Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Golema humanitarna tragedija'

SAD: Rusija je odgovorna za napad na humanitarni konvoj. Rusija: Pitanje je li konvoj uopće pogođen

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.09.2016.
u 07:58

Sjedinjene Države smatraju Rusiju odgovornom za zračni napad na humanitarni konvoj u Siriji što je "golema humanitarna tragedija".

Sjedinjene Države smatraju Rusiju odgovornom za zračni napad na humanitarni konvoj u Siriji što je "golema humanitarna tragedija", rekao je Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionlnu sigurnost u Bijeloj kući. Oko 20 civila i član osoblja sirijskog Crvenog polumjeseca ubijeni su dok su iskrcavali nužnu humanitarnu pomoć iz kamiona blizu Alepa nakon čega je UN prekinuo svaku dostavu humanitarne pomoći u Siriji.

"Smatramo rusku vladu odgovornom za zračne udare u tom području unatoč njihovu obećanju u sporazumu o prekidu vatre da će prekinuti zračne operacije za vrijeme dostave humanitarne pomoći", rekao  je Rhodes novinarima. Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da su dva ruska bombardera Su-24 bila u zoni u trenutku bombardiranja konvoja i da samo Rusi ili sirijski vojnici mogu biti odgovorni.

Rusija i Sirija odbacile optužbe

Rusija i Sirija odbacile su optužbe, a ruski general čak je izrazio sumnje da je konvoj uopće bio pogođen. Kremlj je zatim najavio da ruska vojska provodi istragu  o tome što se dogodilo blizu Alepa. Dužnosnik sirijske oporbe Riad Hidžab, koordinator Visokog pregovaračkog odbora također je optužio Damask i Moskvu i da za to raspolaže sigurnim informacijama. S druge strane Rusija i Sirija bijesne su prema Washingtonu zbog zračnog napada koalicije u kojem su u subotu ubijeni deseci sirijskih vojnika, za što je SAD priznao da je bila riječ o pogrešci.

Sjedinjene Države smatraju da treba produljiti prekid vatre u Siriji, no zabrinute su jer Rusija ne pokazuje dobru volju, rekao je Rhodes.   Washington i Moskva su 9. rujna zaključili sporazum o primirju, koje je u ponedjeljak propalo kada ga je sirijska vojska proglasila nevažećim, no unatoč tome i  ministri vanjskih poslova Međunarodne skupine za potporu Siriji (ISSG) i dalje ustraju na nastavku primirja. Općom skupštinom Ujedinjenih naroda koja je počela u utorak u New Yorku dominira rat u Siriji u kojem je poginulo više od 300.000 osoba, od kojih gotovo 87.000 civila a među njima 15.000 djece od izbijanja u ožujku 2011., po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Tijekom tih ratnih godina 54 zaposlenika i dobrovoljaca sirijskog Crvenog polumjeseca izgubilo je život tijekom izvršavanja dužnosti.

Ured za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a zatražio je "istragu" o tom napadu u ponedjeljak u pokrajini Alep dok su UN i sirijski Crveni polumjesec raspolagali svim potrebnim dopuštenjima za upućivanje pomoći za 78.000 osoba u Urm al-Kubri.

>>Obama zabrinut blokadom humanitarne pomoći u Siriji

>>Sirija: Dosad više od 300.000 mrtvih, od toga 15.000 djece

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:07 21.09.2016.

Sa Amerikanci imaju "bilo kakav dokaz" to bi bilo odavno vec u medijima -ovako jednostavno tvrdis da su bili Rusi i to je to.Svijet zna tko su zli a tko dobri momci ;-)

ET
en-ten-tini
08:56 21.09.2016.

joj da, vjerujemo vam na riječ. moraju ameri skrenuti negativnu pozornost sa sebe i 'slučajnog' ubojstva 80tak sirijskih vojnika od neki dan, a na kog' drugog' ako ne na ruse. fak of.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
11:36 21.09.2016.

Objavljena je snimka iz drona na rus.tv. Šteta što naši novinari prenose samo jednu "istinu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije