Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRAČNI UDARI NA SIRIJU

SAD rusko korištenje baza u Iranu nazvali "nesretnim ali ne i iznenađujućim"

Ruske zračne snage
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.08.2016.
u 22:08

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao je da rusko korištenje iranskih baza neće nužno spriječiti SAD da postigne sporazum s Moskvom o suradnji u borbi protiv Islamske države u Siriji

Rusko korištenje baza u Iranu za izvođenje zračnih udara na Siriju je "nesretno ali ne i iznenađujuće", kazao je u utorak dužnosnik State Departmenta , dodajući da Washington još uvijek analizira opseg rusko-iranske suradnje.

Ruski ministar obrane objavio je u utorak da su ruski bombarderi smješteni u Iranu gađali militante u Siriji nakon što je Moskva rasporedila svoje zrakoplove u iransku zračnu bazu u sklopu širenja angažmana u Siriji. 

Ministarstvo je objavilo da su napadi pokrenuti iz zračne baze kod Hamadana, a izvode ih strateški bombarderi Tupoljev-22M3 i lovci bombarderi Suhoj-34.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao je da rusko korištenje iranskih baza neće nužno spriječiti SAD da postigne sporazum s Moskvom o suradnji u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Međutim, "još nismo do toga došli", rekao je, dodajući da Moskva nastavlja napadati umjerene sirijske snage koje podupiru Sjedinjene Države.

Drugi je američki dužnosnik rekao da je Rusija upozorila koaliciju za borbu protiv IS-a koju vode SAD da će polijetati iz Irana.

"Rusija je upozorila koaliciju", rekao je glasnogovornik koalicije Chris Garver na konferenciji za novinare prenošenoj video linkom.

"Oni su nas izvijestili da će prijeći preko zone pod kontrolom koalicije.. ali to nije imalo nikakvog utjecaja na operacije koje je u isto vrijeme vodila koalicija, ni u Iraku ni u Siriji", naglasio je.

Smatra se da je ovo prvi put da Rusija napada ciljeve u Siriji s iranskoga teritorija od početka kampanje u rujnu prošle godine kada je pritekla u pomoć sirijskome predsjedniku Bašaru al Asadu.

>> Rusija prvi put gađa sirijske militante iz baze u Iranu

Ključne riječi

Komentara 7

PA
Pape5
00:36 17.08.2016.

Polijetanje Rusa iz baza u Iranu, topliji i bliži odnosi s Turskom, rješavanje problema s Isilom, vojnim putem, kako je to i jedino moguće, bez fige u džepu i kalkulacija o "instaliranju demokracija", kako smo navikli u podmuklim planovima "savezničke braće", koji je i instaliran od CIE, Mosada i MI6, na čijem je čelu od osnutka, židov koji je ciljano za tu potrebu, preobraćen na islam, govori o činjenici, da Izrael definitivno više ne može "trenirati mišiće" na Bliskom istoku, kako je pod patronatom navedene braće činio 65 godina, jer ako se uzme novo Izraelsko okruženje, vojna snaga Turske sa 80-tak mil stanovnika, a potom Irana, približno isto tako, a ne treba zanemariti ni Egipat, slične veličine i snage, koji se okrenuo ruskom naoružanju neovisno što i dalje vojni kadar izučava u USA, a potom Sirija, u kojoj će rusi uvijek tu ostati vojno i koju će rusi "osloboditi", zamislite izraza; "umjerenih osloboditelja Sirije", naoružanih od "savezničke zlokobne braće", koji su Siriju uništili i vratili u kameno doba, definitivno se vojno stanje na Bliskom istoku promijenilo, sada će židovi dobro razmisliti prije nego dođu u fazu ekstaze erektilnog vojnog stanja i sumnjam da će ikada onako slobodno i bahato "mlatiti" po školama i bolnicama,ubijati masovno žene i djecu, bez ikakvih pravnih posljedica, kao u Gazi, a sa umirenim židovima, eto mira i tamo.

GV
golub Vaso
06:42 17.08.2016.

tko pita state department što rade dvije suverene države?

AN
anticenzura
08:02 17.08.2016.

Amerikanci podrzavaju ''umjerene'' pobunjenike u Siriji, to jes otpatke i ostatke od Al Qaede. Sve izbjeglice treba slati u Ameriku, a ne u Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije