Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krvave borbe se nastavljaju

Kurdski borci ostvarili prve uspjehe u bitki za Kobani

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
13.10.2014.
u 14:52

Predsjednik Turske Erodgan žestoko se obrušio na Kurde te ih optužuje da žele destabilizirati Tursku

Nakon što je ubijen Abu Khatab Al-Kurdi, vojni zapovjednik ISIL-a koji vodi napad na Kobani  te pojačanih zračnih udara SAD-a i koalicije na položaje boraca ISIL-a kurdski borci ostvarili su prve uspjehe u bitki za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici.

Naime, osim što su se oduprli napadima džihadista Islamske države uspjeli su prodrijeti u komercijalnu zonu sjeveroistočno od grada i ući u područje jugozapadno od Kobanija gdje su tom prilikom zarobili i 20-ak pripadnika ISIL-a. Kao što je poznato, Abu Khatab Al-Kurdi, vojni zapovjednik ISIL-a koji vodi napad na Kobani bio je Kurd iz mjesta Sulejmanija u Iraku te izuzetno važan za borce ISIL-a koji napadaju grad Kobani.  Do samo prije nekoliko mjeseci Abu Khatab je bio dugogodišnji član Kurdske stranke demokratske unije (PYD), koja danas brani Kobani.

Međutim, okrenuo je leđa svojim suborcima i pridružio se ISIL-u samo da bi osvetio svog brata, koji je pogreškom ubijen od metka pripadnika kurdskih snaga blizu sirijskog grada Al-Hasake.  U to vrijeme Abu Khatab je bio u Iraku i borio se protiv ISIL-a. nakon pogibije brata, napustio je Irak i pridružio se borcima ISIL-a bez obzira na to što je ateist i nije vjerski fanatik. Poznato je da je kod Kurda krvna osveta najvažnija stvar u  životu. Učinili bi sve za krvnu osvetu makar se morali pridružiti neprijateljskoj strani kao što je to učinio upravo Abu-Khatab.

U međuvremenu, Idris Nasan, dužnosnik u gradskoj vladi, potvrdio je da su nakon žestokih obračuna tijekom noći borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ušli u komercijalnu zonu, prisilivši borce IS-a na povlačenje, a prodrli su i u područje jugozapadno od grada. Borci YPG-a osvojili su dva položaja IS-a južno od grada. YPG tvrdi da su njegovi borci u posljednjih 48 sati ubili 138 džihadista. I dok se borbe nastavljaju, vođe sirijskih Kurda trebali bi se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sastati s vođom iračkih Kurda Masudom Barzanijem kako bi razgovarali o premošćivanju jaza između dviju frakcija. Kurdsko nacionalno vijeće (KNC), blisko Barzaniju, optužilo je YPG i Stranku demokratskog jedinstva (PYD) da su Kobani i ostale gradove dovele u pogibeljnu situaciju ne dozvolivši KNC-u da se uključi u borbu.

Istovremeno, predsjednik Turske Erodgan, žestoko se obrušio na Kurde te ih optužuje da žele destabilizirati Tursku.

Sada svi plačete za Kobanijem i pričate o savjesti i čovječnosti. Gdje ste bili kada je Assad bombardirao Alep, Hamu i Homs? Gdje ste bili kada su pali Kirkuk i Musel? Ovo je samo povod  da se destabilizira Turska. Znam jako dobro tko stoji iza nereda u Turskoj, Kurdska radnička partija i njezini pijunčići, kazao je Erdogan obećavši kako neće dozvoliti destabilizaciju Turske.

>> Turska dopustila SAD-u da koristi njezine vojne baze

Ključne riječi

Komentara 51

KN
knezica
15:36 13.10.2014.

Podrška Kurdima. Riješite se turskog jarma. Svi odlično znaju da bi Erdogan rado bio "veliki kalif", vođa svih muslimana... To mu je uvriježena retorika. Pružio je šape i do Bosne i Hercegovine, pa čak i do Njemačke. Naoružati Kurde i omogućiti im slobodu i samostalnost!

CI
cinbenik
15:17 13.10.2014.

Svaka cast Kurdi,na uspjesima...konsolidacija i pregrupacija,pa dalje........samo sami sebe mozete spasiti,druki uvjek kasne.......

VE
velika
15:45 13.10.2014.

apsolutno mi nije jasno sto svi imate protiv Assada pa on je jedini cuvar Kršćana na istoku, da li ih sad Suniti kolju (doslovno , zao mi je sto moram upotrijebiti tu rijec) bradati i odvratni , pogledajte kako izgledaa Assad koji je Šija i brine da se ne napadaju Šije i Kršćani a vi odjendom plačete za Allepom Hamom i Homsom ..koga briga ...žao mi je Koabaina i jadnih Kurda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije