Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kinezi bijesni na Ameriku: 'Što nam to radite, samo širite strah'

"Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primjer", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying
03. veljače 2020. u 11:37 66 komentara 27146 prikaza
koronavirus u Kini
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/5

Sjedinjene Države svojim su postupcima stvarale i širile paniku nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Kini umjesto da ponude bilo kakvu važniju pomoć, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak kada je broj umrlih, 361, premašio broj žrtava SARS-a.

Krizni stožer splitske bolnice na konferenciji zbog koronavirusa ČEKAJU SE REZULTATI Bolnica u Splitu: Nema karantena, izolacija samo ako se neki putnik razboli

Sjedinjene Države prva su država koja je objavila djelomično povlačenje svojeg diplomatskog osoblja i prva koja je nametnula ograničenja za putovanja kineskim turistima, rekla je glasnogovornica ministarstva Hua Chunying.  "Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primjer", rekla je Hua na brifingu. Kina se nada da će države donijeti prosudbe i dogovore koji su razumni, doneseni u miru i na temelju znanosti, kazala je.

VIDEO Studentica Anamaria Matušek iz kineskog Wuhana vratila se u Hrvatsku

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i željeznički promet prema Kini. Washington je zabranio ulazak na američki teritorij svima koji nisu američki državljani, a dolaze iz Kine, te je preporučio svojim državljanima da ne putuju u Kinu i da je napuste ako su u njoj. Ta je mjera izazvala veliko nezadovoljstvo kod  brojnih Kineza i stranaca koji su u Kini i ne mogu se vratiti na posao, na sveučilište ili otići na turističko putovanje u SAD.

"Američka vlada nije nam dosad dostavila nikakvu znatniju pomoć", rekla je Hua Chunying i napomenula da su primili medicinski materijal iz desetak zemalja, kao što su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija, Velika Britanija. Kini su hitno potrebne medicinske maske, zaštitne naočale i zaštitni kombinezoni, rekla je. 

Koronavirus u Kini NOVO OTKRIĆE Novi koronavirus može se prenijeti putem probavnog sustava

Broj umrlih nadmašio broj žrtava SARS-a 

Broj umrlih od koronavirusa narastao je na 361, prema novim podacima objavljenima  u ponedjeljak. Taj broj uključuje 57 mrtvih u posljednja 24 sata, objavile su kineske vlasti u ponedjeljak. Broj potvrđenih zaraza narastao je za 2829 i iznosi 17.205, objavilo je Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

U ponedjeljak su stotine medicinskih djelatnika počele štrajkati u Hong Kongu tražeći od vlade da zatvori granicu prema Kini i tako spriječi širenje koronavirusa i olakša pritisak na zdravstveni sektor. Savez zaposlenih u zdravstvu, koji ima oko 18.000 članova, rekao je da je 2400 radnika u štrajku, unatoč pozivima vlade da to ne čine. U Hong Kongu je 15 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa.

Nova bolnica u Wuhanu 362 OSOBE VEĆ UMRLE U manje od 10 dana završena izgradnja specijalne bolnice za oboljele od koronavirusa

Ozbiljne ekonomske posljedice

Zbog širenja koronavirusa cijene dionica oštro su pale na kineskim tržištima na kojima je prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika izbrisano više od 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta oko 174 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost. Peking je, također, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće. Vlada je pokušala umiriti zabrinutost za kinesko gospodarstvo. 

"Uvjereni smo i sposobni na najmanju moguću mjeru svesti učinak epidemije na gospodarstvo", rekao je Lian Weiliang, zamjenik voditelja Nacionalnog povjerenstva za razvoj. 

Malezija i Singapur također su izrazili zabrinutost zbog posljedica epidemije na gospodarstvo jer su vlade tih zemalja objavile da planiraju pomoći poduzećima koja su se našla u nevolji zbog pada turizma iz Kine.

 

uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Mentat
  Mentat:

  Imaju pravo širiti "strah" jer od vas potječe puno virusa zadnjih godina. A da se posvetite obrazovanju o higijeni, umjesto što iskorištavate taj jadni narod, komunistička bagro.

 • Televizor:

  Zanimljivo, nema spomena da su Rusi zatvorili granicu s Kinom.

 • dado56:

  Samo vi jedite sirove zmije i sta stignete na tim trznicama ... trebalo jeumrijet nekoliko tisuca ljudi da se takve stvari zabrane ....