima i dvije djevojčice u pubertetu) kupaju. Ispred toga otvorenog prostora, gdje se djeca kupaju (jer ondje je slavina), nalazi se i stroj za rublje. Kako je stroj za rublje na otvorenom, on se produžnim kabelom uključuje u utičnicu u kući, a rublje se može prati samo kada je lijepo vrijeme. Jasna Kasunić (37) nigdje ne radi, bolesna je, dijabetičarka, majka djece od 14, 12, 10 i 7 godina te malog Luke kojem je tek 9 mjeseci. Za tri djevojčice i jednog dječaka život s kupaonicom i tekućom vodom u kući, u vremenima kada druga djeca maštaju o računalima, tek je san.

Suprug bez dokumenata, bolesna beba bez zdravstvenog

Mali 9-mjesečni Luka, na sreću još nesvjestan teškog položaja obitelji, beba je s bolesnim srcem zbog čega majka ovih dana vodi borbu za “papire“ kako bi beba mogla dobiti zdravstveno osiguranje. Kako obitelj nije bila prijavljena na adresi u Kurjavićima, tako pokojni otac Vlado Pavlović bez adrese prebivališta,  nije mogao dobiti valjane dokumente pa mali Luka sada nije zdravstveno osiguran.

– Gospođa vlasnica kuće nije nas htjela prijaviti na ovoj adresi pa je moj muž umro bez prave adrese i JMBG-a. Mi smo u Istru došli prije 15-ak godina, ja iz Generalskog Stola, a muž iz Požege. Tu smo se upoznali i zavoljeli. Bili smo podstanari u Farinima dok nam nije ponuđeno da živimo u staroj kući u Kurjavićima koju bi trebalo samo popraviti, ne i plaćati podstanarstvo, jer moj je muž bio  zidar. Kada su mužu prošle godine istekli osobni dokumenti nije mogao napraviti nove jer nije mogao prijaviti prebivalište na novoj adresi. Vlasnica kuće nije nas željela prijaviti, a nije nam željela izići u susret da napravimo kupaonicu i sredimo kuću za svoje potrebe. Moj je muž na kući popravio prozore i krov, a ostalo nam nije bilo dopušteno raditi. Čak nam nije dopušteno ući u podrum kako bismo popravili potporne grede da drveni podovi u sobama ne bi propadali. Neki su dan to ipak učinili ljudi iz općine. Najteže mi je zbog malog Luke koji je obolio na srce, to mu je konstatirano kada je imao 3 mjeseca. Liječnik je preporučio da dijete za devet mjeseci odvedemo kardiologu na nove preglede. Međutim, do sada nisam s djetetom išla kod liječnika jer nije osiguran – kaže  Jasna Kasunić.

Nona Lidija: Nisam im zela ni lipu, a sada me ogovaraju

U susjednom selu Farinima pokucali smo na vrata gospođe Lidije Korlević. Starija žena, nonica, bila je vidno uzbuđena kada smo je pitali o obitelji koja živi u njezinoj kući u Kurjavićima.

– Mi smo in dali kuću na godinu-dvije, dok se ne snađu, da tamo budu privremeno. Nismo pisali nič, nego da ča poprave po kući, vjerovali smo im. Potle smo rekli  da ki hi više more izbacit van. Oni su za 13 godina, koliko su u kući,  ušparali jer nisu plaćali podstanarstvo, a danas ni hvala da mi kaže nego mi još odgovara. Mene nitko ne more izbaciti. Ja sam se rodila u toj kući i ni mi svejedno – kaže nona Lidija Korlević.

Na pitanje zašto nisu prijavili tu obitelj na adresi na kojoj žive odgovara:
– Božja ženo, ja ne moren nikoga prijaviti jer hiža ni na mene nego na mojega dida. Nisan pristala da delaju kupatilo u hiži jer hiža pripada na tri ljudi, mene i dvi nećake. Ona mene krivo optužuje, ja ne moren sama odlučivati kada to ni samo moje. Ja san joj govorila neka si najde stan di ima kupatilo za dicu. Nisam nikada ni deset lipa od njih zela, a sada me ogovaraju – kaže teta Lidija Korlević.

 Mali Luka ipak je dobio privremeno zdravstveno osiguranje

Socijalna radnica Danijela Jurić iz porečkog Centra za socijalnu skrb navodi da je ipak u suradnji s Policijskom upravom i Zavodom za zdravstveno osiguranje pronađen kompromis pa je za malog Luku ishodovano privremeno zdravstveno osiguranje.

– Problem je što je obitelj bila prijavljena na Farini broj 1, ali vlasnik više ne želi da obitelj, koja ondje ne stanuje 13 godine, bude prijavljena na toj adresi. Kako je pokojnom ocu bila istekla osobna iskaznica, a bio je nositelj osiguranja, tako ni mali Luka nije imao zdravstveno. Čini mi se da općina Višnjan ipak radi na smještaju za tu obitelj kako bi imala i valjanu adresu. Druga su djeca ipak osigurana, još uvijek na temelju dokumenata na adresi gdje je prije obitelj živjela, a majka još ima valjane dokumente na staroj adresi. Inače, obitelj će, dok djeca ne ostvare pravo na očevu mirovinu, moći dobiti novčanu pomoć centra od ukupno 3325 kuna. Kasnije će centar sudjelovati u razlici od očeve mirovine do novčane pomoći Centra za šesteročlanu obitelj – kaže socijalna radnica Danijela Jurić.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:59 24.11.2010.

A da novinarka Brnabić postavi koje pitanje županu Jakovčiću,možda u njegovom selu ima mjesta ili sveznajućem Kajinu.

ME
mellifera196666
14:11 24.11.2010.

Zlo mi je od ovi kaj samo djecu znaju praviti,ova jadna babica kaj ih je u kuću primila,žive u njenoj kući 13 godina,niš ne plačaju i gazduju ,a država daje doplatke i socijalu.Sad se bu ova još udala i udri dalje na državni i tuđi trošak,fuj!

OB
-obrisani-
15:41 24.11.2010.

I tko bi danas bio dobar pa pomogao nekome u nevolji kad za uzvrat nece dobit ni hvala..ova jadna zena da je prijavila ovu obitelj jos bi ostala bez kuce..ima forumasica cvrčka apartmane pa neka primi tu jadnu zenu..ili onaj pupoljak koja je uspjesna poduzetnica...neka da koju kunu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije