Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJE

Samo da Kinezi nakon Kumrovca ne kupe i bivši Trg maršala Tita u Zagrebu

Politička škola u Kumrovcu
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
08.05.2019.
u 10:40

Kad netko uskoro shvati da se buduća vlasnica bivše Političke škole u Kumrovecu preziva Yu, tek će onda nastati panika i zagorsko se vino opet početi kiseliti

Samo kineski komunisti kapitlisti(ce), poput Jiang Yu i njene tvrtke Zhongya nekretnine, mogu imati ovakve poslovne vizije i ponuditi 14,1 milijuna kuna za kupovinu - prema riječima župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara - "mrtvog kapitala" kakav je Hotel Zagorje u Kumrovcu,

No, Kolar je u krivu, jer nije Hotel Zagorje bio "mrtav kapital", nego su mrtve bile vizije Zagoraca i ostalih koji su od bivše Političke škole Saveza komunista Hrvatske bježali kao vrag od tamjana. Kao da će ulaskom u nju, ili njenu vlasničku strukturu, automatski priznati teze i učenje koje se tamo provodilo.

Na stranu učenje, ali "fasada", tj. sama zgrada i okolni posjed, bili su među najboljim primjercima potencijalne investicije nadaleko. Sasvim slučajno otišao sam tamo pred tri godine na nagovor prijatelja, dvojice rock kritičara iz Beograda koji su s popodnevnog roštilja u Zagorju (kod trećeg rock kritičara iz Zagreba) izrazili želju da odu na to mitsko mjesto bivše države - Kumrovec.

I tako je nas četvero odmah zapazilo kako bi derutna zgrada bila odličan hotel, a za obližnji amfiteatar u prirodi (sličan Waldbühne pored Berlina) već smo počeli razglabati kako bi bio pogodan za velike rock festivale i festivalske piknike u prirodi. Baš kao u Berlinu. No, eto, prestigli su nas Kinezi sa sasvim logičnom i sličnom vizijom da se od ove "mrtve prirode" može napraviti dobar posao.

A kad netko uskoro shvati da se buduća vlasnica nekadašnjeg "mrtvog kapitala" preziva Yu, tek će onda nastati panika i zagorsko se vino opet početi kiseliti.

Sad je Kolaru drago da kumrovečki "mrtvi kapital" pronašao nove vlasnike i "što se naš trud u privlačenju investicija na područje Krapinsko-zagorske županije konačno počeo isplaćivati", iako tu, sasvim je jasno, nikakvog truda nije bilo.

Dapače, trunulo je sve, sve do sad kad će procvjetati tisuću cvjetova (samo da ne budu crveni), a domaći horor početi rasti svakim novim potezom gospođe Yu, kad počne raditi na planiranom "stvaranju spomen parka Josipu Brozu Titu". Nama je i brend Trga maršala Tita u Zagrebu bio prevelik teret. Ovo u Zagorju, dakako, nema veze s ideologijom, barem nije imalo sve do sad. Zaista se radi o sjajnoj turističkoj lokaciji na kojoj će gospođa Yu zarađivati. I neka zarađuje, kad domaći poduzetnici u strahu od kumrovečke prošlosti nisu imali sličnu viziju, pa će sada za kaznu dobiti i Titov spomen park.

Znamo li koliko hotela, restorana i sličnih lokacija po Sloveniji, BiH i Srbiji zarađuje novce na naivnim reminisencijama i uređenju u duhu komunističke ikonografije s Titom kao glavnim likom, potpuno je jasno da su Kinezi u Kumrovecu ono što je Spielberg u Jurasic Parku; ozbiljni poslovni ljudi čiji posao okolini izgleda kao prijetnja buđenjem aveti iz prošlosti.

No, hrvatsko društvo svakodnevno živi u prošlosti puno više nego suvremeni kineski kumunisti-kapitalisti. Stoga, svi preplašeni zbivanjima u Kumrovecu mogu se samo nadati da Kinezi valjda neće kupiti i današnji Trg Republike Hrvatske pa se i tamo baviti sličnim rabotama u spomen Titu. Ali ako spašavanje Uljanika uvjetuju nečim sličnim, tko zna, cash je cash s Titom i bez njega.

Kumrovec

Komentara 14

CO
combo164
11:02 08.05.2019.

HDZ na aparatima,YU kupuje zgradu gdje su Tudman,Boljkovac,Manolic,Seks,Mustac,Perkovic osnivali Hdz..

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:15 08.05.2019.

Skupljanje bodova na širenju stereotipa o Zagorju i lažnih informacija da je zgrada bila u vlasništvu Zagoraca. Bravo Hrvoje, svaka ti čast na silnoj jakuševečkoj pameti!

MA
Marsal
14:16 08.05.2019.

Nista bez komunista, Ivo Lola trga noge usrasama. Drug Tito i dalje puni hrvatsku lisnicu. A usrase,k'o usrase,i dalje lupaju k'o otvoren prozor. Hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije