Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD izvodio tajne operacije protiv terorista u Pakistanu i Siriji

10.11.2008.
u 07:20

Američka vojska izvela je od 2004. godine nekoliko tajnih operacija protiv Al-Qaide i drugih terorističkih skupina u Siriji i Pakistanu, objavio je u ponedjeljak The New York Times, a prenose svjetske agencije.

Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, list navodi da je odobrenje za operacije u proljeće 2004. godine potpisao tadašnji ministar obrane Donald Rumsfeld, uz suglasnost američkog predsjednika Georgea Busha.

Prema pisanju lista, američkoj vojsci odobreni su napadi na Al-Qaidu bilo gdje u svijetu, uključujući i zemlje koje nisu u ratu sa SAD-om. Većinu akcija izvele su specijalne snage američke vojske u suradnji s CIA-om, navodi AP.

Jedna od operacija bio je napad na teritoriju Sirije 26. kolovoza. Washington ga nije službeno potvrdio, no dužnosnici navode da je meta bio vodeći čovjek Al-Qaide u Iraku. Sirija je tražila dokaze za to i objavila kako je u napadu poginulo osam civila, prenosi AP navode The New York Timesa.

U drugoj sličnoj misiji, američki mornarički specijalci napali su terorističko uporište u plemenskom području Pakistana.

Kako navodi Reuters, unatoč Rumsfeldovu odobrenju, svaka misija zahtjevala je zaseban "blagoslov" visokih vladinih dužnosnika.

U dokumentima se spominje 15 do 20 zemalja, uključujući Siriju, Pakistan, Jemen, Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Perzijskog zaljeva u kojima djeluju Al-Qaidini operativci ili se u njima skrivaju, prenosi Reuters.

Visoki vladini dužnosnici izjavili su listu da se od desetak operacija odustalo jer su bile preopasne, diplomatski problematične ili za njihovo izvođenje nije bilo dovoljno pouzdanih dokaza.

Glasnogovornici Bijele kuće, ministrastva obrane i vojske odbili su komentirati navode objavljene u The New York Timesu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije