Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samo da Kinezi nakon Kumrovca ne kupe i bivši Trg maršala Tita u Zagrebu

Kad netko uskoro shvati da se buduća vlasnica bivše Političke škole u Kumrovecu preziva Yu, tek će onda nastati panika i zagorsko se vino opet početi kiseliti
08. svibnja 2019. u 10:40 14 komentara 1605 prikaza
Politička škola u Kumrovcu
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Samo kineski komunisti kapitlisti(ce), poput Jiang Yu i njene tvrtke Zhongya nekretnine, mogu imati ovakve poslovne vizije i ponuditi 14,1 milijuna kuna za kupovinu - prema riječima župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara - "mrtvog kapitala" kakav je Hotel Zagorje u Kumrovcu,

Politička škola u Kumrovcu Stigla jedna ponuda Potvrđeno: Kinezi za 14 milijuna kuna kupili bivšu Političku školu u Kumrovcu

No, Kolar je u krivu, jer nije Hotel Zagorje bio "mrtav kapital", nego su mrtve bile vizije Zagoraca i ostalih koji su od bivše Političke škole Saveza komunista Hrvatske bježali kao vrag od tamjana. Kao da će ulaskom u nju, ili njenu vlasničku strukturu, automatski priznati teze i učenje koje se tamo provodilo.

Na stranu učenje, ali "fasada", tj. sama zgrada i okolni posjed, bili su među najboljim primjercima potencijalne investicije nadaleko. Sasvim slučajno otišao sam tamo pred tri godine na nagovor prijatelja, dvojice rock kritičara iz Beograda koji su s popodnevnog roštilja u Zagorju (kod trećeg rock kritičara iz Zagreba) izrazili želju da odu na to mitsko mjesto bivše države - Kumrovec.

I tako je nas četvero odmah zapazilo kako bi derutna zgrada bila odličan hotel, a za obližnji amfiteatar u prirodi (sličan Waldbühne pored Berlina) već smo počeli razglabati kako bi bio pogodan za velike rock festivale i festivalske piknike u prirodi. Baš kao u Berlinu. No, eto, prestigli su nas Kinezi sa sasvim logičnom i sličnom vizijom da se od ove "mrtve prirode" može napraviti dobar posao.

HTZ u Kini Kina HTZ na Konferenciji za promociju kulture i turizma kineske pokrajine Anhui

A kad netko uskoro shvati da se buduća vlasnica nekadašnjeg "mrtvog kapitala" preziva Yu, tek će onda nastati panika i zagorsko se vino opet početi kiseliti.

Sad je Kolaru drago da kumrovečki "mrtvi kapital" pronašao nove vlasnike i "što se naš trud u privlačenju investicija na područje Krapinsko-zagorske županije konačno počeo isplaćivati", iako tu, sasvim je jasno, nikakvog truda nije bilo.

Dapače, trunulo je sve, sve do sad kad će procvjetati tisuću cvjetova (samo da ne budu crveni), a domaći horor početi rasti svakim novim potezom gospođe Yu, kad počne raditi na planiranom "stvaranju spomen parka Josipu Brozu Titu". Nama je i brend Trga maršala Tita u Zagrebu bio prevelik teret. Ovo u Zagorju, dakako, nema veze s ideologijom, barem nije imalo sve do sad. Zaista se radi o sjajnoj turističkoj lokaciji na kojoj će gospođa Yu zarađivati. I neka zarađuje, kad domaći poduzetnici u strahu od kumrovečke prošlosti nisu imali sličnu viziju, pa će sada za kaznu dobiti i Titov spomen park.

Kumrovec: Potpuno devastirana zgrada bivše Partijske škole Josip Broz Tito BIVŠA POLITIČKA ŠKOLA Kinezi za kumrovečki Hotel Zagorje ponudili 14,1 milijun kuna

Znamo li koliko hotela, restorana i sličnih lokacija po Sloveniji, BiH i Srbiji zarađuje novce na naivnim reminisencijama i uređenju u duhu komunističke ikonografije s Titom kao glavnim likom, potpuno je jasno da su Kinezi u Kumrovecu ono što je Spielberg u Jurasic Parku; ozbiljni poslovni ljudi čiji posao okolini izgleda kao prijetnja buđenjem aveti iz prošlosti.

No, hrvatsko društvo svakodnevno živi u prošlosti puno više nego suvremeni kineski kumunisti-kapitalisti. Stoga, svi preplašeni zbivanjima u Kumrovecu mogu se samo nadati da Kinezi valjda neće kupiti i današnji Trg Republike Hrvatske pa se i tamo baviti sličnim rabotama u spomen Titu. Ali ako spašavanje Uljanika uvjetuju nečim sličnim, tko zna, cash je cash s Titom i bez njega.

Kumrovec

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • combo164:

  HDZ na aparatima,YU kupuje zgradu gdje su Tudman,Boljkovac,Manolic,Seks,Mustac,Perkovic osnivali Hdz..

 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Skupljanje bodova na širenju stereotipa o Zagorju i lažnih informacija da je zgrada bila u vlasništvu Zagoraca. Bravo Hrvoje, svaka ti čast na silnoj jakuševečkoj pameti!

 • Marsal:

  Nista bez komunista, Ivo Lola trga noge usrasama. Drug Tito i dalje puni hrvatsku lisnicu. A usrase,k'o usrase,i dalje lupaju k'o otvoren prozor. Hehehehehe