Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križevci Roditelji č

Samo da dijete ode na put, agenciji i ne moramo baš sve platiti

'An Air Canada passenger walks to catch his plane at the Calgary International Airport in Calgary, Alberta, June 17, 2008. Air Canada will cut 2,000 jobs and shrink its capacity by 7 percent as runawa
'TODD KOROL'
13.04.2010.
u 17:45

- Svake godine moramo nekoga tužiti zbog dugova. Ljudi se tada izvlače, ali čak i kad dobijemo spor, nije sigurno da će nam i platiti - kaže Josip Blagec

Poznato je da roditelji đaka završnih razreda osnovnih i srednjih škola često posežu i za posljednjim novčanim i robnim zalihama da bi potomcima platili maturalno putovanje, i time ih spasili od etikete razredne crne ovce. U Križevcima se tako svake godine dogodi da otac proda kravu miljenicu iz štale da dijete ima za put, ili da bake unučetu daruju mirovinu, kao džeparac.

Izmišljeni alibi

No, postoji i sklonost neplaćanju već provedenog maturalca, koja, prema iskustvima Josipa Blageca, vlasniku turističke agencije Blagec-Turist, često nema granica.

- Svake je godine pravilo da netko ostane dužan. Mi hoćemo kreditirati roditelje, no u protivnom ih moramo tužiti - navodi Blagec, koji se trenutačno sudi s majkom učenika iz Velike Gorice, koja je za sinov aranžman na Korziku 2007. nije uplatila čitav iznos. Blagecu se čini da je i imala namjeru ne platiti.

- Po ugovoru do polaska moralo se platiti 7 od ukupno 10 rata, no dala je tek 1240 kuna od ukupno 3500. Kao agencija smo mogli reći da dijete ne ide na put, no bio je već plaćen i sav prijevoz. Gospođa je na sudu kasnije izmišljala da grupa nije imala stručnog pratitelja (a bio je povjesničar umjetnosti!) i slično, čak je kao svjedoka uzela učenika čiji roditelji također nisu platili - objašnjava turistički stručnjak.

Sve o svom trošku

Prisjeća se i (ne)zgode s čovjekom iz okolice grada, koji je dugovao 940 kuna. Sud je naredio i pljenidbu imovine, našao se i traktor za to, no kad su čovjeku došli sa suda, vozilu su nestali prednji kotači!

- Morao sam platiti i izlazak djelatnika sa suda, i nekog iz agencije, policiju, a traktor ionako ne mogu prodati, već ga dati na javnu dražbu - ističe Blagec. Čak i u slučaju povoljnih ishoda parnica, u kojima traži plaćanje s kamatama, presuda nije jamstvo da će dobiti novac, jer se može naplatiti samo od roditelja koji su zaposleni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije