Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navodnjavanje u Međimurju

Samo pet poljoprivrednika koristilo sustav vrijedan 26 milijuna

navodnjavanje
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
18.11.2013.
u 22:03

Čak i kukuruz, kao kultura najotpornija na sušu, podbaci ako nema dovoljno vode - kaže mladi voćar i agronom Tomislav Horvat iz Donjeg Kraljevca

- Danas nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja, posebno u voćarstvu i povrtlarstvu. No, i kukuruz, kao kultura najotpornija na sušu, podbaci ako nema dovoljno vode - kaže mladi voćar i agronom Tomislav Horvat iz Donjeg Kraljevca, koji podržava projekt navodnjavanja područja Donjeg Kraljevca, Preloga i Goričana, vrijedan oko 90 milijuna kuna. Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije donio je ovih dana rješenje da je izgradnja sustava navodnjavanja Donji Kraljevec - Prelog ekološki prihvatljiv, te da ne treba provoditi postupak glavne ocjene zahvata.

Prema studiji utjecaja zahvata vode, koju su u srpnju ove godine izradile Hrvatske vode, utjecaj na hidrološki režim rijeke Drave bit će neznatan. Osim toga, rijeka će bez problema opskrbljivati sustav za navodnjavanje tijekom ljetnih mjeseci, kad će se najviše i koristiti. Predviđen je kapacitet cjevovoda od 1020 litara u sekundi, ukupna površina bit će 1731 hektara, od čega najviše u Donjem Kraljevcu. Voda će se crpiti iz akumulacijskog jezera hidroelektrane Dubrava, odakle će se cijevima dovoditi do triju crpnih stanica. Među poljoprivrednim proizvođačima provedena je i anketa koja je pokazala da taj sustav, drugi u Međimurju, ne bi smio doživjeti sudbinu prvog u Kuršancu, u koji je uloženo 26 milijuna kuna, a na njega je ovoga ljeta bilo priključeno samo pet poljoprivrednika! Danica Pošta iz Upravnog odjela Međimurske županije kaže da se uz pomoć sustava kod Kuršanca navodnjavalo 45 hektara površina.

- Cijena vode je povoljna i nadamo se da će dogodine biti više zainteresiranih - napominje Pošta. Poljoprivrednik Dragan Zdolec iz Pušćina jedan je od petoro proizvođača koji su ovog ljeta koristili taj sustav. Kao i lani, i ove godine zalijevao je kukuruz. Kaže da računi nisu veliki. Plaća se fiksnih 200 kuna po hektaru i 0,078 lipa po prostornom metru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije