Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza superutorka

Sada je puno jasnije – u Bijelu kuću će ili Trump ili Clinton

trump i clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.03.2016.
u 08:40

Američki mediji već pišu o tome kako bi Trumpova nominacija u ponor bez dna mogla povući cijelu Republikansku stranku

Nakon superutorka postalo je potpuno jasno da je među demokratima Hillary Clinton gotovo apsolutni favorit za predsjedničku utrku. Bernie Sanders samo teoretski ima neke šanse, no one su izuzetno male. Na republikanskom polju Donald Trump je napravio korak od sedam milja i daleko iza sebe ostavio i Teda Cruza i Marca Rubija, a John Kasich i Ben Carson u borbi za stranačku nominaciju zapravo više nemaju što raditi. Stranački establišment Republikanske stranke ostao je u zrakopraznom prostoru, a u američkim medijima sve se više ističe kako je Trump postao tako jak da bi mogao preoteti cijelu stranku i tako potpuno promijeniti američku političku scenu. Predugo se oklijevalo pa sada stranačka vrhuška više nema vremena za razmišljanje o tome kako zaustaviti Trumpa da osvoji glasove 1237 delegata, nego je možda i prekasno za stvaranje strategije koja bi stranci omogućila da preživi Trumpovu kandidaturu. Neki stranački stratezi već sada govore o tome da bi Trumpova predsjednička kandidatura mogla ozbiljno narušiti šanse kandidata za Kongres i Senat, kao i onih koji po saveznim državama izlaze na izbore za guvernera, da dobiju izbore. Mnogi od njih stoga uskraćuju podršku bilo kojem predsjedničkom kandidatu, što je politički shizofrena situacija zato što bi upravo predsjednički kandidat trebao biti onaj koji će sve ostale povući u pobjedu.

Cruz i Rubio idu do kraja

No u svome pobjedničkom govoru Trump je kazao da je upravo on proširio biračku bazu Republikanske stranke i sam sebe proglasio ujediniteljem koji će stranci donijeti pobjedu 8. studenog. Jedino razočaranje koje je u utorak doživio jest poraz u Teksasu, svojevrsnom krunskom dragulju u sezoni predizbora. No nije ni čudo, tu ga je pobijedio Ted Cruz koji dolazi upravo iz te države. I Cruz i Marco Rubio Trumpu su poručili da ne odustaju i da će se boriti do posljednjeg daha. Zanimljiv je i podatak da je Trump najbolje prošao među muškarcima i među biračima koji nisu završili nikakvu školu ili su završili samo srednju školu.

Pobjedama u sedam država Hillary Clinton dobila je novu energiju i još jači vjetar u leđa. Njen uspjeh je i jači jer je izuzetno dobre rezultate ostvarila u južnim državama Alabami, Arkansasu, Tennesseeju, Georgiji i Teksasu, koje su tradicionalno konzervativnije i u kojima živi dobar dio afroameričkog stanovništva. Ni u jednoj nije uzela manje od 64 posto glasova, a u Alabami je osvojila čak 78 posto. U svome pobjedničkom govoru govorila je o grupacijama stanovništva koje su je već prihvatile kao predsjedničku kandidatkinju i dale joj glas, ali još više o onim grupacijama u kojima tek treba osvojiti solidnu podršku – prvenstveno među osiromašenom radničkom klasom i sindikatima na područjima na kojima su nekada cvjetale autoindustrija i metalurgija. Njen govor bio je pun hvale za predsjednika Baracka Obamu, a vrlo se jasno založila za jednake plaće za muškarce i žene, kao i za znatno povećanje zarada srednje klase. Sve su to grupacije koje su itekako važne za pobjedu na predsjedničkim izborima pa je jasno kako se Clinton u ovome trenutku zapravo okrenula obračunu s Donaldom Trumpom kojeg vidi kao svoga protivnika na izborima 8. studenog. Time je više nego jasno pokazala da Bernieja Sandersa više ne vidi kao realnu prijetnju. Iza nje je stala stranka i većina stranačkih superdelegata, no važnije je od toga da ona osvaja glasove na terenu i da ima izravnu podršku birača, što joj daje dvostruki legitimitet.

Ključeve drže Florida i Ohio

Za 12 dana, 15. ožujka, održavaju se predizbori u vrlo značajnim državama – Floridi, Illinoisu, Missouriju, Sj. Karolini i Ohiju. U Floridi i Ohiju glasovi republikanskih delegata ne raspoređuju se proporcionalno postotku dobivenih glasova, već pobjednik dobiva sve delegate. Ako Rubio izgubi Floridu, a Kasich Ohio, što su njihove države, oni u utrci više nemaju što raditi. Za Hillary Clinton pobjeda u ovim državama bit će izuzetno važna, ne samo za predizbore nego i za predsjedničke izbore.

Zanimljiva je izjava bivšeg direktora CIA-e Michaela Haydena koji je u TV intervjuu kazao da postoji legitimna mogućnost da vojska odbije izvršavati naređenja predsjednika i vrhovnog zapovjednika ukoliko Trump postane predsjednik. Na pitanje je li to najava vojnog udara nije odgovorio.

>> Trump i Clinton na predizborima osvojili po sedam država

>> Donald Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Komentara 21

Avatar dobry
dobry
17:22 03.03.2016.

Trumpovom pobjedom definitivno završava era vladavine Bush klana na Američkoj republikanskoj političkoj sceni. Od njih nitko ne može biti lošiji, kako po USA, tako i cijeli svijet.

XA
xaron
19:57 03.03.2016.

Evo sada znamo preko Marine, ko je ZA Trumpa.....ljudi niskog obrazovanja.... Pa da vidimo ko je PROTIV Trumpa : W.Post, NYT, The Economist, Goldman Sachs, ex- general... Pa ako su svi ovakvi Protiv Trumpa, on mora da ima kvalitetu koju cijene obicni ljudi. Svi su vec siti te manipulacije od strane " elite " tj. Onih 1%.

GM
Gjuro-Mrki
15:23 03.03.2016.

Od nje je bolji , svatko bi bio bolji od nje, za nju se veže puno sumnjivih smrti njenih bliskih suradnika, savjetnika i od njenog muža, afere sa njenom humanitarnom fondacijom u Hondurasu , mailovima etc..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije