Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD odobrio prodaju 105 'nevidljivih' zrakoplova F-35 Japanu

Američka diplomacija je odlučila dati zeleno svjetlo toj prodaji koja će "ojačati sigurnost našeg velikog saveznika" u Aziji i na Pacifiku, ističe se u priopćenju.
10. srpnja 2020. u 06:54 2 komentara 1577 prikaza
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump delivers remarks following the U.S. Military airstrike against Iranian General Qassem Soleimani in Baghdad, Iraq, in West Palm Beach, Florida
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da su odobrile prodaju 105 'nevidljivih' zrakoplova F-35 Japanu u vrijednosti koja se procjenjuje na 23,11 milijarda dolara.

FILE PHOTO: A logo is pictured outside a building of the WHO in Geneva najavljeno u svibnju SAD istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije, Trump ju optužuje da je 'marioneta Kine'

Japan je zatražio 63 zrakoplova F-35A, koji je klasična inačica tog borbenog zrakoplova krcatog elektronikom i namijenjenog ratnom zrakoplovstvu i 42 F-35B, inačicu kojoj je za polijetanje potrebna veoma kratka staza i koja može sletjeti okomito a namijenjena je za nosače zrakoplova, podsjeća State Department u priopćenju.

Američka diplomacija je odlučila dati zeleno svjetlo toj prodaji koja će "ojačati sigurnost našeg velikog saveznika" u Aziji i na Pacifiku, ističe se u priopćenju.

"Za SAD je iznimno važno pomoći Japanu da razvije i očuva sposobnost čvrste i djelotvorne samoobrane", dodaje State Department.S obzirom na brzu modernizaciju kineske vojske, Japan je odlučio u idućih deset godina nabaviti 105 F-35A, uz 42 F35-B.

Fu Cong, head of arms control department of Chinese foreign ministry, speaks at a news conference in Beijing kontrola naoružanja Kina bi sudjelovala u progovorima ako SAD smanji nuklearni arsenal: 'Znamo da se to neće dogoditi'

Japanska vlada je krajem 2018. odobrila petogodišnji obrambeni plan koji obuhvaća nabavu dvaju nosača zrakoplova, prvih nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Japanski vojni proračun za 2020./2021. dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara radi financiranja nabave američkih F-35.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti