Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je brak?

Samo pet od 
28 država EU 
ima definiciju braka u ustavu

U ime obitelji prikuplja potpise
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.11.2013.
u 17:45

Samo bivše komunističke zemlje definiraju brak kao zajednicu muškarca i žene

Statistički – u EU samo pet država od njih 28 ima u ustavu definiran brak kao zajednicu muškarca i žene. Još pet europskih država ima istu odredbu. Geopolitički – sve su to bivše komunističke države. Unutar Unije ustavom je brak definiran u Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Letoniji i Litvi, a izvan granice EU u Srbiji, Crnoj Gori, Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji.

Napadi na homoseksualce

Kod većine njih, posebice kod članica EU, ta je definicija iz najvažnijeg državnog dokumenta, koja zabranjuje gay brakove, unesena početkom 1990-ih, nakon pada komunizma.

– U Bugarskoj ta odredba postoji od 1991., točnije od postkomunističkog ustava – govori nam bugarski novinar Nikolai Krastev. Ustav je donijela tamošnja skupština koja je definiciju braka prenijela iz starog ustava. Usto, brak kao zajednica muškarca i žene postojao je u bugarskom Obiteljskom zakonu iz 1985.

– Zasad ne postoji nikakva inicijativa da bi se mijenjala definicija tradicionalne obitelji – dodaje.

Članci u ustavima država ponešto se razlikuju – u Poljskoj se, primjerice, kaže kako država posebno štiti brak, Bugarska naglašava da supružnici imaju jednaka prava i dužnosti, no sve se države koriste terminom “zajednica muškarca i žene”. Zabrinjavajuća je i moguća korelacija između formalne definicije u ustavu i razine nasilja i diskriminacije iznesene u istraživanju Agencije za temeljna prava EU u svibnju ove godine. Prema njoj, u Litvi 61% ispitanika kazalo je da su im prijetili ili ih diskriminirali zbog spolne orijentacije, slijedi Hrvatska sa 60%, a potom Poljska sa 57%. Dok većina država povlači ustavnu definiciju braka iz 1990-ih, Mađarska ju je unijela tek nedavno. U prosincu 2010. na snagu je stupio ustav koji je zbog spornih odredbi u preambuli bio na meti Bruxellesa.

Nema direktiva

Zamjerali su nepoštovanje ljudskih prava, što je temelj EU, a Mađarskoj se čak prijetilo i suspenzijom glasova. Naposljetku, Mađari su popustili i promijenili sporne odredbe. Iako se definicija braka spominjala kao jedna od njih, ona za Bruxelles nije bila problematična. Naime, svaka država ima pravo urediti svoje zakonodavstvo u određenim segmentima, a u vezi s definicijom braka ne postoji europski zakon ili direktiva. Usto, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je dvije presude u kojima se kaže da istospolni brak ne pripada među ljudska prava koja mogu štititi, ali da se prava homoseksualaca i njihovih zajednica moraju izjednačiti s brakom.

>>Ustavni sud mora vrlo brzo odlučiti o referendumu

Ključne riječi

Komentara 67

Avatar guten_tag
guten_tag
18:10 13.11.2013.

kad dobijete bolesnike na vlast kao u francuskoj (isti je slučaj i kod nas) onda se donose protuprirodni zakoni koji su udar na obitelj i brak.u francuskoj je na ulice izlazilo i dva milijuna ljudi koji su se suprotstavljali donošenju zakona koji ismijavaju čovjeka, obitelj, brak i život dok promoviraju dekadenciju, nemoral, seksualne perverzije, ismijavanje vjernika i uvođenje raznih izopačenosti u društvo kao normalnih, promovirajući kulturu smrti.koga uopće zanimaju osobe poremećene seksualnosti i osobnosti da bi bili u centri pozornosti?

HA
hansschmitd
17:57 13.11.2013.

Što mene briga za Europu? Hrvatska je samostalna država i narod u njoj odlučuje što će biti u ustavu!

AN
angjeli
18:13 13.11.2013.

italija ima u ustavu definiciju braka kao zajednice jednog muskarca i jedne zene. novinarka nije dobro napravila domacu zadacu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije