Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sadašnji Kazneni zakon dopušta 40-godišnjaku seks s djetetom!

Podizanje granice pristanka na spolni odnos sa 14 na 16 godina pokrenulo burnu raspravu u javnosti.
30. siječnja 2011. u 23:30 83 komentara 7862 prikaza
seks
Foto: Arhiva VL

Nekidan sa Županijskog suda u Zagrebu slobodan poput ptice išetao je D. G. (41), policajac iz Zagorja, gdje je (nepravomoćno) oslobođen optužaba za silovanje prošlog travnja. Premda je oštećenicu, k tomu sestru svoje partnerice, dirao po intimnim dijelovima tijela, oštećena je izjavila da se optuženog nije bojala, a kako nije dokazano da je policajac prijetio ili je prisiljavao na taj čin, obilježja kaznenog djela silovanja u konačnici nisu utvrđena.

Spolno iskorištavanje

Doista, stvar je legalna, čista kao suza, no zna li se da je oštećenica zapravo djevojčica od 14 godina i sedam mjeseci, teško je oteti se gorčini zbog ovakvog epiloga te mučne priče. Taj događaj vremenski se poklopio s raspravom Radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona koja se pozabavila i kaznenim djelima protiv spolne slobode te protiv braka, obitelji i mladeži. Tom prigodom otvoreno je i pitanje dobne granice za pristanak na spolni odnos koju je hrvatska legislativa postavila na 14 godina, što pojedine institucije smatraju neprimjerenim zalažući se da se 16 godina propiše kao dobna granica za mogućnost svojevoljnog promišljenog ulaska u odnos, po uzoru na praksu brojnih zemalja EU.

Ta delikatna tema s okruglog se stola odmah preselila u medije, pa se među suprotstavljenim mišljenjima moglo čuti i ono dr. Aleksandra Štulhofera, stručnjaka za sociologiju spolnosti, koji je bliži starom rješenju tvrdeći da “nije za to da zabranjujemo nešto što se teško može kontrolirati i sankcionirati”. Stoga je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić (koja se zalaže da se granica podigne na 16 godina) odmah reagirala na “aktualne napise u medijima koji bi mogli izazvati nesporazume i pogrešno razumijevanje ove inicijative u javnosti”.

– O ovoj temi treba javno raspravljati i dobro razjasniti o čemu je riječ. Nije, dakle, riječ o “zabrani seksa mlađima od 16 godina”, kao što se negdje moglo shvatiti. Javnost treba biti informirana da u Hrvatskoj, prema postojećim zakonima, 40-godišnjaci mogu posve legalno biti u spolnoj vezi sa 14-godišnjacima ako su djeca na to pristala bez prisile. Smatramo da je to područje koje omogućuje nekažnjeno spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i u kojem država mora osigurati djetetu veću zaštitu. Na žalost, u medijskim izvješćima najčešće nije spomenuto da je pritom riječ o pristanku djeteta na spolni odnos s odraslom osobom koja je od njega starija pet i više godina pa se stječe dojam da je riječ o upletanju u spolne odnose među vršnjacima – tvrdi Mila Jelavić.

Mišljenje pravobraniteljice podržava i Sanja Cesar, psihologinja Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje. – Mladi ljudi nisu pripremljeni za ulazak u spolni život, a ovakav zakon dopušta da stariji muškarci zlorabe djevojčice. Djevojčice od 14 godina nisu dovoljno zrele da razumiju taj čin i posljedice i zato treba podići granicu. Isto tako, važno je razlikovati odnose sa starijim osobama i one među vršnjacima jer sam protiv toga da se međuvršnjački odnos kažnjava – kaže psihologinja.

‘Zakon je apsurdan’

A mladi, koje je ovaj put, začudo, netko pitao za mišljenje, rekli su svoje o toj temi. Anketa provedena među 850 zagrebačkih srednjoškolaca pokazala je da njih čak 93 posto smatra dobnu granicu od 14 godina preniskom.

I ostali su rezultati iznad očekivanja: njih 48 posto traži da ta granica bude 16 godina, 19 posto traži da to bude 17 godina, a čak 14 posto misli da odluku o ulasku u spolni odnos mogu trezveno donijeti tek 18-godišnjaci. Evo što o tome misli njihova vršnjakinja iz Belišća Vedrana Vujnovac, učenica drugog razreda osječke Medicinske škole.

– Kada sam prije nekoliko dana razgovarala o toj temi sa svojom vršnjakinjom, složile smo se da je zakon koji određuje tako nisku dobnu granicu apsurdan i da ga treba mijenjati. Smatram da bi se granica trebala s četrnaeste godine pomaknuti na šesnaestu.

Dijete od 14 godina nije dovoljno zrelo za pristanak na spolni odnos s bilo kim, a kamoli na odnos s odraslom osobom. Naravno da će to učiniti zbog pritiska koji se na njega vrši. Osoba koja čini pritisak na to dijete treba i mora biti kažnjena – kaže Vedrana Vujnovac.

Što kažu srednjoškolci 48

Što kažu srednjoškolci

48% učenika trećih i četvrtih razreda zagrebačkih srednjih škola izjasnilo se da bi minimalna dob djeteta za pristanak na spolni odnos trebala biti 16 godina.

19% učenika u istoj anketi, u kojoj je sudjelovalo 850 srednjoškolaca, izjasnilo se da bi dobna granica za pristanak na spolni odnos trebala biti 17 godina.

14% učenika koji su sudjelovali u anketi smatra da bi dobna granica trebala biti znatno viša od one koju zagovara pravobraniteljica: 18 godina, tj. punoljetnost.

Dobna granica u europskim zemljama 12 V

Dobna granica u europskim zemljama

12 Vatikan

13 Španjolska

14 Italija, Austrija, BiH, Bugarska, Srbija, Estonija, Njemačka, Mađarska, Litva, Ukrajina, Portugal

15 Grčka, Češka, Danska, Francuska, Island, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska

16 Andora, Bjelorusija, Belgija, Finska, Letonija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Rusija, Švicarska, V. Britanija, Sj. Irska, Gibraltar

17 Cipar, Republika Irska

18 Malta, Turska

Elipso

  • macor:

    12 Vatikan He he

  • Flodur:

    14 Italija, Austrija, BiH, Bugarska, Srbija, Estonija, Njemačka, Kiliko je meni poznato u Austriji je punoletnim osobama zakonski dozvoljen sex sa osobama od 16 godina a ne od 14. Pozdrav