Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELO SUĐENJE TRUMPU U SENATU

SAD ušao u novu eru: Bidenu i svim budućim liderima prijeti opoziv

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.02.2021.
u 19:23

Glasanje u Senatu trebalo bi biti idućeg tjedna, a očekuje se da republikanci ipak neće podržati tu akciju

Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu počelo je jučer, i na njemu će gornji dom američkog Kongresa odlučivati hoće li potvrditi opoziv koji mu je izglasao Zastupnički dom u siječnju. To je tijelo opozvalo Trumpa, odnosno izglasalo mu je ‘impeachment’, zato što vjeruje da je govorom koji je održao pred svojim pristalicama 6. siječnja potaknuo huligane da upadnu u zgradu Kongresa tog dana i pokušaju nasilnim putem onemogućiti potvrđivanje Joea Bidena za novog predsjednika. Biden je na kraju potvrđen, ali tek nakon vrlo nasilnog dana koji je obilježio sukob krajnje desnih prosvjednika s policijom ispred i unutar Kongresa. Umrlo je petero ljudi.

“Narušavate jedinstvo”

Trumpu je nepovjerenje u Zastupničkom domu izglasano jednak broj puta (2) kao svim prošlim predsjednicima zajedno. Isto tako, Trump je prvi bivši predsjednik kojem je suđenje u Senatu započelo tek nakon kraja mandata što je samo po sebi kontroverzno i kontraintuitivno.

No oni koji brane tu proceduru ističu da se predsjedniku mora moći suditi za prekršaj koji je učinio u posljednjim danima mandata. Također, ako ga Senat i osudi, može mu u sljedećem glasanju i zabraniti obavljanje predsjedničke dužnosti u budućnosti, što bi moglo imati velike implikacije na izbore 2024. jer je Trump već natuknuo da bi se na njima mogao kandidirati. S druge strane, desnica naglašava da je pogrešno glasati o opozivu bivšeg predsjednika zato što se, tvrdi, time narušava jedinstvo nacije (koje je već dobrano nagrizeno).

Za potvrdu opoziva predsjednika (ili bivšeg predsjednika) treba 67 ruku, a odnos republikanaca i demokrata u Senatu jest 50:50. Očekuje se da će svi demokrati podržati Trumpov opoziv te bi im trebalo 17 ruku republikanaca što je vrlo nerealno. Odmah nakon upada radikala u zgradu Kongresa, činilo se da postoji mala šansa da se skupi dovoljno republikanaca, ali ona je pala u vodu nakon što je republikanski senator Rand Paul prošlog mjeseca tražio glasanje o tome da je suđenje u Senatu neustavno te su ga podržali svi republikanci osim njih petero. Među onima koji su podržali Paula, i koji bi zato vjerojatno mogli odbiti osuditi Trumpa, bio je i šef Republikanske stranke u Senatu Mitch McConnell koji je ranije osudio Trumpove postupke te je rekao da je “isprovocirao” upad njegovih pristalica u zgradu Capitola.

Isto tako, desetero republikanaca koji su se u Zastupničkom domu u siječnju priklonili demokratima te su glasali za opoziv bivšeg predsjednika doživjelo je oštre kritike unutar stranke. Mnogi zato smatraju da se veze između Trumpa, koji se većinom od odlaska iz Bijele kuće sklonio iz politike, i republikanaca neće pokidati.

– Republikanski establišment rado bi se riješio Trumpa, ali da pritom ne izgube nove birače koje im je privukao. Poznavajući Trumpov karakter, republikanci moraju jako paziti da ga ne naljute jer im može nanijeti ozbiljnu štetu. Ne treba zaboraviti da u Zastupničkom domu Kongresa, u većoj mjeri nego u Senatu, ima dosta Trumpovih lojalista i stranačko će vodstvo morati paziti kako se odnosi prema bivšem predsjedniku i njegovoj političkoj ostavštini – govori nam hrvatski komentator i dobar poznavatelj američke političke scene Mate Mijić.

Još gadnija dnevna politika?

Nije sasvim jasno koliko će dugo suđenje Trumpu u Senatu trajati, ali mediji naglašavaju da će biti mnogo kraće od tri tjedna koliko je trajalo prvo suđenje početkom prošle godine. New York Times procjenjuje da bi konačno glasanje o potvrdi ili opozivu bivšeg predsjednika moglo biti održano početkom idućeg tjedna.

Zbog velikih podjela u SAD-u, i činjenice da se dvije stranke kao i njihovi birači međusobno sve manje podnose, mnogi smatraju da su Trumpovi potezi, ali i reakcije demokrata protiv Trumpa uvertira u još gadniju dnevnu politiku. Kako je u Zastupničkom domu vrlo lako opozvati predsjednika (dovoljna je obična većina), moglo bi se dogoditi da će republikanci prvom prilikom pokrenuti Bidenovu smjenu. Već iduće godine održavaju se izbori za Zastupnički dom nakon kojeg bi republikanci mogli osvojiti većinu. Ulazimo li u eru u kojoj će predsjednici redovito biti opozvani?

– U Americi je na snazi velika polarizacija i strašan animozitet među političkim akterima, kao i među aktivistima, pa možemo očekivati nastavak borbe svim sredstvima dok birači to jednom ne odluče kazniti. Nekad je optužnica protiv predsjednika bila vrlo ozbiljna stvar kojoj se pristupalo s maksimalnim oprezom jer takav je potez mogao jako politički naštetiti ne samo optuženome i njegovoj stranci, nego i onima koji pokreću postupak u Kongresu. Ali kako su se obje stranke počele međusobno udaljavati i primicati rubnim dijelovima desnog i lijevog spektra, tako je taj postupak postao stvar svojevrsne ‘moralne obveze’. Stoga doista nije isključeno da takvim potezima u budućnosti svjedočimo puno češće – zaključuje Mijić.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
12:43 11.02.2021.

Vrhunac demokracije: sada jedna frustriana bakica kao Pelosi može smijeniti predsjednika ako joj nije po volji!

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
19:46 10.02.2021.

BOSNAROSNA, nazalost imas pravo. Mogao je zavrsiti kao Kennedy, ali to bi bio cetvrti americki predsjednik, a to je malo previse.

DU
Deleted user
19:52 10.02.2021.

Amerika je u gospodarskoj krizi i to ozbiljnim bidenova vlada nema rješenje štampanje novaca stvoriti če još veće probleme i balon če puknuti .tako i hrvatska nitko ne pita odakle dolaze novci hrvatska je već financijski propala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije