Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ IRAČKOJ VLADI

SAD šalje nosač zrakoplova u Perzijski zaljev za slučaj intervencije u Iraku

Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
14.06.2014.
u 19:00

Iračke su snage danas uspjele usporiti snažan napredak pobunjenika

Američki ministar obrane Chuck Hagel naredio je ulazak nosača zrakoplova George H. W. Bush u Perzijski zaljev u slučaju da bude potrebe za vojnom operacijom u Iraku, koji se ovih dana bori sa sunitskim ekstremistima, javljaju strani mediji.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da je njegova država spremna pomoći Iračanima u borbi protiv militanata, pripadnika Islamske države Irak i Levant koji se bore protiv šijitske većine. Rouhani je također zanijekao da je Iran već poslao svoje vojnike u borbu u Irak. Međutim, irački izvor rekao je za BBC da je 130 pripadnika iranske revolucionarne garde ušlo u Irak radi pružanja vojne obuke i savjeta.

Iračke su snage u međuvremenu danas uspjele usporiti snažan napredak pobunjenika te su čak povratile dio teritorija, prenosi Reuters.

- Naše sigurnosne snage ostvarile su izvanredne pobjede uz pomoć dragovoljaca - rekao je glasnogovornik vrhovnog zapovjednika iračke vojske general bojnik Qassim al-Moussawi, poručujući kako neće posustati u oslobađanju Mosula ni drugih okupiranih teritorija. Mosul, drugi najveći grad Iraka, pobunjenici su zauzeli u ponedjeljak.

>> Upozorenje hrvatskim državljanima: Žurno napustite ove iračke provincije!

>> 'Prema Bagdadu nadiru časnici moga oca Sadama'

Komentara 7

JO
jokitoki
19:50 14.06.2014.

pa zar nisu jos napali siriju i assada zboh himijsko trovanja?..sta je sa egiptom, tamo je trenutno sisi pocinio pokolj na trgu ubijajuci prosvjednike legalne pobjednike,tojest vlast,to je bio i jeste najgrubije rusenje demokratije i ljudskih prava, a da ne spominjem palestinu gdje se krsenje ljudskih prava odvija kao u apardheidu

Avatar EI Indio
EI Indio
20:16 14.06.2014.

Svijevremeno SAD-a Medlin Olbrajt izjavila da je ubistvo 500.000 Iračke dece za ciljeve spoljne politike SAD-a opravdano

Avatar EI Indio
EI Indio
20:24 14.06.2014.

Zapadu je predstavljena navodna istina da su Hutui oborili avion predsednika Ruande, Habiarimane, 6. aprila 1994, i da su Hutui masakrirali stanovništvo, a da je Kagami sa svojim snagama spasao Ruandu od daljeg uništavanja i još strašnijeg genocida koji bi počinili Hutui. Oformljen Tribunal za Ruandu je trebao da otkrije šta se tamo dogodilo. Utvrđeno da je predsednički avion oborio Kagami. Luiz Arbur koja je nakon konsultacija sa SAD-om prekinula istragu, iako su se svi složili da je obaranje aviona zapravo pokrenulo masovna ubistva. To znači da je Kagami bio i glavna poluga za masovna ubistva koja su usledila, ali ovo nije moglo da prođe jer je Kagami, obučavan u Fort Levenvortu, bio klijent SAD-a. Tako je Tribunal prestao da istražuje ovo krucijalno pitanje i odbio da procesuira Kagamija. Zapravo, Tribunal nikada nije osudio nikog osim Hutua. U januaru 1994. administracija SAD-a donela unutrašnji memorandum u kome se navodi da je deset hiljada Hutu civila bilo ubijano svakog meseca od strane Kagamijevih snaga. Deset hiljada Hutu civila mesečno! Ali, Kagami je naš saveznik. On je proslavljen širom sveta kao čovek koji je spasao Ruandu od daljeg prolivanja krvi. Kagamijeve snage ubijale deset hiljada Hutu civila mesečno u Ruandi. Ambasada SAD-a je znala za ovo, i šta su uradili? Ništa. Nisu prekinuli da snabdevaju Kagamija. On je bio naš saveznik i još uvek je naš saveznik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije