Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKE STVARI OSTAJU TAJNA

Slavko Sakoman komentirao nalaze obdukcije Mateja Periša: 'Mozak mu očito nije normalno funkcionirao'

Doktor Slavko Sakoman
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
27.06.2022.
u 13:58

Kazao je i kako je od 2015. do 2021. godine konzumacija kanabisa porasla za više od 400 posto, kokaina za 550 posto, a ecstasyja više od 300 posto

Psihijatar i stručnjak Slavko Sakoman komentirao je toksikološke nalaze objavljene nakon obdukcije tijela Mateja Periša koji su pokazali da je u organizmu bila prisutna droga i alkohol. 

– Nije bio pijan jer bi gubio koordinaciju, imao je neku energiju u sebi da nešto radi, ali mozak očito nije normalno kognitivno funkcionirao. Nešto je tražio, zujao lijevo – desno jer je u sebi imao kombinaciju amfetamina i kokaina, što je potvrđeno analizom – komentirao je za emisiju Novi Dan N1 televizije

– Te droge stvaraju osjećaj euforije, moći i snage, a istodobno uskraćuju mogućnost razumnog prosuđivanja. Zato je smušeno hodao, je li ga netko gurnuo ili se sam poskliznuo pa pao, to će ostati tajna – dodao je. 

Hrvatska je iznad prosjeka EU u konzumiranju droga, a Vlada je donijela novi Nacionalni plan za borbu protiv ovisnosti. 

– Čitavo se vrijeme pišu neki programi i prođe godina u pisanju nekih papira koji stoje u ladicama, a ono što se događa na terenu daleko je od bilo kakvih akcija. Ako promatramo ovih zadnjih pet do šest godina kako je Institut Ruđer Bošković analizom potvrdio enormni i brzi porast većine droga u Zagrebu, vidimo da se isto događa i ostatku Hrvatske – smatra Sakoman.

Kazao je i kako je od 2015. do 2021. godine konzumacija kanabisa porasla za više od 400 posto, kokaina za 550 posto, a ecstasyja više od 300 posto. Velik problem vidi u školskoj prevenciji koja je, kaže, zamrla. 

– Na tako loše pripremljen svijet mladih odjednom se po cijeloj državi posije droga, u kratko vrijeme kokain i metamfetamin postanu svugdje dostupni – smatra. 

– Droge su kao COVID-19, rašire se i prenose od osobe do osobe, a političari nijednu ozbiljnu raspravu nisu pokrenuli unatoč mojim apelima. Oni se šale na račun uzimanja droga, ne vide da se radi o velikom biznisu na godišnjoj razini – zaključuje. 

>> VIDEO Kronologija slučaja Periš: Ovo je 10 važnih pitanja koja će zauvijek ostati neodgovorena

 

Komentara 23

Avatar Asterix
Asterix
14:30 27.06.2022.

U kvartu svi znaju tko dila i tko konzumira samo policija nema pojma. Nisu to čista posla.

Avatar Bluffer
Bluffer
09:29 28.06.2022.

Grad (ca. 20 tisuca stanovnika na moru) u kojem zivim je prepun svih vrsta opijata,kontrolu i dilanje kontroliraju tri klana porijeklom albanci za koje policija i politika zna ali nema reakcije, moguce da su i oni u odredenoj mjeri konzumenti njihove "robe"?😛

SE
serum11
06:06 28.06.2022.

Sve u svemu, ni prvi ni zadnji o kojem roditelji zapravo ne znaju ništa, prijatelje je samo zvao prijateljima dok su zapravo bili vrlo daleko od onoga što bi prijatelj trebao biti i na kraju ostao bez glave, bez života i svega što je tek trebao doživjeti. Šteta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije