Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kroz internet

SAD proziva Kinu i Rusiju za špijunažu tešku 398 milijardi USD

računalo
Marko Mrkonjić/Pixsell
04.11.2011.
u 10:42

Vladine agencije, privatne kompanije, fakulteti i razne druge institucije bile su mete napada hakera iz Kine, piše u izvješću za koje su informacije prikupljali agenti iz 13 državnih agencija u posljednje dvije godine.

Izvješće koje su načinili obavještajci SAD-a pokazuje da Kina i Rusija troše puno vremena na špijuniranje putem interneta odakle kradu povjerljive ekonomske, gospodarske i tehnološke informacije, javlja FoxNews.

U izvješću piše da je otprilike 398 milijardi dolara izgubljeno putem ukradenih informacija i da će, kako se mobilna industrija bude razvijala, stranim agentima biti sve lakše doći do informacija.

Vladine agencije, privatne kompanije, fakulteti i razne druge institucije bile su mete napada hakera iz Kine, piše u izvješću za koje su informacije prikupljali agenti iz 13 državnih agencija u posljednje dvije godine.

Navodi također da kineske obavještajne službe, ali i privatna poduzeća, iskorištavaju kineske građane koji imaju pristup korporativnim mrežama kako bi preuzeli poslovne tajne pomoću prijenosnih medija, uređaja ili e-pošte.

Što se tiče Rusije, u izvješću je navedeno da je deset ruskih obavještajnih službenika uhićeno u lipnju 2010. godine, a imali su zadatak prikupljati gospodarske i tehnološke informacije.

– Krađa povjerljivih informacija prijetnja je za našu nacionalnu sigurnost i uzrokuje neprocjenjivu štetu globalnom gospodarstvu – rekao je zastupnik obavještajne agencije u SAD-u Mike Rogers.

– Američki saveznici u Aziji i Europi moraju se uključiti kako bi zajedno izvršili pritisak na Peking da se zaustavi ilegalno ponašanje – dodao je Rogers te pozvao Obaminu administraciju da se javno obračuna s Pekingom.

Izvješće još upozorava da strane zemlje mnoge informacije mogu doznati i od aktivista, odnosno putem društvenih medija, misleći pritom na organizaciju Wikileaks.

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar abcd
abcd
11:00 06.11.2011.

Pa probajte im isto i naplatiti! Kme kme kme :))))

WW
WIR WERDEN SIEGEN
13:13 04.11.2011.

Najveća kradja patenata u povijesti svijeta desila se slomom 3 Reicha u Njemačkoj.Sve njemačke patente su konsfiscirali Amerikanci i Rusi a procjenjuje se vrijednost svih patenata na 11 Biliona današnjih dolara.Poznato je da američke tajne agencije i dan danas špijunažom preuzimaju najbolje njemačke i japanske radove prije patentiranja pa se\"desi\" da istovremeno dva naučnika iz različitih tabora dodju do istih spoznaja.Sapienti sat!

OB
-obrisani-
15:46 04.11.2011.

he,he, Samo Amerikanci Britanci i Izrael NEMAJU svoje spijune i ne kradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije