Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moja Hrvatska

Samo iseljenik može razumjeti dušu iseljenika

Portal Moja Hrvatska
Foto: Promo
1/7
01.04.2016.
u 12:00

Hrvatski iseljenici medijski su zapostavljeni i zato je ovo portal o njima, a ne samo za njih

Nakon Domovnice, uspješnog projekta koji ove godine slavi prvo desetljeće svog postojanja, Večernji list nedavno je javnosti predstavio i specijalizirani portal namijenjen hrvatskom iseljeništvu. Razvoj nove internetske platforme Moja Hrvatska, u čijem radu trenutačno sudjeluje 20 dopisnika iz cijelog svijeta, potpisuje Styrijin dizajnerski i programerski odjel.

Dopisnici iz cijelog svijeta

– Portal Moja Hrvatska konceptualno smo počeli razrađivati lani, u zadnjem kvartalu. Iako se radi o internetskom portalu koji po definiciji nema ograničenje dosega, logistika samog povezivanja i stvaranja relevantnog sadržaja na svim kontinentima, zemljama i specifičnim kulturama gdje naši iseljenici žive činila se kao ozbiljan problem. Stvaranjem brzog i preglednog portala, pripremom servisnih informacija za sva mjesta gdje postoje hrvatske zajednice te stvaranjem mreže dopisnika iz najrazličitijih dijelova svijeta postavili smo dobar temelj za ono što želimo biti: a to je portal o iseljenicima, o njihovim životima i iskustvima – rekao je Ivan Jozić, direktor digitalnog razvoja Večernjeg lista.

Kako bi testiralo teme i uvjerilo se u interes posjetitelja, uredništvo je prošle godine na portalu Vecernji.hr češće objavljivalo članke iseljeničke tematike. Svi redom bili su iznadprosječno čitani, što je najbolji dokaz da se fenomenu može pristupiti i šire.

– Večernji list jedan je od najprepoznatljivijih brendova među Hrvatima izvan Hrvatske – tvrdi Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, i objašnjava:

– Posljedica je to dugogodišnje pažnje koju poklanjamo iseljenim Hrvatima, prateći njihov život i istovremeno ih informirajući o novostima iz domovine. Večernjak, osim izdanja za Hrvatsku, ima i svoje BiH izdanje, ali i inozemno izdanje koje se svakodnevno tiska u Frankfurtu i pokriva tržište zapadne Europe. Portal Moja Hrvatska kao sastavni dio Večernjeg lista logičan je nastavak tog višegodišnjeg rada, a cilj mu je postati centralnim mjestom oko kojeg će se okupljati svi oni koji više ne žive u Hrvatskoj, ali i mjesto na kojem ćemo mi iz Hrvatske moći pratiti kao žive naši sugrađani koji su otišli nedavno ili već generacijama žive izvan domovine.

Klarićeve riječi potvrđuje i Dario Markas, glavni urednik portala Vecernji.hr:

– Pokrenuli smo portal Moja Hrvatska jer smo shvatili da nema nijednog medija koji bi se bavio pričama Hrvata koji žive u iseljeništvu, njihovim srećama i njihovim tugama. Postoje portali koji se predstavljaju kao portali namijenjeni dijaspori, ali u konačnici opet pišu o politici u Hrvatskoj. Iseljenici čitaju hrvatske news portale, a istovremeno imaju toliko toga reći o svojim uspjesima, postignućima, doživljajima... Oni mogu bolje nego itko drugi usporediti današnji život u Hrvatskoj i život u inozemstvu. Iz njihova iskustva možemo jako puno naučiti. Pri tome je bitno napomenuti da Večernji list nikako ne želi propagirati odlazak iz Hrvatske, nego baš suprotno, želimo da se što više iseljenika vrati u Hrvatsku. Prvi je korak u tome da se čuje za naše iseljenike i njihove priče, a poslije je sve moguće. I kada pišemo o ljudima koji se i danas iseljavaju, to nije zato što nas to veseli ili zato što zagovaramo odlazak iz Hrvatske. Ne, to je zato što želimo da odgovorni nešto promijene kako bi mladi što manje odlazili. Već smo dokazali da je Večernjakova publika iznimno senzibilizirana za teme o životu Hrvata u iseljeništvu te svi takvi članci imaju veliku čitanost.

Uz zanimljive priče o novim počecima, koje portal Moja Hrvatska donosi svakodnevno, čitatelje na njemu čekaju intervjui, kolumne, blogovi, putopisi, povijesni pogledi, analize, statistike, kalendari događanja, videoprilozi i fotogalerije.

Na portalu piše i Tatiana Cameron Tajči, a suradnju je najavio odvjetnik Luka Mišetić koji također dijeli iseljeničku priču.

– Priključila sam se ekipi kako bih s čitateljima dijelila priče o životnim putevima koji mogu biti dosta različiti, ali na kojima svi prolazimo kroz slične stvari. Bez obzira na zemljopisne lokacije i ekonomske prilike, svi tražimo istu radost i ljubav. Kroz spomenute priče i ovaj novi portal nadam se da ćemo se još više povezati, nadahnuti te podići jedni druge – rekla nam je popularna Tajči.

Viziju portala Moja Hrvatska prepoznala je i austrijska televizija ORF i odlučila se na suradnju. Naime, hrvatska redakcija u Željeznom svaki tjedan producira emisiju posvećenu gradišćanskim Hrvatima, a sada se na Večernjakovu portalu mogu čitati i gledati njihove priče.

Uskoro i televizija

 
Život s prijevodom: Chicago

Sredinom prošle godine posjetili smo hrvatsku zajednicu u Chicagu i producirali šest televizijskih emisija te jedan dokumentarni film. Nakon čikaške premijere, serijal o našim iseljenicima uskoro ćete ekskluzivno moći pratiti na Hrvatskoj televiziji i portalu mojahrvatska.vecernji.hr...

Posted by Moja Hrvatska - Večernji list on 27. ožujka 2016

– Hrvatski iseljenici često su bili medijski zapostavljeni i ponekad nepravedno pogrešno predstavljeni. Posvetit ćemo im prostor koji zaslužuju jer ovo je portal ne za njih, nego o njima. On je njihova stalna veza s domovinom – otkrio je voditelj projekta Ivan Ril.

U pripremi Moje Hrvatske uredništvo je posjetilo neke najbrojnije hrvatske zajednice i provjerilo kako žive naši ljudi, što im znači glazba, ples, tradicija, kultura i običaji. Zašto im je crkva drugi dom? Što ih tišti? Čime se ponose? Hoće li se jednog dana vratiti?

– Sredinom prošle godine intervjuirali smo stotinjak Hrvata u Chicagu. Saznali smo dosta o izazovima iseljeničkog života i upoznali zanimljive ljude. Neki od njih već su postali naši dopisnici. Novinarski i životno, iseljeništvo ne možeš shvatiti ako nisi barem nakratko bio negdje ili kako bi rekao naš suradnik Franjo Bertović: “Samo iseljenik može razumjeti dušu iseljenika” – naglašava Ril. Uz tekstualne priče, ekipa Moje Hrvatske već je producirala šest televizijskih emisija po 25 minuta i jedan 52-minutni dokumentarni film koji će premijeru imati 15. svibnja u Chicagu. Glasove za njega posudili su Tanja Popec i Matija Lovrec, a glazbu je napravio Zvjezdan Marjanović. Među autorima je i Maria Dugandžić Pašić, Hrvatica i nekadašnja CNN-ova novinarka. Na jesen će taj sadržaj moći vidjeti gledatelji Hrvatske televizije i iseljeničkog portala Večernjeg lista. I tu priča ne staje. Hrvati izvan domovine uskoro će dobiti svoju internetsku i satelitsku televiziju s 24-satnim programom, a podrška ovom velikom projektu stigla je od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika.

>> Hrvatska bi trebala privatizirati zdravstvo i obrazovanje

Komentara 8

Avatar Josip M
Josip M
23:23 02.04.2016.

Svaka čast uredništvo Večernjeg lista! Sa ovim naslovom se u podponosti slažem. Hrvatski iseljenici medijski su zapostavljeni i zato je ovo portal o njima, a ne samo za njih. I hvala Vam iskreno za ovu stranicu.

Avatar Josip M
Josip M
21:19 05.04.2016.

I, još jednom svaka čast i veliko hvala za ovaj potez. Na jesen će taj sadržaj moći vidjeti gledatelji Hrvatske televizije i iseljeničkog portala Večernjeg lista. I tu priča ne staje. Hrvati izvan domovine uskoro će Idobiti svoju internetsku iu i satelitsku televiziju s 24-satnim programom, a podrška ovom velikom projektu stigla je od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika.

Avatar Maryo
Maryo
14:44 01.04.2016.

Poštujem hrvatske iseljenike jer su s razlogom tamo. Kako nije valjala Jugoslavija tako ne valja i Lipa naša Hrvatska,., sve više nas ide vani i potpuno je razumljivo. A ove naše političare koji su na vlasti (i oni koji susu bili od Kukuriku koalicije)boli briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije