Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intErvju NEVEN MIMICA

Samo vi možete odlučiti kakav EU želite

Neven Mimica
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
01.03.2014.
u 09:00

U ponedjeljak sam u Zagrebu na dijalogu s građanima – pitajte i odmah čujte odgovore

Zašto je važno da hrvatski građani saznaju kakva prava kao građani EU imaju i da ih razumiju?
Prava građana Europske unije jasno pokazuju da se naša Unija temelji na vrijednostima temeljnih prava i nediskriminaciji te poštovanju demokracije i vladavine prava. Ali ta prava također utječu na svakodnevni život: na odluku gdje ćete živjeti, studirati, raditi, koje proizvode kupiti, kao i na dostupnost zaštite prava i pravde. Stalno unapređivanje znanja i korištenja tih prava pokazuje da EU nije samo gospodarska konstrukcija korisna za poduzetnike, banke i profit nego je ona ponajprije sustav društvenih vrijednosti koji povezuje europske građane u čvrsti društveni savez sloboda, solidarnosti, demokracije i pravednosti.

Zaduženi ste za zaštitu potrošača. Kakva prava imamo kao potrošači u EU?
Prvo i najvažnije je da diljem EU imamo zajamčena ista prava. Ova prava postoje kako bi osigurala da jedinstveno tržište “radi” za potrošača, a ne samo za poslovne subjekte. Ako želimo osnažene potrošače, oni trebaju ponajprije znati svoja prava. Danas to nije slučaj. Na primjer, gotovo 60% hrvatskih potrošača ne zna svoja prava o zamjeni neispravnog proizvoda. Želim to promijeniti kroz ciljanu kampanju informiranja. Radit ćemo na osvješćivanju potrošača i na jačanju tijela za zaštitu potrošača, kao i na jačanju našeg Europskog potrošačkog centra koji se bavi prekograničnim pritužbama.

U svibnju glasujemo na europskim izborima. Što čini ove izbore drukčijima?
Ovi izbori su važni jer je kriza postavila mnoga pitanja o sadašnjosti i budućnosti Europe. Rezultati izbora utjecat će na oblikovanje te budućnosti. Europski je parlament izravno biran i ima više ovlasti u donošenju odluka nego ikada prije. Što više građana bude sudjelovalo na izborima, EP će imati veću političku težinu, a Europa će biti demokratičnija. Svaki član EP-a može dati svoj glas pitanjima od važnosti za nas, i to na našem jeziku. Ali trebamo im dati taj glas.

Uskoro ćete, 3. ožujka, u Zagrebu održati javni dijalog s građanima EU. Što povjerenici Europske komisije žele saznati iz niza tih dijaloga?
Dijalog s građanima prilika je za susret s “Europom” licem u lice te za postavljanje pitanja na koja ćete odmah dobiti odgovore. Bruxelles nije neki udaljeni entitet, već mjesto koje je blizu domu, spremno slušati i prihvatiti nove ideje. Zato pozivam što više ljudi da sudjeluju u ponedjeljak u dijalogu u Zagrebu. Dođite osobno, postavite pitanja putem interneta ili ih pak postavite Predstavništvu EK u Zagrebu. Iznad svega, sudjelujte – jer to je vaša Europa.

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 2

LB
lela.baborela
11:28 04.03.2014.

Moj Mimica sad nakon mjesec dana prije kampanje sjetili ste se kako bi trebalo građanima pomoć.I 15.000 tisuća dobijaš plaću. Do Vas baš ne dopire vapaj građana u ovakvoj teškoj situaciji.

LB
lela.baborela
11:38 04.03.2014.

Što se tiče prava građana, prava građana su na 0 od kada je SDP-e na Vlasti. To vidite i na svojoj koži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije