Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI NAGAĐAJU

SAD slaže ratnu vladu i napada Siriju?

19.03.2018.
u 20:12

Nakon dvomjesečne ofenzive turska je vojska ušla u većinski kurdski grad Afrin iz kojeg su se povukli kurdski borci

Nakon dvomjesečne ofenzive turska je vojska bez oružanog otpora ušla u većinski kurdski grad Afrin na sjeveru Sirije iz kojeg su se povukli kurdski borci. Naime, povukli su se nakon postignutog dogovora između Erdoğana i Trumpa, s obzirom na to da su Kurdi tražili povratak sirijske vojske na to područje kako bi ih štitili nakon što im je SAD okrenuo leđa.

Adekvatan odgovor

Međutim, Kurdi su podlegli pod pritiskom SAD-a i povukli se iz Afrina jer ih je Trump uvjerio da će i dalje biti saveznici SAD-a te da je bolje da u Afrin uđe turska, a ne sirijska vojska. Istodobno, vladine snage sa saveznicima, Rusijom i Iranom, nastavljaju s čišćenjem predgrađa Damaska, područja Istočne Gute, od džihadističke skupine. Džihadističke skupine koje su u okruženju traže pregovore kako bi napustile preostalih 20 posto teritorija koje još drže pod svojom kontrolom te bi otišle u provinciju Idlib. Zapovjednik glavnog stožera ruske vojske general Valerij Gerasimov upozorio je SAD da ne čini gluposti i napada Siriju jer će ruska vojska, ako bude ugrožena, pružiti adekvatan odgovor i uništiti kako projektile tako i vojnu opremu, što podrazumijeva obaranje zrakoplova ili gađanje razarača klase Arleigh Burke koji se obično koriste za lansiranje krstarećih projektila Tomahawk. Upozorenja generala Gerasimova stigla su nakon što su ruske obavještajne službe došle do povjerljivih podataka da se SAD, Francuska i Velika Britanija pripremaju za napad na glavni sirijski grad Damask u kojem bi im mete bile državne institucije i objekti sirijskog ministarstva obrane u kojem se nalaze ruski vojni instruktori, predstavnici Centra za pomirbu sukobljenih strana i vojni policajci.

Rošade u Washingtonu

Analitičari su uvjereni da Trump priprema napad na Siriju slažući ratnu vladu, čemu u prilog ide i smjena državnog tajnika Rexa Tillersona koji je bio protiv akcije u Siriji te je na njegovo mjesto postavljen Trumpov istomišljenik i bivši čelnik CIA-e Mike Pompeo, kojeg smatraju jastrebom.
Isto tako, na mjesto direktorice CIA-e imenovana je Gina Haspel, koja je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje videosnimaka koji su dokumentirali brutalno mučenje u tajnom zatvoru u Tajlandu, a veći dio karijere provela je kao tajna agentica.

Komentara 53

NE
Neonacionalist
21:12 19.03.2018.

Turska je izvršila agresiju na Siriju , tu činjenicu nitko ne spominje i nema osude od nikuda , ovime su određeni međunarodnopravni pricipi pogaženi i očigledno živimo u vremenu u kojem principa više nema , ostaje samo gola sila .a . Amerikanci su popili neočekivani šamar u Siriji od Rusa , sramotni šamar s kojim se oni ne mogu pomiriti , zato mira tamo neće još dugo biti

Avatar dpejakovic
dpejakovic
21:41 19.03.2018.

"Kurdi tražili povratak sirijske vojske na to područje kako bi ih štitili nakon što im je SAD okrenuo leđa.". Kurdima u Afrinu amerikanci nikad ni nisu bili saveznici. Novinarstvo na razini nacističke propagande.

Avatar komentatorx
komentatorx
21:28 19.03.2018.

Fašistička Amerika po tko zna koji put gazi sve međunarodne norme i prava. Impotentna EU se bavi Istambulskom konvencijom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije