Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sada i službeno

SAD optužio Rusiju: Hakiranjem se miješate u američki izborni proces

Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
07.10.2016.
u 23:39

Washington je optužio Rusiju za informatičke napade na političke organizacije i izborni sustav u Sjedinjenim Državama

"Cilj tih krađa i piratiranja je miješanje u američki izborni proces" dok u Sjedinjenim Državama traje predsjednička kampanja", naveli su Odjel za unutrašnju sigurnost (DHS) i uprava američke obvještajne službe (ODNI) u zajedničkom priopćenju.

"Na temelju obujma i osjetljivosti tih aktivnosi mislimo da su samo ruski najviši dužnosnici mogli dozvoliti te aktivnosti", dodaje se u priopćenju.

Brojni američki stručnjaci i politički dužnosnici su već optužili Rusiju da stoji iza hakerskih napada na političke organizacije. Ali do sada američka administracija nije službeno optužila Moskvu.  

Ne mogu dokazati

Američka administracija optužuje rusku vladu da je vodila nedavne informatičke napade na elektoniču poštu osoba i institucija, objavljene na stranicama "DCLeaks.com, WikiLeaks" i "Guccifer 2.0".

Pošto se radi o napadima na izborne sustave raznih američkih država, Washington ne može dokazati da stižu od ruske vlade, ali naglašava da su u većini izvedeni s ruskih servera.

U priopćenju američka administracija navodi da to nije prvi takav pokušaj ruskog miješanja u izbore.

Većina američkih dužnosnika i stručnjaka su već rekli da cilj Moskve nije da utječe ili promijeni rezultat izbora, već da izazove zbrku među stanovništvom i potkopa povjerenje u demokratske institucije.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
09:02 08.10.2016.

Gdje sam ovakve optužbe već čuo? Ah, da. Od bivšeg predsjednika SAD-a, Busha i to prije nego je napao Irak. Tada su Ameri bili "sigurni" da Sadam ima oružje masovnog uništenja i da surađuje sa Al-kaidom. Sada ti isti Ameri "misle" da iza hakerskih napada "možda" stoje Rusi i "možda" ruska vlada. Ma tko vam više vjeruje???

ML
Mlinaric
00:09 08.10.2016.

obama je najgljuplji americki predsjednik u povjesti,zato je amerika puna problemima, a rusi grabe pa grabe

Avatar reference
reference
00:06 08.10.2016.

Naslov...SAD optužio Rusiju: Hakiranjem se miješate u američki izborni process a ispod Ne mogu dokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije