Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP:

Samo oni koji nisu prijatelji Hrvatske mogu podržavati generalni štrajk

huP
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
21.01.2014.
u 14:19

Poslodavci se boje da bi pozivanje na generalni štrajk, odnosno prikupljanje potpisa moglo zaustaviti proceduru izmjena ZOR-a

Samo ljudi koji nisu prijatelji ove države mogu podržavati generalni štrajk, poruka je Hrvatske udruge poslodavaca koja poziva Vladu da ne odustane od izmjena Zakona o radu navodeći da je taj zakon presudan za poticanje zapošljavanja. Kažu da bi nezaposlenost lako mogla doseći 400.000, ali nakon ožujka, zbog sezonskog zapošljavanja ipak očekuju jači pad broja registriranih na Zavodu za zapošljavanje.

– Zapošljavanje će ovisiti o javnim investicijama, uspjehu Zakona o strateškim investicijama i o okolnostima na tržištu rada – poručio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

Poslodavci se boje da bi pozivanje na generalni štrajk, odnosno prikupljanje potpisa moglo zaustaviti proceduru izmjena ZOR-a, a tvrde da se u kampanji protiv zakona sindikati služe netočnim informacijama. Plaše radnike značajnim povećanjem radnog tjedna, navodnim lakšim otpuštanjem te zamjenom stalnih radnika onim iz agencije koje će mizerno plaćati, tvrde HUP-ovci, a istina je da zakon omogućuje preraspodjelu radnog vremena pri čemu bi sukladno planu u jednom dijelu godine raditi i do 56 sati, a prosječno 40 sati tjedno.

– Izmjena je u tome da za takvu preraspodjelu više neće biti potrebno imati Kolektivni ugovor već će poslodavac moći preraspodjelu dogovarati s radnikom, a to sindikati žele izbjeći – objasnio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Tvrdi da se o pojednostavljenju otpuštanja nije se ni stiglo razgovarati već jedino o prijedlogu da poslodavac više nije obvezan kod poslovnog i osobno uvjetovanog otkaza radniku pronaći drugi posao ili financirati njegovu prekvalifikaciju. Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP, istaknuo je da se u zakon prvi put uvodi institucija "nedostataka", što znači da će poslodavci biti prvo upozoreni na nepravilnost i imati osam dana za popravak stanja, dok se po sadašnjim propisima i u slučaju manjeg prekršaja suočavalo s visokim kaznama. Iako je Zakon o radu iznimno bitan kao poticaj za lakše zapošljavanje poslodavci su istaknuli da je to samo jedna od niz poluga koja mora pokrenuti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta.

>> 'Za mene i moje prijatelje je prekasno, mi se već pakiramo'

Komentara 10

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
15:41 21.01.2014.

valjda "poručuju sindikalne središnjice"... krajnje je vrijeme za jedan dobar generalni štrajk, za natjerati nesposobnu vladu na ostavku; dok igra na "svoje" sigurne 4 godine, niti jedna vlada se neće ozbiljno baviti rješavanjem suštinskih problema

Avatar Pero2013
Pero2013
15:44 21.01.2014.

Hrvatski poslodavci isti se kao i sve vlade do dana današnjeg, vas ne interesuje stanje Hrvatskog radnika i da vam direktno odgovorim na ovaj naslov, Svatko tko ne podržaje generalni štrajk treba da bude priavljen na Europski sud za kršenja ljudski i radnički prava!

Avatar antuntun55
antuntun55
14:25 21.01.2014.

laprdanje sitih ....pune džepove bi još napunili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije