Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE PROŠLO

Samo Podolnjak na Odboru za Ustav glasovao za zamrzavanje plaća dužnosnicima

Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
13.12.2016.
u 16:17

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da je od 2011. godine za vrijeme vlade Zorana Milanovića tri puta smanjivana osnovica plaće dužnosnika, ukupno za 16 posto

Odbor za Ustav nije podržao Mostov prijedlog zakona kojim bi se zamrznule plaće dužnosnika koje bi zahvaljujući usvojenoj poreznoj reformi od Nove godine trebale rasti. Podsjetimo, Most je kada se raspravljalo o reformi najavio ovaj zakon, za koji nema podršku premijera Andreja Plenkovića, a prošli tjedan nije im pošlo za rukom ni da prijedlog u dnevni red uvrste po hitnoj proceduri.

Tijekom jučerašnje rasprave o Mostovom prijedlogu zakona na Odboru za zakonodavstvo, SDP je rekao da će prijedlog podržati ako Most podrži njihov prijedlog o minimalnoj plaći, dok je HDZ ukazao na pojedine probleme koje Mostov prijedlog nosi. Ipak, jučer je HDZ digao ruku za Mostov prijedlog, da bi se do danas predomislio i glasovao protiv, pa je jedino Mostov predsjednik odbora za Ustav Robert Podolnjak digao ruku za taj prijedlog.

- Želimo da Hrvatski sabor u cijelosti uređuje osnovicu i koeficijente plaća dužnosnika, a cilj sadašnjeg prijedloga jeste ograničiti efekt porezne reforme smanjenjem koeficijenata plaća dužnosnika. Nije prihvatljivo da indirektno prouzročimo učinak da rastu plaće dužnosnika – objasnio je uvodno Podolnjak.

SDP-ov Peđa Grbin je pak podsjetio da je od 2011. godine za vrijeme vlade Zorana Milanovića tri puta smanjivana osnovica plaće dužnosnika, ukupno za 16 posto.

- Mi smo se tada dogovorili s koalicijskim partnerima, prijedlog je donesen na Vladi i nismo od toga radili ni cirkuse ni drame. Vi to niste uspjeli, pa predlažete sami to u Saboru, i to je vaše pravo – kazao je Grbin te još jednom pozvao Most da podrži SDP-ov prijedlog povećanja minimalne plaće, pa će i SDP podržati ovaj prijedlog zamrzavanja plaća dužnosnika.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković rekao je kako zakon nomotehnički udovoljava da bi bio poslan u drugo čitanje, međutim, ipak nosi određene probleme.

- S ovim zakonom proizveli bismo nesiguran i nepravedan sustav – ustvrdio je Bošnjaković dodavši kako ispada da neki službenici imaju veće plaće od svojih šefova dužnosnika.

Bošnjakovićevo objašnjenje podržao je i SDSS-ov Milorad Pupovac, dok je HNS-ova Vesna Pusić rekla kako njena stranka ovaj zakon ne može podržati.

>> 'Tko je narušio dignitet Ustavnog suda? Orepić ili osobe koje se lažno predstavljaju u javnim ustanovama'

Komentara 4

Avatar dobry
dobry
16:38 13.12.2016.

Ivan Pernar, takav kakav jesi- mu.nj.en, u pravu si! Samo opleti po ba.g.ri!

RP
rpzagreb
20:17 13.12.2016.

Političarska bijeda i jad.

RE
REYAM
20:39 13.12.2016.

To bi trebalo riješiti referendumom. Oni odlučuju o svojim plaćama, to je sukob interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije