Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIČNA ŽUPANIJA

Sami nabavili 14 respiratora i citostatike

Karlovački epidemiolozi dnevno obrade preko 200 testova na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
19.11.2020.
u 07:13

U Međimurju masovno testiranje da bi se vidjelo jesu li đaci i radnici širitelji virusa

S obzirom na brojke i izazove s kojima se suočavamo, pomoć države mogla bi biti i bolja – kaže međimurski župan Matija Posavec, koji će sutra u Čakovcu razgovarati s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Međimurska županija dosad je kupila 14 respiratora, za pola milijuna kuna nabavila je mikrobiološku dijagnostiku za uzimanje uzoraka, a i za podmirenje duga za lijekove veledrogerijama. Nakon što na proljeće, napominju, nisu dobili ništa, sad je stiglo četiri milijuna kuna manje nego što su očekivali. Odnosno, manje od onog što misle da bi im trebalo pripasti po svim parametrima. Danas u ispomoć zdravstvenom sustavu u Međimurju stiže 11 medicinskih sestara kojima će trebati osigurati stan i hranu.

>> U Hrvatskoj najgori dan od početka epidemije: U srijedu 3251 novozaraženih i 38 preminulih

U nabavu respiratora uključili su se i gradovi te poduzeća kojima se bolnica obratila molbom za pomoć. Kako doznajemo, jedna od tema razgovora s ministrom Berošem trebao bi biti i limit HZZO-a za bolnicu koji je, uvjeravaju, nedostatan za normalan rad pa je, na primjer, usred krize s nabavom lijekova Međimurska županija posudila bolnici 400.000 kuna za provođenje kemoterapija.

Učenici putnici

U Međimurju bi se idućeg tjedna trebalo obaviti testiranje brzim antigenim testovima za otkrivanje virusa SARS-CoV-2 u populaciji.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ravnateljici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marini Payerl-Pal stigla je molba za suradnju u testiranju na određenom uzorku. Međimurje je odabrano zbog povećanog broja zaraženih, ali i dobro organizirane epidemiološke službe u ZJZ-u. Obavit će se oko 2500 testiranja, a spominju se osnovne škole u Murskom Središću, Pribislavcu i Macincu te srednje Graditeljska škola i Srednja škola Čakovec.

Cilj je utvrditi koliko je u školama asimptomatske djece ili djece sa slabo izraženim simptomima koja šire zarazu. Škola u Murskom Središću izabrana je jer je na granici sa Slovenijom pa dosta roditelja radi u toj državi, a srednje su škole izabrane po kriteriju broja učenika putnika koji na nastavu dolaze autobusima. U Pribislavcu i Macincu veći je broj djece romske nacionalnosti.

Uz dozvolu roditelja

Razmišlja se, kako doznajemo, i o tome da se testiranje provede i u jednoj većoj tvrtki jer je u poduzećima uočeno širenje virusa.

Županijski Stožer uputio je jučer poslodavcima apel da učine sve za zaštitu zdravlja svojih djelatnika i tako doprinesu sprečavanju širenja virusa koji, osim zdravlju, šteti i gospodarskim aktivnostima. HZJZ bi osigurao pomoć u obliku stručnih timova za uzimanje brisova. Trebat će im i dozvole roditelja za testiranje djece u školama jer riječ je o maloljetnicima. HZJZ i ZJZ Međimurske županije danas bi trebali razraditi detaljan plan testiranja pa će danas biti i više informacija. Inače, jučer je u Međimurju testirano 557 osoba, najviše u jednom danu, i evidentirana su također rekordna 273 slučaja zaraze. Trenutačno su aktivna 1252 slučaja. Zaraženo je 19 liječnika i 12 medicinskih sestara, a još su dva liječnika i deset sestara u samoizolaciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije