Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više poginulih u Glini i okolnim selima

Najteži trenuci: 'Šaljite nekoga u Majske Poljane, baka i deda su mi pod ruševinama!'

Situacija u Sisku tijekom večeri
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/8
29.12.2020.
u 22:16

Trajalo je možda minutu, a činilo mi se kao vječnost. Nikako da stane. U takvom si šoku da samo tražiš kuda bi pobjegao van, kaže Ivan Šimonović.

Šaljite nekoga u Majske Poljane 75, baka i deda su mi pod ruševinama! – zavapila je unuka tražeći pomoć za stariji bračni par u selu pokraj Gline. Prema prvim informacijama, petero ljudi poginulo je na području toga grada, a najteže je bilo upravo u siromašnom zaseoku Majske Poljane. Među poginulima je i 20-godišnji mladić na kojeg se urušio krov.

– Poznajem ga i zovem njegovu obitelj, ali nitko se ne javlja. Kaos! – rekla nam je u plaču Danijela Kljaić koja se s obitelji sklonila na sigurno. Na kući u Majskim Poljanama urušio im se krov i dimnjak pa su našli drugi privremeni smještaj jer u svom domu ne mogu upaliti peć.

– Hladno je i zbog djece smo otišli. U selu je jako teško, puno je toga razrušeno, ima zatrpanih ljudi, traži ih HGSS... – kaže D. Kljaić.

Poginuo je i mještanin koji je živio sa ženom koja je na vrijeme izvučena iz ruševina, a stigla je i vijest da su u jednoj od potpuno urušenih obiteljskih kuća poginuli otac i sin.

Situacija u Sisku tijekom večeri
1/64

‘Bojim se da će biti još žrtava’

– Sumnjam u ono najgore, a to je da ćemo pronalaziti još žrtava. Svi smo na terenu i radimo nadljudskim snagama – rekao je gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić zatekla se u vrijeme potresa u Majskim Poljanama i gledala kako joj se kuće ruše pred očima. Oko 90 posto kuća više nije za stanovanje. Pripremljeni su šatori na Banovcu. “Svi koji nemaju gdje večeras spavati, dođite kod školske sportske dvorane”. Poruka je to koja je u utorak poslijepodne poslana stanovnicima Gline, gradića s 9300 stanovnika, koji su pretrpjeli takvu štetu da su stanovi i kuće postali neupotrebljivi.

Ivana Šimunovića, koji s obitelji živi u zgradi u Ulici kralja Tomislava u Glini, potres je zatekao u stanu.

– Sve se odjednom počelo tresti. Pa nije valjda opet, prošlo mi je kroz glavu. Brzo smo svi istrčali van. Ono što smo vidjeli neću nikad zaboraviti. Apokalipsa! Nema objekta koji nije pretrpio nekakvo oštećenje. Još smo svi u šoku, polako postajemo svjesni što se dogodilo – kaže nam Ivan.

Nakon tri jaka udara u ponedjeljak, Petrinja, Sisak i Glina nisu spavali. Današnje prijepodne mnogi su iskoristili za popravak oštećenja, krpanje zidova i prekrivanje krovova. A onda u 12.19 sati novi potres, još razorniji.

– Iskreno, nisam mislio da će se još tresti. Nakon onoga u ponedjeljak mislio sam da je najgore prošlo – veli Ivan koji je oko 16 sati kombijem odjurio po role najlona kojima će za prvu ruku prekriti rupe na krovovima i prozorima. Zima je, a i kiša prijeti.

Video - Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

 

– Direktorica firme u kojoj radim rekla je da odem kupiti najlon, da se pomogne ljudima kojima su stradale kuće. Dovest ću ga i podijeliti kome treba – dodaje Ivan, još pod dojmom potresa.

‘Nemam kamo’

– Trajalo je možda minutu, a meni se činilo kao vječnost. Nikako da stane. U takvom si šoku da samo tražiš kud bi pobjegao van – kaže.

Mira Babić iz Ulice Ante Kovačića također je bila u stanu kad se počelo tresti.

– Počela sam vrištati, iz regala su počele ispadati stvari, sve se njihalo, mislila sam da je kraj. Susjedi su mi pomogli da izađem iz stana. Strašno kako je sve porušeno i oštećeno. Lom... Starije kuće su najviše stradale. Popucali su zidovi, padali su dimnjaci. Po stazama cigle i crjepovi... – kaže.

U noći na utorak zaspala je s mišlju da je najgore prošlo, no pokazalo se da može i gore.

– Sad se nadam da je to stvarno to, da više neće biti novih tako jakih potresa, možda samo laganijeg podrhtavanja tla. Vratila sam se u stan, tu ću spavati, nemam kamo drugdje. Leći ću i nadati se da se neće tresti – veli M. Babić.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
00:37 30.12.2020.

Ako su potrebni smještaj i hrana ljudima, nudim kauč na donjem katu, u Maksimiru, max 2 osobe., nas ima 4 obitelj. 091 600 66 89, sherajte..

NA
nahtt1
22:45 29.12.2020.

Treba na tom području napraviti policijski sat. Neki će iskoristiti tuđe zlo da se okoristi. Znamo svi vrlo dobro da takvih ima dosta među nama.

DU
Deleted user
00:25 30.12.2020.

Ako je potreban smještaj i hrana mladim ljudima, nudim kauč na donjem katu, u Makismiru, max 2 osobe., nas ima 4. 091 600 66 89

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije