Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz M4 u M4A1

Kontroverzno američko oružje sada će biti naprednije, izdržljivije i smrtonosnije

Američka puška M4
Foto: Shaina Jupiter/US Marine Corps
1/6
23.05.2024.
u 08:50

Prije pretvorbe u M4A1, M4 — oružje testirano u bitkama i poznato po mnogim uspjesima — postalo je kontroverzno zbog pritužbi vojnika u borbi

Američka vojska poboljšala je svoj kontroverzni karabin M4 testiran u bitkama kako bi bio spreman za modernu borbu. Tijekom više godina SAD je proizveo stotine tisuća nadograđenih pušaka M4A1 projektiranih za bržu identifikaciju, napad i uništavanje neprijateljskih ciljeva s potpunom automatskom sposobnošću, dosljednim povlačenjem okidača i nešto težom cijevi. 

M4A1 je proizvod opsežnog programa poboljšanja proizvoda M4. Riječ je o dalekosežnoj inicijativi za nadogradnju cjelokupnog trenutačnog inventara M4 pušaka vojske u naprednije, izdržljivije i smrtonosnije oružje M4A1. Razvojni programer vojnog oružja uključen u projekt rekao je da je teža cijev izdržljivija i ima veći kapacitet za održavanje točnosti, navodi Business Insider.

Vojska je provela mnogo godina pretvarajući svoje M4 u M4A1, njih otprilike 483.000. "Većina poboljšanja proizašla je iz istraživanja vojnika provedenih tijekom vremena", rekao je vojni dužnosnik. Tijekom godina vojska je izradila više od 90 izvedbenih "prijedloga inženjerskih promjena" za karabin M4.

VEZANI ČLANCI:

"Poboljšanja su napravljena na sklopu okidača, opruzi za izvlačenje, odbojniku trzaja, komori cijevi, spremniku i zatvaraču", stoji u priopćenju vojske te se dodaje kako su napravljene i ergonomske promjene. Današnji M4 prilično je drukčiji od svojih prethodnika, a nadograđeni M4A1 dodatno je poboljšan kako bi vojnicima pružio još učinkovitiji i pouzdaniji sustav naoružanja, navodi se u izjavama vojske.

Prije pretvorbe u M4A1, M4 — oružje testirano u bitkama i poznato po mnogim uspjesima — postalo je kontroverzno zbog pritužbi vojnika u borbi. Vojska je godinama nadograđivala ​​i poboljšavala svoj M4, a neki planovi nikad nisu prošli konceptualnu fazu. Nastavlja se rad kako bi se osiguralo da se oružje nadogradi i održava u najvećoj mjeri.

 

VIDEO Hrvatski odgovor na terorističke prijetnje: DOK-ING predstavio moćni MV-3 Hystrix
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
10:10 23.05.2024.

Zbrda-zdola...

SK
SkvikiZg
10:59 23.05.2024.

Ko i masa drugih članaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije