Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnici podržali prijedlog zakona

SAD korak bliže zabrani TikTok-a: Popularnu aplikaciju neki vide kao rizik za nacionalnu sigurnost

Ilustracija za TikTok
Foto: Jens Kalaene/DPA
1/3
13.03.2024.
u 16:42

Predsjednik Joe Biden, koji je otvorio službeni TikTok račun u veljači kao dio svoje predizborne kampanje, ranije je rekao da će potpisati zakon ako bude usvojen

Zastupnički dom Sjedinjenih Država odobrio je prijedlog zakona koji poziva kineskog tehnološkog diva ByteDance da se odrekne TikToka ili će ta popularna aplikacija biti zabranjena u SAD-u. Mjera je usvojena s uvjerljiva 352 glasa. Zakon, nazvan Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolira strani protivnik, predstavili su 5. ožujka Mike Gallagher i Raja Krishnamoorthi. Dva dana kasnije, članovi Odbora za energetiku i trgovinu jednoglasno su glasovali za odobrenje zakona koji se odnosi na TikTok kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer ga kontrolira strani protivnik. Nacrt zakona sada ide u Senat gdje se suočava s neizvjesnom budućnošću jer se čini da senatori imaju podijeljena mišljenja. 

"Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, poslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na gospodarstvo, 7 milijuna malih poduzeća i 170 milijuna Amerikanaca koji koriste naše usluge", rekao je glasnogovornik TikToka.

Predsjednik Joe Biden, koji je otvorio službeni TikTok račun u veljači kao dio svoje predizborne kampanje, ranije je rekao da će potpisati zakon ako bude usvojen, a glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre potvrdila je da Bijela kuća pruža “tehničku podršku” u izradi zakona, navodi CNBC.

Zakon u sadašnjem obliku zahtijeva da se ByteDance odrekne TikToka u roku od otprilike šest mjeseci kako bi aplikacija "ostala dostupna u Sjedinjenim Državama". Organizacije za tehnološke politike i građanske slobode, kao što su Američka unija za građanske slobode i Knight Institute, usprotivile su se prijedlogu zakona zbog zabrinutosti da bi kršio prava iz Prvog amandmana.

Zastupnici, s druge strane, tvrde da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zbog navodnih veza aplikacije s Komunističkom partijom Kine. Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew to je negirao tijekom saslušanja u Senatu.

GALERIJA FOTO Novi prizori s površine Mjeseca: Američka letjelica sletjela s razbijenom nogom

Ilustracija za TikTok
1/6

Komentara 2

GA
Gajger
16:55 13.03.2024.

TikTok - kukavičje jaje s ciljem potpune debilizacije društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije