Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teritorijalni spor

Američki razarač plovi prema otočju koje svojata Kina: Peking opomenuo veleposlanika SAD-a

brod
Foto: Reuters/PIXSELL
27.10.2015.
u 13:45

Peking vodi teritorijalni spor u Južnom kineskom moru sa svojim susjedima u Aziji

Sjedinjene Države planiraju danas poslati ratni brod blizu umjetnih otoka koje je Kina sagradila u Južnom kineskom moru, u ime načela slobodne plovidbe, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane. Zbog ratnog broda Kina je opomenula američkog veleposlanika, javlja Reuters.

Američki razarač USS Lassen će se približiti otocima na manje od 12 nautičkih milja, navodi taj izvor, uz rizik da razbjesni Peking. Pojas širok 12 nautičkih milja oko tih otoka sagrađenih na grebenima koji su uglavnom pod vodom, u spornom otočju Spratleys, Kina smatra svojim teritorijalnim vodama.

No SAD ne priznaje to posezanje za teritorijem ocjenjujući da Kina ne može gospodariti u tim strateškim vodama.

 - Djelovat ćemo u Južnom kineskom moru kao i inače i plovit ćemo u međunarodnim vodama kada mi to budemo htjeli, istaknuo je američki dužnosnik.

Peking vodi teritorijalni spor u Južnom kineskom moru sa svojim susjedima u Aziji.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i ondje izvodi velike radove nasipavanja, ubrzavši u zadnjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

SAD i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina tako mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu. Na arhipelag Spratleys koji obuhvaća stotinjak nenastanjenih otočića i grebena, pravo polažu Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej. SAD se već godinama zauzima za "kodeks dobrog ponašanja" između zemalja regije i za mirno rješenje teritorijalnog spora.

On se zapravo ne želi službeno odrediti, ali brani pravo zemalja na jugoistoku Azije s obzirom na gotov čin kineskog orijaša.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je 'snažno protivljenje i nezadovoljstvo' zbog slanja broda u Južno kinesko more, javlja kineska agencija China Xinhua News.

>> Što novi petogodišnji plan Kine znači za globalno gospodarstvo?

Ključne riječi

Komentara 60

RI
rikavac
08:20 27.10.2015.

polako su poceli ispipavat ameri i kineze ,rekao sam to da im je ostala jos kina gdje nisu zaguzvali jer kina je zemlja koja brzo raste i vec je prestigla Amere i to njima ne odgovara. Samo sto je Kina veca i jaca sila od ovih na Bliskom istoku volio bi da se desi da se svijet udruzi i izbrise amere sa lica zemlje i tad ce vladat mir i sloga u svijetu,jer dok god ameri zele bit policija svjetska ratovi ce uvijek bit. Ameri su zlo svijeta pomognuti sa zidovima i britancima.

IT
i-tomic
08:04 27.10.2015.

Moderan rat je počeo a zaostali narod ispašta.

NA
navijala
08:33 27.10.2015.

Nista posebno nece se dogoditi. Iluminati ce preci kod Kineza i njih uzeti za svoje prljave ciljeve,kao sto sad koriste Ameriku.Americki narod radi samo za njih i dobije mrvice sa stola u vidu radnih mjesta pri proizvodnji oruzja... Dovoljno jee samo to da im kontroliraju Dolar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije