Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širokogrudnost

Samo u Karlovcu HSS ima objekt u "besplatnom najmu" na 99 godina

hrvatski1_PXL_kar_010213_56
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
05.03.2013.
u 12:46

NI u Križevcima, gdje je gradonačelnik Branko Hrg, HSS nema takve pogodnosti

HSS nije ostvario po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine povrat niti jedne nekretnine – otkriva Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS-a.

"Kriv je Boljkovac"

Ćorić odgovara na naš upit koji smo poslali na prijedlog predsjednika stranke Branka Hrga u središnjicu. Na nedavno održanoj izbornoj skupštini karlovačkog ogranka, na kojem je dogradonačelnica Marina Kolaković izabrana za predsjednicu, požalio se kako je seljačka stranka u razdoblju između dva svjetska rata izgradila mnogo zgrada, među ostalima i Hrvatski dom, ali da su one nacionalizirane i nikada vraćene. M. Kolaković tvrdi da je Hrvatski dom u Karlovcu nacionaliziran na zahtjev Josipa Boljkovca. Međutim, od pada komunizma HSS je pokrenuo samo jedan zahtjev za povratom, a Ćorić ne precizira radi li se o povratu Hrvatskog, koji je gradonačelnik Damir Jelić štetnim ugovorima dao HDZ-ovom koalicijskom partneru na besplatno korištenje do 2107. godine. Od glavnog tajnika HSS-a saznajemo da je Karlovac jedinstven grad u Hrvatskoj po ispravljanju ‘nepravdi’ koje je ta stranka pretrpjela, odnosno da joj se nije toliko pogodovalo niti u Križevcima, gdje je Hrg gradonačelnik. Upravo suprotno, tamošnji Hrvatski dom nije dan nekoj političkoj stranci na upravljanje. U toj zgradi se nalaze gradska knjižnica, glazbena škola, pučko otvoreno učilište i četiri dvorane za razne priredbe.

– HSS ima neku zgradu u 99-godišnjem besplatnom najmu jedino u Karlovcu – otkriva Ćorić.

Taj objekt je izgradilo društvo Hrvatski sokol i HSS se ne spominje nigdje u literaturi. Graditelji zasigurno nisu imali na umu da ona služi isključivo za to da jedna politička stranka uživa besplatne prostorije. Postavlja se, naravno, i pitanje po kojem kriteriju je ovaj HSS pravni sljednik onodobnog.

– U statutu stoji da smo pravni sljednici Hrvatske pučke seljačke stranke iz 1904. i to smo morali dokazati državnoj upravi – odgovara M. Kolaković.

Ćorić objašnjava da je HSS u međuratnom razdoblju gradio na stotine zgrada posredstvom posebnih društava.

Bolna tema za sve

– Imao je tada apsolutan politički utjecaj na sva društvena zbivanja, pa i na gradnju hrvatskih seljačkih domova, najčešće na način da su zemljišne zajednice ustupale zemlju na kojoj bi seljaci gradili, odnosno putem dioničkih zadruga koje su prikupljale sredstva na razne načine za gradnju – kaže Ćorić.

Dodaje da je HSS inicirao osnivanje Seljačke i Gospodarske sloge koje su pod okriljem stranke organizirale gradnju domova i kao takve se knjižile u zemljišne knjige.

– Nakon burne prošlosti dokazivost pravne sljednosti nad vlasništvom za HSS-ovo vodstvo sredinom 1990-ih godina, unatoč pokušajima, bilo je vrlo složena, pa i nemoguća misija – tvrdi Ćorić i dodaje:

– Za starije članove ova tema je vrlo bolna, s obzirom da su tu imovinu stvarali oni i njihovi roditelji vođeni HSS-om.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije