Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG DODATNOG TESTIRANJA NA SIGURNOST UPORABE

SAD odgađa cijepljenje protiv svinjske gripe

injekcija
Reuters/Pixsell
17.10.2009.
u 08:41

Prema procjenama, poteškoće s opskrbom izazvali su zahtjevi nadležnih institucija za dodatnim provjerama cjepiva i njihove sigurnosti za masovnu uporabu.

Dužnosnici SAD-a priopćili su kako će odgoditi cijepljenje protiv svinjske gripe zbog poteškoća u dostavi i opskrbom.  Odgoda se dogodila u vrijeme kada je zaraza virusom H1N1 dosegla u nekim američkim državama svoj vrhunac. Prema procjenama, poteškoće s opskrbom izazvali su zahtjevi nadležnih institucija za dodatnim provjerama cjepiva i njihove sigurnosti za masovnu uporabu.

Unatoč prvotno procijenjenim brojkama od 40 milijuna raspoloživih doza cjepiva, tržištu SAD-a omogućena je uporaba tek 28 do 30 milijuna do konca ovog mjeseca, priopćila je Anne Schuchat iz državnog centra za zarazu I prevenciju.

Zbog poteškoća u dostavi, koje je usporilo cijepljenje protiv svinjske gripe, posebno su u strahu roditelji male djece. Naime, 86-oro djece smrtno je stradalo od svinjske gripe u SAD-u, od čega polovica upravo u zadnja dva mjeseca, iznijela je Schuchat.

Također je upozorila kako će ove sezone oboljevanja od gripe upravo u najmlađih biti u porastu, a broj do sada umrle djece ukazuje kako su posljedice ove pandemije znatno veće od oboljenja sezonskom gripom, smatra Schuchat.

Polovica djece koja su podlegla svinjskoj gripi u posljednja tri mjeseca bilo je između 12 i 17 godina, dio kojih je bilo potpuno zdravo do oboljevanja.

Ključne riječi

Komentara 5

GV
goran vrtaric
09:54 17.10.2009.

Bas me zanima hoce li od svinjske gripe oboljevati i Arapi, pa Bosnjaci, Indonezani, Malazijci , Pakistanci, Afganistanci ....................

DH
dalibor.hren
08:55 17.10.2009.

Pametni Ameri čekaju da Milinović testira cjepivo na Hrvatima.

AL
alijagjas
09:04 17.10.2009.

Krmeca gripa nije opasnija od obicne gripe, ali cjepivo protiv krmece gripe je provjereno i ciljano da ubije. Potrebno je uradit tri cjepljenja da bi cjepimo \"ispravno djelovalo\". Poslije prvog cjepljenja vecina osoba se razboljeva, poslije drugog mnoge osobe umiru od respiratornih problema, a poslije treceg vecina prezivjelih umire! Pa tko voli nek izvoli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije